ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Συμμορίες… ανηλίκων - ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Ο όρος «συμμορία» στο άκουσμά του παραπέμπει σε οργανωμένη ομάδα κακοποιών, τριών και άνω ατόμων, που στοχεύει στην από κοινού διάπραξη εγκλημάτων του ποινικού δικαίου. Πρόκειται για σκληρά και αδίστακτα άτομα που αποφασίζουν εν ψυχρώ την διάπραξη και των πιο ειδεχθών εγκλημάτων.
Καίτοι η φράση «συμμορίες ανηλίκων» ηχεί σαν οξύμωρο σχήμα, καθώς απάδει στην άγουρη και ευαίσθητη εφηβική ηλικία, εν τούτοις, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, σήμερα δρουν μόνο στην Αττική 25 συμμορίες ανηλίκων που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά συνομηλίκων, αλλά και κατά ηλικιωμένων, όπως κλοπές, ληστείες, θανατηφόρες σωματικές βλάβες, φθορές και βανδαλισμούς δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιών, βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, δημόσια διαπόμπευση μέσω κινητών και Η/Υ και συστηματικό εκφοβισμό και άσκηση βίας [bullying].

H πρόσφατη τραγωδία του 14χρονου μαθητή από τον Κολωνό που αυτοκτόνησε μέσω «οδηγιών» του διαδικτύου αποκάλυψε πόσο σκληρό και απάνθρωπο bullying είχε υποστεί προηγουμένως από ομάδα συμμαθητών του. Στο ίδιο σχολείο πρόσφατα έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού 14χρονη μαθήτρια από .συμμαθητές της, όπως επίσης και μια 16χρονη στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών.

 Οι συμμορίες ανηλίκων εξοπλισμένων με μαχαίρια, σιδερογροθιές, λοστούς και κουκούλες, που οργανώνονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιτίθενται απρόκλητα ιδίως κατά ανύποπτων ομηλίκων τους , κακοποιώντας τους βάναυσα και αφαιρώντας προσωπικά τους αντικείμενα, έχουν αυξηθεί τελευταία ανησυχητικά σε όλη τη χώρα. Έχουν εντοπιστεί ακόμη για πρώτη φορά και συμμορίες ανηλίκων κοριτσιών που ρημάζουν μεθοδικά καταστήματα και ληστεύουν υπερήλικες και αδύναμους ανθρώπους.

Ερευνώντας τα αίτια του θλιβερού αυτού φαινομένου οι ειδικοί επιστήμονες τα εντοπίζουν στο ουσιαστικά ανύπαρκτο ή διαλυμένο οικογενειακό περιβάλλον, την έλλειψη προτύπων και κατάλληλης αγωγής από γονείς και εκπαιδευτικούς, την φτώχεια, την υποβάθμιση των ηθικών και πνευματικών αξιών και τον καταιγισμό των αρνητικών προτύπων, της ωμής βίας και των σκληρών εγκληματικών πράξεων που εισπράττουν καθημερινά τα παιδιά από την πολύωρη και ανεξέλεγκτη ενασχόλησή τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανυπαρξία περαιτέρω κατάλληλου σωφρονιστικού συστήματος πρόληψης και καταστολής της παραβατικότητας των ανηλίκων, η αποδιοργάνωση και η πλημμελής λειτουργία των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών εφαρμογής των επιβαλλομένων αναμορφωτικών μέτρων αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της παθογένειας της ελληνικής δικαιοσύνης.


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *