ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Power Pass και Fuel Pass: Ένα ΑΦΜ, δύο επιδόματα - Ποιοι θα τα πάρουν

Τι ισχύει για το επίδομα ρεύματος με αίτηση για το Power Pass. Ποια η διαδικασία για να πληρωθούν οι δικαιούχοι.
Αντίστροφη μέτρηση για την αίτηση του Power Pass, καθώς στις 15-16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα. Η διαδικασία για τους δικαιούχους θα είναι αντίστοιχη με το Fuel Pass, δηλαδή κλιμακωτά, ανάλογα με τον λήγοντα του ΑΦΜ.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η πλατφόρμα να ανοίξει μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη (15/06). Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ για το Power Pass, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την τελευταία ημέρα του Ιουνίου. Επισημαίνεται πως η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου για να κάνουν τις αιτήσεις τους και τα χρήματα θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, ποσό που θα προκύψει μετά από αφαίρεση των φόρων.

Επειδή είναι αυξημένα τα εισοδηματικά κριτήρια, ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, μίλησε για μια «δύσκολη άσκηση τεχνικά», αφού η πλατφόρμα θα έχει τις απαιτήσεις του εθνικού εμβολιασμού.

«Θα περάσει όλος ο πληθυσμός, αφορά το 90% του πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά. Για αυτόν τον λόγο, μάλιστα, η αίτηση θα είναι και με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ, όπως τόνισε, «για να διαχειριστούμε την κίνηση».
Πώς κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος

Αρχικά, θα πρέπει να θυμάστε πως όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής στοιχεία για να ολοκληρώσετε την αίτηση στο gov.gr:Το ΑΦΜ σας
Τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet
Το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού

Το Power Pass αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ απευθείας. Οι χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος θα αντλούνται απευθείας από τους παρόχους.

Βήμα - βήμα, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, η διαδικασία της αίτησης μέσω του gov.gr είναι η εξής:είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
θα γίνεται αυτόματα η διασταύρωση των στοιχείων και θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία.
εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022
Ποιοι οι δικαιούχοι - Τι ισχύει για το εισόδημα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ για το επίδομα ρεύματος με αίτηση στο Power Pass:Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ.

 Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020,λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.
Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων υπολογίζεται ως το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου.

 Το οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως το άθροισμα του εισοδήματος του υπόχρεου και της συζύγου ή Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ), σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους.

 Ο αιτών πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος κατά την 1η Μαΐου 2022.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.

 Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.
Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.
Πότε κάνετε αίτηση για Power Pass - Οι πιθανές ημερομηνίες ανάλογα με το ΑΦΜ

Η διαδικασία του Fuel Pass τον Απρίλιο είχε προκαλέσει ένα απίστευτο μπάχαλο, αφού άλλα έλεγε το ΦΕΚ και άλλα ίσχυαν τελικά, με αποτέλεσμα να είναι πολλοί οι δικαιούχοι που έχασαν τελικά τις ημερομηνίες και έπρεπε να μπουν να κάνουν αίτηση με καθυστέρηση. 

Υπενθυμίζεται ότι για το επίδομα βενζίνης, τελικά, οι ημερομηνίες είχαν διαμορφωθεί ως εξής:Την Τρίτη 26/4, στην «πρεμιέρα» των αιτήσεων, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει για όσα έληγαν σε 0 και 1, τελικά άνοιξε και για όσους λήγει σε 2
Ακολούθως, την Τετάρτη 27/4, μπορούσαν να κάνουν αίτηση όσοι έχουν ΑΦΜ το οποίο λήγει σε 3 ή 4 ή και 5
Την Πέμπτη 28/4, έκαναν αίτηση οι λήγοντες σε 6 και 7, αντί για τα ΑΦΜ 4 και 5
Την Παρασκευή, 29/4 θα έκαναν τα ΑΦΜ 6 και 7, αλλά άνοιξαν τελικά τα 8 και 9
Από το Σάββατο 30/4 άνοιξαν τελικά όλα τα ΑΦΜ

Για το επίδομα ρεύματος, εφόσον οι αιτήσεις ανοίξουν στις 16/6, τότε ενδεχομένως να διαμορφωθούν ως εξής:Περίπου στις 16/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
Περίπου στις 17/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
Περίπου στις 18/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5
Περίπου στις 19/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7
Περίπου στις 20/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9

Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και επίσημα, πρώτον, τις ημερομηνίες που θα δώσει το ΦΕΚ, αλλά και να είναι οι ωφελούμενοι σε εγρήγορση και να παραμένουν ενήμεροι, καθώς δεν αποκλείεται να επαναληφθεί ό,τι με το επίδομα βενζίνης και να ανοίξουν τα ΑΦΜ νωρίτερα, εφόσον το σύστημα «αντέχει» περισσότερες αιτήσεις.                                  xristika.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *