ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Επίδομα 200 ευρώ για σούπερ μάρκετ: Ποιοι και πότε θα πάρουν – Όσα γνωρίζουμε

Επίδομα 200 ευρώ: ξανά στο προσκήνιο το σενάριο να δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας από την κυβέρνηση. Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης…

Τι εξετάζεται για τα τρόφιμα και τη νέα επιταγή ακρίβειας.


Νέα μέτρα στήριξης, πέρα από την παρέμβαση που ετοιμάζεται στα τιμολόγια ρεύματος, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά από την πρωτοφανή ακρίβεια.

Το οικονομικό επιτελείο μελετά τα σενάρια της καταβολής μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ ή εναλλακτικά της χορήγησης μιας κάρτας τροφίμων στο πρότυπο της κάρτας καυσίμων για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


Όπως αναφέρει η «Ημερησία», πρόκειται για δύο στοχευμένα μέτρα που εντάσσονται στη φιλοσοφία της κυβέρνησης για μέτρα που θα δώσουν μια σχετική ανάσα σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους ζωής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και των μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Επίδομα 200 ευρώ: Το σενάριο της κάρτας τροφίμων

Με δεδομένο ότι το καλάθι της νοικοκυράς έχει γίνει ασήκωτο και έχει απομακρυνθεί το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη, το σενάριο της κάρτας τροφίμων συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες υλοποίησης από τη στιγμή που βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Οι ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θα μπορούν να εκδίδουν μια κάρτα τροφίμων και να την εξαργυρώνουν με αγορές από τα σούπερ μάρκετ.


Θα υπάρξουν εισοδηματικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με την κάρτα καυσίμων, ενώ η διαδικασία για την έκδοση της κάρτας θα είναι αντίστοιχη με αυτή που θα ακολουθηθεί για τα καύσιμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πολύ πιθανό έως και τον Ιούνιο να ακολουθήσει η χορήγηση μιας ακόμη επιταγής ακρίβειας στις ίδιες ομάδες που θα λάβουν την ενίσχυση την προσεχή εβδομάδα.

Δηλαδή θα τη λάβουν 1,7 εκατ. δικαιούχοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.


Παράλληλα, στη φαρέτρα των κυβερνητικών μέτρων περιλαμβάνεται και η επέκταση της επιδότησης για πετρέλαιο κίνησης και τον μήνα Μάιο.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την επέκταση της επιδότησης καυσίμων.

Ποια μέτρα θα υλοποιηθούν τελικά, είναι άμεση συνάρτηση του δημοσιονομικού χώρου που θα εξασφαλιστεί και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Επίδομα 200 ευρώ: Τσουνάμι ακρίβειας

Αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας από την αρχή της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο αναμένεται να βρεθούν μέχρι το τέλος Μαΐου οι καταναλωτές.

Αυτές τις ημέρες αποστέλλονται στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, από τις βιομηχανίες και τις εμπορικές επιχειρήσεις, ανατιμημένα τιμολόγια σε δεκάδες βασικά αγαθά, σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 50%.

Αυτό όμως που παρατηρείται επίσης για πρώτη φορά είναι το πλήθος των ανατιμήσεων στα ίδια προϊόντα μέσα σε λίγες ημέρες, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των καταναλωτών.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ηλιέλαιου, το οποίο στις 11 Μαρτίου ανατιμήθηκε σε ποσοστό 12%, τέσσερις ημέρες αργότερα (στις 15 Μαρτίου) αυξήθηκε και πάλι η τιμή του σε ποσοστό 30%, ενώ πριν από λίγες ημέρες (στις 5 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ανατίμηση της τάξης του 16%.

Δηλαδή μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα το συγκεκριμένο ηλιέλαιο ανατιμήθηκε συνολικά σε ποσοστό 58%.
Λίστα με τις ανατιμήσεις προϊόντων

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής προϊόντα:


σπορέλαια 50%,
παγωτά έως 45%,
ζάχαρη 40%,
αραβοσιτέλαιο έως 35%,
τυρί έως 30%,
αλεύρι έως 25%,

μαργαρίνες, ελαιόλαδο, χοιρινό κρέας, κρουασάν, μαρμελάδες, φύλλο για πίτες, πραλίνα 20%,
ρύζι και χύμα όσπρια έως 20%,
αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά έως 16%,
παξιμάδια έως 15%,

λουκάνικα 14%,
φυτίνη 13%,
καφές 13%,
αυγά 13%,


τσάι και φρέσκοι χυμοί έως 12%,
χαρτικά 11%,
συσκευασμένο ψωμί 10%,
απορρυπαντικά, μπισκότα και κατεψυγμένα σφολιατοειδή 8%,

αλλαντικά 7%,
σαλάτες έως 6%,
αλάτι 5%,

κονσέρβες, δημητριακά, γιαούρτια και βούτυρα 5%.


Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και όχι για το σύνολο των προϊόντων. Σχεδόν όμως όλα τα προϊόντα των συγκριμένων κατηγοριών έχουν ανατιμηθεί τουλάχιστον μία φορά από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου.

Με πληροφορίες από «Ημερησία»
Ποιοι είχαν λάβει έκτακτο «Δώρο Πάσχα» 200 ευρώ676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ
Ξεκινά το Power Pass μετά του Αγίου Πνεύματος

Στις 15 ή 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα στο gov.gr για την αίτηση του Power Pass. Η διαδικασία θα γίνει όπως και με το Fuel Pass, δηλαδή κλιμακωτά, ανάλογα με τον λήγοντα του ΑΦΜ.


Οι δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου για να κάνουν τις αιτήσεις τους και τα χρήματα θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, ποσό που θα προκύψει μετά από αφαίρεση των φόρων.
Fuel Pass ξανά για Ιούλιο και Αύγουστο

Νεότερες πληροφορίες για το Fuel Pass αναφέρουν πως θα ανακοινωθεί εντός ολίγων ημερών. Το βασικό σενάριο θέλει να εξετάζεται νέος γύρος αιτήσεων για Ιούλιο και Αύγουστο. Η δίμηνη παράταση του επιδόματος βενζίνης θα περιλαμβάνει διεύρυνση των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.


newsme.gr


Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *