ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Να ετοιμαζόμαστε να φυτέψουμε ντομάτες


Μπήκαμε σε περίοδο ισχνών αγελάδων και η ακρίβεια είναι πολύ μεγάλη, ο κόσμος είναι σε απόγνωση και δεν ξέρει τι να κάνει
Ο Υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας επίσημα από την τηλεόραση μας είπε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα κι ότι θα υποφέρουμε από την ακρίβεια. Τα ίδια είπε και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Στουρνάρας, να σφίξουμε γερά τα ζωνάρια.

 Τα ίδια μας λένε καθημερινά με λυπητερό ύφος και τα δελτία ειδήσεων, ότι δηλαδή μπήκαμε σε περίοδο ισχνών αγελάδων κι ότι η ακρίβεια είναι πολύ μεγάλη, ο κόσμος είναι σε απόγνωση και δεν ξέρει τι να κάνει. Ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο, βενζίνη, τρόφιμα κλπ. ακρίβαιναν φοβερά, ακόμα και το αρνάκι του Πάσχα θα είναι πολύ αλμυρό, έχει ήδη φτάσει στα 15 ευρώ το κιλό και πηγαίνει για τα 20.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η κρίση αυτή θα διαρκέσει πολύ, οπότε βλέπω να αρχίζουμε να φυτεύουμε ντομάτες και λαχανικά, να έχουμε καμιά 15ριά κοτούλες για αυγά και καμιά κατσίκα για το γάλα. Όπως έκαναν οι παππούδες μας την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και της πείνας.

Η ντομάτα, για παράδειγμα, αποτελεί ίσως το μοναδικό φυτό του καλοκαιριού που δεν λείπει ποτέ από τον μπαχτσέ. Η πιο κατάλληλη εποχή για να την φυτέψουμε είναι τώρα, οι μήνες Απρίλιος-Μάιος. Στις 5-15 Μαίου στον Καπνικό Σταθμό δίπλα στα δικαστήρια, που θα γίνει η Ανθοκομική Έκθεση, εκτός από λουλούδια θα βρείτε και φυτά ντομάτες, πρώιμες και όψιμες.

Είναι σημαντικό να φυτέψουμε με διαφορά 7-10 ημερών μεταξύ τους, ώστε να μην καρποφορήσουν όλα τα φυτά μαζί την ίδια περίοδο. Έτσι θα έχουμε συνέχεια φρέσκια ντομάτα στο πιάτο μας. Αλλιώς θα μαζεύουμε καθημερινά μεγάλη ποσότητα και δεν θα ξέρουμε τι να τις κάνουμε και στη συνέχεια μπορεί να ξεμείνουμε από ντομάτες.

Εάν δεν διαθέτετε κάποιο κήπο, μια καλή ιδέα είναι να φυτέψετε τα φυτά σας σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας.

Πώς φυτεύουμε.

Σκάβουμε στο χώμα ένα αυλάκι και φυτεύουμε τις ντομάτες σε απόσταση 40-50 εκ. μεταξύ τους. Εάν θέλουμε να κάνουμε περισσότερα αυλάκια, το κάθε αυλάκι θα πρέπει να έχει απόσταση 80 – 100 εκ. ούτως ώστε όταν θα αναπτυχτούν οι ντοματιές να μη πέσει η μία πάνω στην άλλη, αλλά να αναπνέουν ελεύθερα και να τις βλέπει καλά ο ήλιος.Εάν πρόκειται για γλάστρα τοποθετούμε ένα φυτό σε κάθε μια.

Αφού έχουμε ανοίξει το αυλάκι αρχικά και έχουμε τοποθετήσει τις ντοματιές μέσα σε αυτό, όταν το φυτό μεγαλώσει, σκεπάζουμε το βλαστό με χώμα και ανοίγουμε δίπλα άλλο αυλάκι ποτίσματος. Με αυτόν τον τρόπο, αναγκάζουμε το φυτό να δυναμώσει το ριζικό του σύστημα.

Η ντομάτα γίνεται αρκετά ψηλό φυτό και πρέπει απαραίτητα να στηριχτεί διαφορετικά θα σπάσει. Αρχικά όταν το φυτό μεγαλώσει λίγο, το στηρίζουμε με ένα λεπτό ξύλο. Όταν πλέον αρχίσει να μεγαλώνει, φτιάχνουμε με καλάμια με κάθετα και οριζόντια καλάμια μια βάση στήριξης πάνω στην οποία δένουμε τα φυτά.

