ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


«Οχι στα ρούβλια, μόνο ευρώ ή δολάρια για το ρωσικό αέριο»: Σε εξέλιξη το Συμβούλιο της ΕΕ


Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα με στόχο την αναζήτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου και την αποσαφήνιση του μοντέλου των πληρωμών που δεν θα παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με το Politico, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει, αύριο, τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων για τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να συμπιέσει το πιο ζωτικό «ρεύμα» χρηματοδότησης του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Γαλλίδα υπουργός: Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή δολάρια

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, εμφανίστηκε υπέρμαχη μιας ενιαίας απόφασης. «Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια», δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Πομπιλί.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη», συνέχισε η Γαλλίδα υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Γαλλίδα υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει λέγοντας: «Το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δεν θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Ουγγαρίας, η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι είναι «εποικοδομητική», όπως και των υπολοίπων χωρών, διότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που απαιτεί μεγάλη συλλογική υπευθυνότητα.
Τα σενάρια για το σημερινό Συμβούλιο

Το αισιόδοξο σενάριο όσον αφορά το σημερινό Συμβούλιυ είναι να επιλεγεί, τελικά, μια κοινή φραστική απάντηση στο δίλημμα πληρωμές σε ευρώ ή σε ρούβλια, που θα δείχνει ότι η Ευρώπη είναι μια ενιαία δύναμη.

Οσον αφορά ωστόσο την ουσία του ζητήματος, θα επιχειρηθεί όπως έχει ήδη γίνει, να πέσουν οι τόνοι, και να δοθεί έμφαση στο ότι οι πληρωμές θα γίνονται σε ευρώ και ακολούθως το αν θα μετατρέπονται αυτά σε ρούβλια, αποτελεί ένα επουσιώδες τεχνικό ζήτημα.

Το «τεχνικό ζήτημα», όμως, είναι η μέθοδος που έχει υποδείξει η ρωσική πλευρά: να ανοιχτούν στο όνομα των Ευρωπαίων πελατών λογαριασμοί σε ευρώ και λογαριασμοί σε ρούβλια στην Gazprom Bank. Μετά τα ευρώ θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να να ανταποκριθεί στη ρωσική απαίτηση, και επιχειρεί να εξηγήσει ότι αυτό δεν αποτελεί παραβίαση κυρώσεων. Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο άμεσα και επομένως δεν μπορεί να τηρήσει την απόλυτη στάση της Πολωνίας και Βουλγαρίας.
Τσακίρης στην «Η»: Προς ομαλοποίηση της κατάστασης

Όπως εξήγησε χθες με συνέντευξη του στην «Η» και στο «Ημερησία Talks» ο δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας «η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Ο ίδιος επισήμανε πως η διαδικασία με τους δυο λογαριασμούς στην Gazprombank σε ευρώ και ρούβλια είναι σύννομη με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κι εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρίες «και πολλές το έχουν ήδη κάνει» ανοίξουν τους λογαριασμούς, η Ρωσία δεν έχει καμία βάση να εκβιάσει με άλλες διακοπές. Και ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει πως «θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποια θα είναι άποψη της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου για τον λογαριασμό σε ρούβλια αναφορικά με τις κυρώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πόρισμα του ACER (Οργανισμός της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας) που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν και επισημαίνει πως ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται οι τιμές αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Το πόρισμα για την αξιολόγηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του Target Model και την προοπτική βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν χρειάζονται αλλαγές στο τρέχον μοντέλο, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη μονομερώς.
Τι λέει η ελληνική πλευρά

Οι αποφάσεις για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου, θα ληφθούν στο Συμβούλιο υπουργών Ενεργείας τη Δευτέρα είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δε θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας. Όπως ανέφερε, η χωρά μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μηνά και εξήγησε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.

Στο ζήτημα του τρόπου πληρωμής στην Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στο ίδιο μοτίβο, τονίζοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει με τρόπο που δε θα παραβιάζονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα συνεχίσει να προμηθεύεται ενέργεια. «Ευρώ πληρώναμε, ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε», δήλωσε και ανέφερε το πώς θα γίνει η μετατροπή σε ρούβλια αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα.

Το θέμα θα είχε ξεχαστεί, αν το ολοκληρωτικό όχι στα ρούβλια δεν ανακοίνωναν πριν δύο ημέρες η Βουλγαρία και η Πολωνία με αποτέλεσμα τη διακοπή της τροφοδοσίας τους με

φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή απέδειξε ότι ουσιαστικά σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη όπου η ροή φυσικού αερίου συνεχίζεται κανονικά, η μέθοδος πληρωμής έχει προσαρμοστεί στη ρωσική απαίτηση.
Τι λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Στο ίδιο κλίμα, έμφαση και στην Ευρώπη δίνεται ότι δεν θα γίνουν πληρωμές απευθείας σε ρούβλια. «Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι δε θα πληρώσουν τη Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄ αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank, μετά και σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT, ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που απαιτεί το Κρεμλίνο, γεγονός που σύμφωνα με τους επικριτές του, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία.

Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: Η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη.

Εκπρόσωπος της OMV (Αυστρία) είπε στο Reuters πως η εταιρεία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς, όπως αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των FT.      imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *