ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Τα ακτινίδια Κατερίνης και τα μυστικά τους

Σε μια έκθεση Δημοτικού με θέμα τα ακτινίδια ένας μαθητής έγραψε:

*Τα ακτινίδια είναι ένα φρούτο που παράγεται στα σουπερμάρκετ… “.

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης


Η αλήθεια είναι ότι, αν ρωτήσεις 10 άτομα οι μισοί θα σου πούνε ότι τα ακτινίδια είναι δένδρο και οι άλλοι μισοί ότι είναι θάμνος.

Το σωστό, βέβαια, είναι ότι μοιάζει με την κληματαριά κι ότι τα ακτινίδια κρέμονται από κάτω ακριβώς όπως τα σταφύλια.

Η περιοχή της Κατερίνης με τον πολύ εύφορο κάμπο ήταν η πρώτη στην Ελλάδα όπου καλλιεργήθηκε το εξωτικό και πολύ ωφέλιμο αυτό φρούτο, Μάλιστα η αρχική του ονομασία ήταν «Φρούτο του Ολύμπου». Γι’ αυτό, ύστερα από τόσα χρόνια, οι παραγωγοί της έχουν αποκτήσει μεγάλη πείρα και σε συνδυασμό με το πολύ γόνιμο έδαφος και τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες παράγουν τα πιο νόστιμα ακτινίδια, που έχουν γίνει γνωστά παντού ως ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προέλευσης).

Αυτήν την εποχή ασχολούνται με το “αραίωμα”, δηλαδή. όπως είναι σαν τσαμπί τα μικρά ακτινιδιάκια που βγήκαν, αφαιρούν μερικά από αυτά και τα αραιώνουν, ώστε να μείνουν πιο λίγα και να γίνουν πιο μεγάλα σε μέγεθος και νοστιμιά.

Ένα άλλο μυστικό είναι το νυχτερινό πότισμα “στάγδην”, δηλαδή με σταγόνες στην ρίζα.

Επίσης η λίπανση με τύρφη και φυλλόχωμα.

Γενικά, αποφεύγουν τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, τα οποία εξάλλου κοστίζουν.

Τέλος, τον Οκτώβριο που γίνεται η συγκομιδή, τα αφήνουν να πάρουν ” τα ζάχαρα” τους, δηλαδή να ωριμάσουν πάνω στο κλαδί με τον ήλιο και να δώσουν την νοστιμιά και τις πολύτιμες βιταμίνες.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]