Μη βάλετε μεταλλικά στηρίγματα (πχ μπετονόβεργες) επειδή ζεσταίνονται και μεταφέρουν τη θερμοκρασία στη ρίζα του φυτού.

Εάν βαρεθείτε, θα μπορούσατε να αφήσετε το φυτό να αναπτυχθεί μόνο του χωρίς στήριξη. Και πάλι θα φάτε ντομάτα, αλλά από το βάρος του καρπού, το φυτό σύντομα θα λυγίσει και επειδή τα φύλλα θα είναι κοντά στο χώμα θα αναπτυχθούν μύκητες.

Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε την παραγωγή, μπορούμε να κορφολογήσουμε το φυτό. 1,5 μήνα περίπου πριν το τέλος της συγκομιδής, κόβουμε την κορυφή του φυτού ώστε να σταματήσει να παράγει φύλλα και να επιταχύνει την ωρίμανση των καρπών.

Όταν οι πρώτες ντομάτες, του φυτού πάνε να ωριμάσουν, προχωράμε σε αποφύλλωση του φυτού (δηλαδή αφαιρούμε τα φύλλα που είναι κοντά στη ντομάτα), ώστε να επιτραπεί ο καλύτερος φωτισμός τους, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα.

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το σωστό πότισμα του φυτού. Το καλύτερο θα ήταν το πότισμα να γίνεται με ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος, με τη μορφή σταγόνας. Χρειάζεται συχνό πότισμα, αλλά δεν πρέπει να λιμνάζει το νερό. Το ακανόνιστο ή το λίγο πότισμα, στρεσάρει το φυτό και δημιουργεί ασθένειες, όπως το σκάσιμο της ντομάτας κλπ.
Ένας άλλος προβληματισμός είναι, τι ποικιλία να διαλέξουμε, υβρίδιο ή όχι;

Οι δυο βασικές κατηγορίες είναι η βιομηχανική και η απλή ντοματούλα. Η πρώτη έχει πολύ καλή απόδοση, δίνει μεγάλες ποσότητες καρπών και είναι κατάλληλη περισσότερο για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σάλτσα.

Από την άλλη έχουμε τις ντόπιες ποικιλίες ντομάτας, από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε να είναι είτε υβρίδια ή όχι. Κι όταν λέμε υβρίδιο δεν είναι το μεταλλαγμένο, αλλά η διασταύρωση του φυτού, ώστε να δίνει μεγαλύτερη απόδοση.
Πρακτικές συμβουλές.

Η ντομάτα θέλει ήλιο. Επιλέξτε λοιπόν το πιο φωτεινό σημείο του κήπου για να φυτέψετε τα φυτά σας.

Τα τελευταία χρόνια η υπερβολική ζέστη και ο καυτός ήλιος ανάγκασε πολλούς να προστατέψουν τα φυτά με ένα σχετικό δίχτυ. Ρωτήστε τον γεωπόνο, δεν είναι ούτε ακριβό ούτε δύσκολο.

Εάν μπορείτε, δημιουργήστε από τσουκνίδα φυσικό εντομοαπωθητικό – τονωτικό. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην σωστή ανάπτυξη του φυτού.

Η ντομάτα χρειάζεται αρκετό ασβέστιο. Μπορείτε όταν φυτεύετε το φυτό αν βάλετε κάτω από τη ρίζα, μια κουταλιά σβησμένο ασβέστη.

Για την καλύτερη υγεία του φυτού, αφαιρείτε τακτικά τα κάτω φύλλα του φυτού, τα οποία είναι επιρρεπή σε ασθένειες.

Να θυμάστε να μη φυτέψετε όλες τις ντομάτες ταυτόχρονα, για να αποφύγετε να πάρετε όλη την παραγωγή μαζεμένη και ενώ τη μια στιγμή δε θα έχετε τι να τις κάνετε, την άλλη θα έχετε ξεμείνει. Φυτέψτε 2-3 φυτά στην αρχή, μετά από 10 ημέρες άλλα τόσα κλπ.

Υπάρχουν πρώιμες και όψιμες ντομάτες. Ρωτήστε πότε τις φυτεύουμε για να έχετε ντομάτες από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι αργά το φθινόπωρο.

Καλή επιτυχία! Καλές και νόστιμες σαλάτες και σάλτσες!

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]