ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


ΔΝΤ προς Κομισιόν: «Μετακυλήστε το κόστος ενέργειας στους καταναλωτές» – Σάλος από την πρόταση εξοικονόμησης

Όπως επισήμανε η υποδιευθύντρια του ΔΝΤ, Όγια Κελασούν, οι κυβερνήσεις «...πρέπει να επιτρέψουν να περάσει η αύξηση στους καταναλωτές ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση και τη στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα»

(Πηγή: Associated Press)Το ΔΝΤ προέτρεψε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να περάσουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας στους καταναλωτές ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση της ενέργειας και την στροφή προς «πράσινες μορφές» ενέργειας, ενώ παράλληλα θα προστατεύουν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
Όπως επισήμανε η υποδιευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Όγια Κελασούν, οι κυβερνήσεις «...πρέπει να επιτρέψουν να περάσει όλη η αύξηση στους καταναλωτές ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση και τη στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα».


Οι τιμές θα αυξάνονται το επόμενο διάστημα, οπότε οι κυβερνήσεις «...θα πρέπει να τις αφήσουν να ανέβουν», σημειώνει σε μια πρόταση προς την Κομισιόν προκειμένου η «οδηγία» να μεταφερθεί στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών! Αλλά παράλληλα, όπως έγραψε η ίδια, οι κυβερνήσεις «...πρέπει να υποστηρίξουν κατά προτεραιότητα τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όσα είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις».


Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, σημειώνουν οι Financial Times, έχουν δοκιμάσει σειρά μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών, από τον έλεγχο στις τιμές, ως τις περικοπές στον φόρο για τα καύσιμα και τα επιδόματα. Οι τιμές καταναλωτή στα καύσιμα έχουν αυξηθεί κατά 40% στην Ευρωζώνη (και 57% στη Βρετανία), ακολουθώντας τοις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα νοικοκυριά που δαπανούν μεγάλο μέρος τους εισοδήματος στην ενέργεια, όπως είναι τα πιο φτωχά, πλήττονται ιδιαίτερα.

Το ΔΝΤ, σε αυτό το πλαίσιο, συστήνει «στοχευμένα μέτρα.» Εξηγεί ακόμη ότι τα ευρείας κλίμακας μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα, κρατούν την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές πιο ψηλά από ό,τι θα συνέβαινε σε άλλη περίπτωση. Την στροφή σε περισσότερο στοχευμένα μέτρα προβλέπουν και αναλυτές που εκτιμούν ότι το κόστος των επιδοτήσεων για τις κυβερνήσεις θα γίνει απαγορευτικό, οπότε αναγκαστικά θα περιορίσουν το εύρος τους.

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]