ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Ενώθηκαν! Σκληρές πιέσεις στη Βρετανία από λόμπι Κύπρου, Αρμενίας και Κούρδων για εκ νέου εφαρμογή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία (Έγγραφο)


Η Κουρδική Συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Αρμενικό Εθνικό Συμβούλιο απέστειλαν επιστολή στους υπουργούς του Ηνωμένου ΒασιλείουΚαθώς οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ δίνουν στην Τουρκία το πράσινο φως για νέες επιθέσεις κατά των Κούρδων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Κουρδική Συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Αρμενικό Εθνικό Συμβούλιο απέστειλαν επιστολή στους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου καλώντας τους να επαναλάβουν τη δικής του απαγόρευση πωλήσεων όπλων στην Τουρκία.


«Μας ανησυχεί βαθύτατα η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να άρει το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, επειδή ο Ερντογάν αποτελεί απειλή για τις γειτονικές χώρες και τους δικούς του ανθρώπους», αναφέρει η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Κουρδική Συνέλευση και το Αρμενικό Εθνικό Συμβούλιο.

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία και απογοήτευση για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να άρει όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στη Δημοκρατία της Τουρκίας σε αντίθεση με πολλαπλές διατάξεις των Στρατηγικών Κριτηρίων Άδειας Εξαγωγών. Είναι οδυνηρά εμφανές σε εμάς ως εκπροσώπους της βρετανοκυπριακής, κουρδικής και αρμενικής κοινότητας ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα επιδεινώσει τα δεινά για τους γείτονες της Τουρκίας και θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Ο οπλισμός ενός επιθετικού και αυταρχικού παράγοντα υπονομεύει τη φήμη της Βρετανίας ως υπερασπιστή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η στάση της Βρετανίας έναντι της Ρωσίας είναι βασική και ξεκάθαρη», αναφέρεται στην επιστολή.


«Ο πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας και η Τουρκική Κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι για βαθιά εθνικιστικές πολιτικές και φρικιαστική ρητορική. Καταπιέζουν την κουρδική γλώσσα και κουλτούρα και συνεχίζουν να αρνούνται τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Επιπροσθέτως, η Τουρκία έχει μετατρέψει ιστορικές ορθόδοξες εκκλησίες σε τζαμιά, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας, ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επιπλέον, μόνο 6 από τις 2.500 αρμενικές εκκλησίες στην Τουρκία, και κανένα μοναστήρι, λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Τούρκοι αξιωματούχοι, τόσο υψηλόβαθμοι όσο ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενθαρρύνουν τις δραστηριότητες των Γκρίζων Λύκων, μια βίαιη υπερεθνικιστική τουρκική οργάνωση. Η οργάνωση και τα σύμβολά της έχουν απαγορευτεί από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Παρά το γεγονός αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου έκανε το χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων δημόσια τον Απρίλιου του 2022 προς μια ομάδα Αρμενίων στην Ουρουγουάη που μνημονούσαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων», συμπληρώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Στη συνέχεια οι οργανώσεις αναφέρονται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ, επισημαίνοντας πως κατά της διάρκεια αυτών, έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες και έχουν εκτοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι πολίτες, γεγονός που είχες ως αποτέλεσμα πλήθος εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων λεηλασιών, βιασμών, δολοφονιών, εκτελέσεων, βασανισμών κλπ.

«Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία είναι γνωστό ότι περιλαμβάνουν πρώην διοικητές του ISIS, όπως αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν τακτικά κορυφαία στελέχη του ISIS σε ζώνες τουρκικού ελέγχου».

Επίσης, «η Τουρκία έχει διαδραματίσει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αμφισβητείται μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2020, 5000 Αρμένιοι σκοτώθηκαν, η πολιτιστική κληρονομιά καταστράφηκε και αιχμάλωτοι πολέμου εξακολουθούν να κρατούνται από το Αζερμπαϊτζάν κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης. Λίγο περισσότερο από έναν αιώνα από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία διατηρεί μια τρομακτικά επιθετική στάση έναντι των Αρμενίων συνεχίζοντας να αρνείται τη Γενοκτονία, να αποκλείει την Αρμενία και να διαγράφει την αρμενική πολιτιστική κληρονομιά».


«Τέλος, από το 1974, η Τουρκία διατηρεί παράνομη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός βασικού βρετανικού συμμάχου στην περιοχή. Η εισβολή συνεχίζει να διχάζει το νησί και τους κατοίκους του και προκάλεσε 200.000 Κύπριους να γίνουν πρόσφυγες και αγνοούμενοι των οποίων η μοίρα δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η Τουρκία δεν δείχνει κανένα απολύτως σημάδι αποχώρησης και αντ' αυτού επιδιώκει τη μόνιμη διχοτόμηση ή προσάρτηση της κατεχόμενης περιοχής.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει στείλει πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να παρεμποδίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, μια σαφής παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».


Εν κατακλείδι, η επιστολή κλείνει με μια έκκληση να επανεφαρμοστούν οι περιορισμοί στις αμυντικές εξαγωγές προς την Τουρκία:


«Σας προτρέπουμε να επαναφέρετε γρήγορα τους περιορισμούς στις εξαγωγές για να διασφαλίσετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι συνένοχο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Επιπλέον, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε εσάς και τους εκπροσώπους της Μικτής Επιτροπής Ελέγχου Όπλων να συναντηθείτε με εκπροσώπους της Κυπριακής, Αρμενικής και Κουρδικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου για να συζητήσουν τα βήματα που λαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να λογοδοτήσει η Τουρκία για τα ζητήματα που περιγράφονται στην παρούσα επιστολή».


pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]