ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Περιφερειακή Ανάπτυξη και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Η επιδιωκόμενη οικονομική ανάπτυξη που αφορά μία περιφέρεια ή και την χώρα, πέρα από το αριθμητικό της μέγεθος θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον όρο “ισόρροπη ανάπτυξη”, να είναι δηλαδή μια ανάπτυξη που να αφορά το σύνολο των περιοχών του γεωγραφικού χώρου στον οποίο αναφερόμαστε. Και φυσικά, θα πρέπει να είναι μία ανάπτυξη που θα βοηθάει τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες και περιοχές να βελτιώσουν την σχετική τους κατάσταση και να αναπτύσσονται με ρυθμό ανάλογο σε σχέση με εκείνο των ήδη αναπτυγμένων περιφερειών.

* Χρήστος Τζιουβάρας

Το παραπάνω πρόβλημα, που στις σχετικές επιστήμες είναι γνωστό ως “περιφερειακό πρόβλημα”, αφορά την χωρική – εδαφική ασυμμετρία στην ανάπτυξη ενός γεωγραφικού χώρου, και η οποία χωρική ασυμμετρία βέβαια μεταφράζεται σε οικονομική και κοινωνική ανισορροπία.


Το ζήτημα αυτό υπάρχει και στην χώρα μας, και έχουμε ήδη καταλήξει να απαντώνται περιφέρειες πολλών ταχυτήτων, με κάποιες από αυτές να είναι περισσότερο αναπτυγμένες και κάποιες άλλες λιγότερο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με όρους κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. βρίσκεται στην 9η θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, συμπολίτες μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας εδώ είναι το 30% και κατατάσσεται στην 3η θέση, η ανεργία αγγίζει το 20% και βρίσκεται επίσης στην 3η θέση, ενώ πολλές περιοχές εντός της Περιφέρειας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταστούν άγονες. Και ενώ για την Περιφέρεια Αττικής δικαιολογείται απόλυτα η υπεροχή της με όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αφού είναι ο κεντρικός πόλος της χώρας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν δικαιολογείται η 9η θέση αφού αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση και την δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας, περιλαμβάνοντας στην επικράτειά της την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που είναι η Θεσσαλονίκη, και λαμβάνοντας υπόψη την στρατηγική της θέση από εθνική άποψη, αλλά και κάθε άλλο πλεονέκτημα από τα πολλά που διαθέτει.Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ισορροπία στην ανάπτυξη είναι σίγουρα πολλοί.

Η κατανομή των πόρων που επιλέγει να κάνει το κράτος, τα κίνητρα που παρέχονται για την περιφερειακή ανάπτυξη, κάθε είδους πρωτοβουλία για την κατανομή των ιδιωτικών επενδύσεων έχουν προφανώς σημασία. Όπως επίσης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, ο αναπτυξιακός νόμος που ισχύει και οι προτεραιότητες που θέτει, ο χωροταξικός σχεδιασμός στα διάφορα επίπεδά του και το πόσο αυτός τελικά λαμβάνεται υπόψη από τις επιλογές όλων των επιπέδων της διοίκησης, αλλά και ο ρόλος που έχουμε επιλέξει ως κράτος να προσδώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αυτοτέλεια και τα εργαλεία που διαθέτει ώστε να αποτελεί πραγματικά έναν φορέα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Και βέβαια, η πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποτελεί κορυφαία πρωτοβουλία για την συνοχή μεταξύ κέντρου περιφέρειας, και ο τρόπος υλοποίησής της από την χώρα μας και τις Περιφέρειες αποτελεί σίγουρα κρίσιμο παράγοντα στην επίτευξη μίας βιώσιμης και συγχρόνως ισόρροπης ανάπτυξης.

Χρήστος Τζιουβάρας

Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας – Παράταξη “Πράξεις για τη Μακεδονία”

Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]