ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Μάιος, ο μήνας της απόσταξη του κουμαρίσιου παραδοσιακού τσίπουρου στα ριζά του Ολύμπου
Ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα των χωριών του Ολύμπου στην Πιερία είναι το παραδοσιακό κουμαρίσιο τσίπουρο. Αποτελεί ένα σήμα κατατεθέν της περιοχής του, τού οποίου την πρώτη ύλη την παρέχουν στους κατοίκους ως δώρο τα δάση του Ολύμπου. Το παραδοσιακό κουμαρίσιο τσίπουρο προέρχεται από την απόσταξη ώριμων καρπών που συλλέχτηκαν τον χειμώνα από τις κουμαριές. Οι κουμαριές αποτελούν αυτοφυείς θάμνοι των δασών του Ολύμπου. 

Μετά από μια μακρά πεντάμηνη αργή αλκοολική ζύμωση των καρπών της κουμαριάς έρχεται η ώρα της απόσταξης. Η απόσταξη έχει την δική της τεχνική και θέλει εμπειρία ώστε να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα. Η απόσταξη πραγματοποιείτε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου σε παραδοσιακά καζάνια από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κάστρου του Πλαταμώνα.Δυστυχώς η φετινή χρονιά (2022) δεν ήταν καλή. Ο καύσωνας του περσινού καλοκαιριού επέδρασε αρνητικά στην παραγωγή της κουμαριάς. Οι ποσότητες που έφτασαν για απόσταξη ήταν μικρές. Παρόλα αυτά οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί άνοιξαν τα ρακοκάζανά τους για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των χωριών γύρω από το κάστρο του Πλαταμώνα.

 Οι οποίοι, αν και ήταν μεγαλύτερη η κούραση φέτος για την συλλογή των κούμαρων το επιχείρησαν. Έτσι όλοι μαζί κατάφεραν και φέτος να παράξουν το τοπικό κουμαρίσιο παραδοσιακό τσίπουρο προς τέρψιν δική τους άλλα και των επισκεπτών την περιοχής.Οι φωτογραφίες είναι από το παραδοσιακό αποστακτήριο των αδελφών Αθανασίου Πολυχρού.

Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τέχν. Γεωπόνος

Επιστημονικός Συνεργάτης Π. Ε. Πιερίας


pieriasocial.gr
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *