ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Power Pass: Γιατί κάποιοι είδαν λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν - Πληρωμή για 600.000 δικαιούχους την ερχόμενη εβδομάδα

Αρκετές είναι οι διαμαρτυρίες καταναλωτών που θεωρούσαν ότι θα πάρουν περισσότερα χρήματα από αυτά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους για τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν ήδη πληρώσει

Ξεκίνησε η καταβολή του Power Pass στους δικαιούχους με 1,9 εκατομμύρια να έχουν δει ήδη χρήματα στους λογαριασμούς τους.

 Αρκετές είναι οι διαμαρτυρίες καταναλωτών που θεωρούσαν ότι θα πάρουν περισσότερα χρήματα από αυτά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους για τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν ήδη πληρώσει.


Από την Παρασκευή 15 Ιουλίου ξεκίνησε η αποστολή email στις θυρίδες των φορολογούμενων που έχουν κάνει την αίτηση για το Power Pass. Η αποστολή του μηνύματος δείχνει πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πληρωμή τους με το επίδομα. 

Ηδη πιστώθηκαν τα χρήματα σε 1,9 εκατομμύρια δικαιούχους. Οι 600.000 που απομένουν θα πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να ολοκληρωθούν κάποιοι τελικοί έλεγχοι.


Σύμφωνα με το OPEN, ρόλο στα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι έπαιξε το γεγονός ότι πάροχοι ρεύματος εξέδωσαν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022 και αυτοί δεν είναι οι τελικοί εκκαθαριστικοί. Υπενθυμίζεται πως το Power Pass αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022.

 Οσο για τα χρήματα που έλαβαν δικαιούχοι που διαμαρτύρονται, υπήρχε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες και αυτή αφαιρέθηκε από το Power Pass. Επίσης το Power Pass αφορά αποκλειστικά και μόνο στη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Power pass: Η διαδικασία για τους λογαριασμούς του Ιουνίου

Στο μεταξύ, με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. 

Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα. 

Κατόπιν, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

 Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ένας δικαιούχος ξεπερνά τα 30 ευρώ επιβάρυνση για το σύνολο της περιόδου 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, θα λάβει τη συνολική ενίσχυση, δηλαδή θα γίνει επανυπολογισμός του ποσού για το σύνολο της περιόδου. Αντίστοιχα, η συνολική ενίσχυση για την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Ο νέος αριθμός των δικαιούχων

Από τις πληροφορίες και την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόσθετη επιδότηση για τον Ιούνιο καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος της αποζημίωσης και προκύπτουν τα εξής: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά που αναλογούν στους καταναλωτές, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στα τέλη Αυγούστου, ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών. 

Επιπλέον, υπάρχει ένα «παράθυρο» το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο και μετά τον Ιούνιο και για... όσο χρειαστεί ανάλογα και με τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν.


Στα 40 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η πρόσθετη ενίσχυση που θα λάβουν τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειασθεί να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς τα στοιχεία θα ληφθούν από τους παρόχους.

 Οι λογαριασμοί θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα. 

Η αποζημίωση θα χορηγηθεί με κριτήριο τον χρόνο έκδοσης του λογαριασμού και όχι την περίοδο κατανάλωσης δηλαδή η αποζημίωση θα δοθεί για την καθαρή επιβάρυνση που προκύπτει με βάση τον λογαριασμό του Ιουνίου.
Ο υπολογισμός της νέας επιδότησης

Ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης δεν θα γίνει με βάση την επιβάρυνση του Ιουνίου δηλαδή αν κάποιος μετά την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων επιβαρύνθηκε στο λογαριασμό του Ιουνίου κατά 100 ευρώ δεν σημαίνει ότι θα λάβει 60 ευρώ (100Χ60%). 

Ο προσδιορισμός της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass.

 Για παράδειγμα αν η καθαρή επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό σε όλη την περίοδο είναι 500 ευρώ θα αποζημιωθεί για το 60% δηλαδή για 300 ευρώ. Αν το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει λάβει ήδη αποζημίωση 280 ευρώ από τα 300 ευρώ θα αφαιρεθούν τα 280 οπότε δικαιούται για τον Ιούνιο επιπλέον 20 ευρώ.

Αν όμως η καθαρή επιβάρυνση τον Ιούνιο ανέρχεται στα 200 ευρώ και η επιδότηση που έχει δοθεί για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μάιου είναι 500 ευρώ τότε η ενίσχυση περιορίζεται στα 100 ευρώ έναντι 120 ευρώ (200Χ 60% = 120) που θα ήταν κανονικά.

 Αν δικαιούχος έχει λάβει 600 ευρώ επίδομα για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου δεν θα λάβει καμία πρόσθετη ενίσχυση για τον λογαριασμό του Ιουνίου ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης καθώς έχει ήδη εξαντλήσει το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης που είναι τα 600 ευρώ.

 Στην αντίπερα όχθη αν κάποιος είχε έως τον Μάιο επιβάρυνση 29 ευρώ και δεν έλαβε καμία ενίσχυση και τώρα με την προσθήκη του Ιουνίου αυξηθεί η επιβάρυνση στα 40 ευρώ θα λάβει ενίσχυση 24 ευρώ Η καταβολή των χρημάτων για την αποζημίωση του Ιουνίου θα γίνει έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. reader.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]