ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


«Πόρτα» από Ινδία στους G7 για τα δημητριακά: Αρνήθηκε να άρει το εμπάργκο – Έρχεται μεγάλη πείνα


Ικέτευσε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας χωρίς αποτέλεσμα

«Εγκεφαλικό» προκάλεσε στους δυτικούς η απόφαση της Ινδίας να συμπορευθεί με την Ρωσία και την Ουγγαρία και να απαγορεύσει την εξαγωγή δημητριακών τυπικά λόγω του φόβου για άνοδο των τιμών στο εσωτερικό, στην ουσία για να στηρίξει την Ρωσία με την οποία είναι σύμμαχος χώρα.

Οι υπουργοί Γεωργίας του δυτικού κλαμπ (και η Ιαπωνία παρά την γεωγραφική θέση της στην ίδια ομάδα είναι) των G7 επέκριναν το Σάββατο την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού λέγοντας ότι «το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιδεινώσει την κρίση στον εφοδιασμό σιτηρών, η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

«Εάν όλοι αρχίσουν να επιβάλλουν τέτοιους περιορισμούς στις εξαγωγές ή ακόμα και να κλείνουν αγορές, αυτό μόνο θα επιδεινώσει την κρίση και θα επηρεάσει επίσης την Ινδία και τους αγρότες της», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ σε συνάντηση με τους ομολόγους του στη Στουτγάρδη.

«Καλούμε την Ινδία να αναλάβει τις ευθύνες της ως μέλος της G20», είπε απαντώντας στην ανακοίνωση του Νέου Δελχί.

«Έχουμε μιλήσει ενάντια στους περιορισμούς των εξαγωγών και απαιτούμε να παραμείνουν ανοιχτές οι αγορές», δήλωσε ο Ozdemir, σύμφωνα με το agerpres.ro .

Το Νέο Δελχί, όμως διατράνωσε την απόφασή του να συνεχιστεί το εμπάργκο στις εξαγωγές: «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε άνοδο των τιμών. Δεν είχαμε καλή σοδειά. Δεν θα βγει εφ’εξής ούτε κόκκος σταριού από την χώρα».

Ρωσία, Ουκρανία και Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς σιταριού στον πλανήτη και η απόφασή Μόσχας και Νέου Δελχί που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις, φέρνει παγκόσμια πείνα.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, απαγόρευσε τις εξαγωγές χθες Σάββατο.

Όταν άρχισε η ρωσική στρατιωτική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου, διέκοψε σοβαρά τη γεωργική δραστηριότητα στην αγροτική Ουκρανία, η οποία πριν από την εισβολή ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και έμελλε να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού.

Λόγω του αποκλεισμού στα λιμάνια της χώρας, περίπου 20 τόνοι σιτηρών περιμένουν σε σιλό για εξαγωγή και η φετινή σοδειά κινδυνεύει.

Οι υπουργοί Γεωργίας που συνήλθαν στη Στουτγάρδη «σύστησαν» να τεθεί αυτό το θέμα στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 τον Ιούνιο, όπου η Ινδία θα είναι παρούσα ως προσκεκλημένη.

Οι τιμές των δημητριακών στις χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί, συμπαρασύροντας και τις τιμές των περισσότερων τροφίμων και του κρέατος, αφού πλέον πι ζωοτροφές είναι σπάνιες.

Μόνο οι χώρες που έχουν οριστεί ως «φιλικές προς την Ρωσία» παίρνουν δημητριακά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και λιπάσματα σε χαμηλές τιμές και διατηρούν στο ίδιο επίπεδο τις τιμάς κατανάλωσης, όπως η Τουρκία.


Η Ελλάδα αντίθετα που έχει προσδιοριστεί ως «μη φιλική χώρα» γνωρίζει εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα που δεν έχει ξαναδεί μεταπολεμικά.


pronews.gr


Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *