ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Το έθιμο της Μαρούδας στην Κατερίνη


Συμπληρώνοντας φέτος τα 65 χρόνια από την ίδρυσή της η Μ.Ε.Κ και τα 50 χρόνια έκδοσης της εφημερίδας « Το Καταφύγι», η Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης « Το Φλάμπουρο» με σκοπό τη διατήρηση της παράδοσης στη σύγχρονη κοινωνία, αναβιώνει το έθιμο της Μαρούδας στον πεζόδρομο του συνοικισμού των Καταφυγιωτών την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:30.

Κατά την αναβίωση του εθίμου θα προσφερθεί το παραδοσιακό έδεσμα της μπομπότας, κεφτεδάκια και κρασί. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με χορό και ζωντανή μουσική με τους Παναγιώτη Μπόρα(κλαρίνο), Στέλιο Χαλάτση(τραγούδι)και Ηρακλή Τοστσίδη(πλήκτρα).

Μεταξύ των τοπικών εθίμων του Καταφυγίου ιδιαίτερα αγαπητό ήταν και είναι αυτό της Μαρούδας , το οποίο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες πραγματοποιούνταν στο χωριό, όπου συνέρρεε πλήθος κόσμου για να γιορτάσει και να διασκεδάσει.

Το έθιμο συναντάται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας γνωστό ως τ’ Άη-Γιάννη ή Κλήδονας. Είναι ένα έθιμο για τη γονιμότητα και την καρποφορία, που είχε σταματήσει από το 1943, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το Καταφύγι και αναβίωσε το 2012.

Σε αυτή την ημερομηνία περίπου και μαζί με το γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστή στις 24 Ιουνίου , οι κοπέλες κάθε συνοικίας συγκεντρώνονταν, έπαιρναν ένα μεταλλικό δοχείο και το στόλιζαν με λουλούδια και πλατιά φύλλα, το οποίο το τοποθετούσαν σε μέρος ευρύχωρο, και γύρω του έστηναν το χορό.

Πρώτες άνοιγαν το χορό οι αρραβωνιασμένες κοπέλες και στη συνέχεια γυναίκες κάθε ηλικίας. Στο τέλος του χορού οι νεαροί άνδρες του χωριού κατέβρεχαν τις κοπέλες με εκτοξευτήρες νερού, τα λεγόμενα «Φλατσκουτάρια», λέξη ηχοποίητη.

Οι κοπέλες για να γλιτώσουν έτρεχαν προς το μέρος του δοχείου (της Μαρούδας) κι έπαιρναν λουλούδια, τα οποία τοποθετούσαν κάτω από το μαξιλάρι τους, για να ονειρευτούν τον μέλλοντα σύζυγο. Γέλια, πειράγματα, χαρούμενες φωνές ακούγονταν, αλλά κι ευχές ύστερα από την αθώα ψυχρολουσία.

Επίσης αυτήν την ημέρα κρεμούσαν στεφάνια με αγριολούλουδα στις εξώπορτες των σπιτιών.Με εκτίμηση το Δ.Σ της Μ.Ε.Κ

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *