ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


«Καπέλο» έως και 20% στη συμμετοχή για φάρμακα και εξετάσεις το 2023 για όσους δεν έχουν εγγραφεί σε Προσωπικό Ιατρό: Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Βασιλική Αγγουρίδη

Photo by Cottonbro from Pexels



Ξημερώματα Παρασκευής αναρτήθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσμοθετείται η "ποινή" αυξημένης κατά 10% συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, για όσους δεν εγγραφούν στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού το 2022. Μάλιστα, η ΚΥΑ προβλέπει την αύξηση να διπλασιάζεται το 2023!

Αυξημένη κατά 10% συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις για όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, για εφέτος, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του News4Health. Στον αντίποδα, προτεραιότητα στα ραντεβού του δημοσίου θα έχουν όσοι ενταχθούν στο σύστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση από 1η Οκτωβρίου 2022 «πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του».



Δηλαδή, εκτός αν υπάρξουν εξαιρέσεις, εκεί που η συμμετοχή ήταν μηδενική θα αυξάνεται στο 10%, όπου ήταν 10% στο 20% και για όσα ήταν στο 25% θα εκτοξευθεί στο 35%!



Αντίστοιχα, από 1η Οκτωβρίου 2022 «πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του».

Μάλιστα, από 1η Ιανουαρίου 2023 «τα παραπάνω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του πολίτη, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του»!

Ακόμη, η ΚΥΑ προβλέπει πως από 1η Σεπτεμβρίου 2023, το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό γιατρό θα διασφαλίζει και την προτεραιότητα «στους τηρούντες τη διαδικασία των παραπομπών πολίτες, κατά την παραπομπή τους στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας».

Επίσης, θα καθοριστεί και θα εξειδικευτεί «του σύστημα συνεπειών «αντικινήτρων» για τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό από την 01-09-2023 συνιστάμενο στην εξυπηρέτηση από τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο των έκτακτων περιστατικών».

Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα των παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό, τότε συντρέχουν στο πρόσωπο του σωρευτικά οι συνέπειες "αντικίνητρα" που περγράφονται παραπάνω.


news4health.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *