ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Θέλετε να δείτε πόσο υγιείς είστε; – Πάρτε τη μεζούρα και μετρήστε τη μέση σας


Τι σημαίνουν οι τιμές της αναλογίας μέσης-ύψους
Μέχρι πρότινος, όπως θα έχετε ήδη ακουστά, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν ο πιο συνηθισμένος δείκτης για να παρακολουθούμε το βάρος μας.


Τώρα, νέες συστάσεις από την αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας, συνιστούν κάτι διαφορετικό.

Αν θέλετε να μάθετε τι επιφυλάσσει το μέλλον για την υγεία σας, δεν αρκεί να ελέγχετε μόνο το σωματικό βάρος σας. Η περίμετρος μέσης είναι ένας άλλος, ίσως πιο αξιόπιστος δείκτης της μελλοντικής υγείας σας.

Αυτό αναφέρει η αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας, η οποία σε νέες οδηγίες που εξέδωσε συνιστά ακόμα και σε ανθρώπους με φυσιολογικό σωματικό βάρος να μετρούν την περίμετρο μέσης τους.

Όπως εξηγεί στις οδηγίες το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE), η περίμετρος μέσης σε συνδυασμό με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) παρέχει πρακτικές πληροφορίες για την κεντρική παχυσαρκία.

Με τον όρο αυτό περιγράφεται είναι η συσσώρευση σωματικού λίπους στην κοιλιά.


Η κεντρική παχυσαρκία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας, όπως:
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
Η υπέρταση
Η καρδιαγγειακή νόσος
Η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (κοινώς λέγεται «λίπος στο συκώτι»)
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Η περίμετρος μέσης πρέπει να εξετάζεται σε συνάρτηση με το ύψος. Στην πραγματικότητα, η διαίρεση της περιμέτρου της μέσης (σε εκατοστά) με το ύψος (σε εκατοστά) πρέπει να έχει πηλίκο κάτω από 0,5.

Με άλλα λόγια, για να είναι κάποιος υγιής η περίμετρος της μέσης του πρέπει να είναι μικρότερη από το ήμισυ του ύψους του.


Ειδικότερα, οι τιμές της αναλογίας μέσης-ύψους σημαίνουν τα εξής:
Από 0,4 έως 0,49 = Υγιής αναλογία μέσης-ύψους
Από 0,5 έως 0,59 = Αυξημένος κίνδυνος για την υγεία
Από 0,6 και πάνω = Πολύ μεγάλος κίνδυνος για την υγεία

Παραδείγματος χάριν, μία γυναίκα ύψους 163 εκατοστών που έχει περίμετρο μέσης 74 εκατοστά, έχει υγιή αναλογία μέσης-ύψους. Αν όμως η περίμετρος μέσης της είναι 83 εκατοστά, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο υγείας. Και αν είναι 98 εκατοστά, κινδυνεύει πολύ.

Η περίμετρος της μέσης πρέπει να μετριέται στο μέσον της απόστασης ανάμεσα στα ισχία (γοφοί) και το κατώτερο τμήμα των πλευρών (το κάτω μέρος του θώρακα).

Στη διάρκεια της μέτρησης πρέπει να αναπνέετε φυσιολογικά και όχι να «ρουφάτε» την κοιλιά σας.

Το NICE συνιστά να γίνεται η μέτρηση σε μικρούς και μεγάλους. Και αυτό, διότι και στα παιδιά η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά είναι επικίνδυνη για την μελλοντική υγεία.                                                                    pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *