ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Οι ξένοι διαβάζουν
«Ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γάϊδαρος» λέει η παλιά παροιμία. Δηλαδή, εμείς οι Έλληνες από παλιά δεν διαβάζαμε, ήλθε τώρα και η τεχνολογία και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του βιβλίου.

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης


Πρώτη η τηλεόραση – χαζοκούτι εκτόπισε το βιβλίο και το αποτελείωσαν οι υπολογιστές, τα κινητά κι ένα σωρό ηλεκτρονικές συσκευές. Σε συνδυασμό με τους αγχώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας εξαιτίας των πολυάριθμων υποχρεώσεων εντείνουν την απομάκρυνση μας από το βιβλίο. Δεν έχουμε χρόνο και δύναμη για διάβασμα. Προτιμούμε το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, να βλέπουμε τηλεοπτικές εκπομπές ή να χαζολογούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διότι οι δραστηριότητες αυτές δεν απαιτούν ούτε την σκέψη, ούτε τον χρόνο, ούτε την υπομονή που χρειάζεται η ανάγνωση ενός βιβλίου.

Ούτε η οικογένεια καλλιεργεί στα παιδιά την αγάπη για τα βιβλία. Αντίθετα, τα εφοδιάζει με τάμπλετ και ηλεκτρονικές παιχνιδομηχανές.

Μπορεί ένας στους δύο Έλληνες να έχει τη λόξα να γράφει (π.χ. ποιήματα, διηγήματα κλπ.), αλλά το διάβασμα δεν μάς αρέσει καθόλου. Το βιβλίο για τον Έλληνα χρησιμεύει μόνο ως διακοσμητικό, να έχουμε μια ωραία βιβλιοθήκη χωρίς να έχουμε διαβάσει τα βιβλία της. Γι’ αυτό βλέπεις τους διάφορους επίσημους, πολιτικούς κλπ., όταν τους βγάζει η τηλεόραση έχουν για φόντο από πίσω μια βιβλιοθήκη, σαν να θέλουν να μας πουν ότι είναι μορφωμένοι και σοφοί κι ότι έχουν διαβάσει χιλιάδες βιβλία.

Γι’ αυτό τα βιβλία έφτασαν να πουλιούνται χύμα, με το κιλό, και ως προσφορά «Μαζί με το αντηλιακό σας προσφέρουμε δώρο και τρία βιβλία».

Γι’ αυτό αγοράζουμε εφημερίδες ή περιοδικά, και σε δύο λεπτά, αφού δούμε μόνο τις φωτογραφίες, τις πετάμε στην άκρη.

Εξάλλου, ως λαός είμαστε ξερόλες, οπότε δεν υπάρχει κάτι που να μη το ξέρουμε, κάτι νέο που να θέλουμε ή να πρέπει να το μάθουμε.

Οι ξένοι, όμως διαβάζουν. Παντού, μέσα στο αστικό, στο λεωφορείο, στο αεροπλάνο, στην τουαλέτα, ακόμα και στις διακοπές. Και διαβάζουν τα πάντα, ακόμα και τη δική μας ιστορία και μυθολογία.

Πρόσφατα ντράπηκα όταν ένας ξένος που φιλοξενούσα με ρώτησε, και δεν ήξερα να απαντήσω. Τι έγινε στην Μάχη της Πύδνας;

Κι άλλη μια φορά, που τού έκανα το τραπέζι στο Λιτόχωρο στην ταβέρνα Θεανώ. Έτσι όπως απολαμβάναμε τη θέα του Ολύμπου και του Μύτικα, με ρώτησε αν ξέρω ποιες ήταν οι 9 μούσες της ελληνικής μυθολογίας και τι ξέρω για την μούσα Θεανώ.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]