ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Άτοκα δάνεια ή χαμηλό ενοίκιο για χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους του ΟΑΕΔ

Φθηνή κατοικία θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι μέσω των άτοκων δανείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (νυν ΟΑΕΔ). Όπως είχε αποκαλύψει το Dnews η κυβέρνηση προχωράει στην εξασφάλιση κατοικιών με χαμηλό κόστος σε εργαζόμενους και ανέργους, στο πλαίσιο της κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου στέγασης.Αλεξάνδρα Κλειδαρά


Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα δίνονται άτοκα δάνεια με τη δυνατότητα πολλών δόσεων αποπληρωμής ενώ με χαμηλό ενοίκιο αναμένεται να διατεθούν και τα αδιάθετα διαμερίσματα του σημερινού ΟΑΕΔ.


Ο Κωνσταντίνος Λιβέρης μέλος του Δ.Σ ΠΟΠΟΚΠ μας εξηγεί ότι οι αδιάθετες κατοικίες αυτή τη στιγμή είναι 260 ενώ το ποσό που έχει στη διάθεσή του ο ΟΑΕΔ είναι 2,5 δισ ευρώ.

Τα χρήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο σε δράσεις που αφορούν την στέγαση εργαζόμενων και άνεργων.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο μέσω του ΟΑΕΔ για την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής με έμφαση στους νέους, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:
Χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.
Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο σε εργαζόμενους και άνεργους. Οι τελευταίες κατοικίες στην Κέρκυρα διατέθηκαν από τον ΟΑΕΔ με αντίτιμο 304 ευρώ ανά τ.μ..

Η δωρεάν παραχώρηση εργατικών κατοικιών αφορά κυρίως οικογένειες με πολύ χαμηλά οικονομικά εισοδήματα, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ή οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Επισκευή και διάθεση των υπαρχόντων 260 κατοικιών μέσω της επιδότησης δανείων ή της χορήγησης άτοκων δανείων.
Την αγορά αδιάθετων κατοικιών μέσω του αποθεματικού και την διάθεσή τους στη συνέχεια σε χαμηλόμισθους και ανέργους.

Ακόμη οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους.
Δικαιούχοι

Δικαιούχοι παραχώρησης κατοικίας είναι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων. Οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους πρέπει στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους.

Για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης λαμβάνονται υπόψη και ακίνητα που τυχόν μεταβιβάστηκαν παλαιότερα ή ενόψει της παραχώρησης της κατοικίας.


Οι αιτούντες να μην έχουν τύχει άλλης στεγαστικής παροχής (δάνειο ή κατοικία)από τον τ. ΟΕΚ.

Θα μετράει φυσικά στην υποβολή αιτήματος παραχώρησης κατοικίας η ύπαρξη παιδιών που προστατεύονται από τον δικαιούχο και συγκατοικούν μ’ αυτόν κατά τρόπο μόνιμο.
Σήμερα ο ΟΑΕΔ παρέχει τις εξής υπηρεσίες:
Εκδίδει τους οριστικούς τίτλους (συμβόλαια) μεταβίβασης κυριότητας εργατικών κατοικιών σε οικισμούς τ. ΟΕΚ ή μεμονωμένων και διάσπαρτων διαμερισμάτων (ΠΑΚΑΔΙ) ανά την επικράτεια, στους δικαιούχους τους.
Συντάσσει τις συστάσεις οριζόντιων αυτοτελών ιδιοκτησιών στους οικισμούς, στους οποίους εκκρεμεί η έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων.
Μεριμνά για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δικαιούχων εργατικών κατοικιών σε οικισμούς τ. ΟΕΚ ή δανειοληπτών εξ ιδίων κεφαλαίων τ. ΟΕΚ. Για το σκοπό αυτό λειτουργούν εξειδικευμένες ψηφιακές εφαρμογές.

\
Μεριμνά για την άρση των βαρών (εξάλειψη υποθήκης, προσημείωσης υποθήκης) που εγγράφονται υπέρ του Οργανισμού, σε βάρος του δικαιούχου, κατά τη μεταβίβαση της κατοικίας ή του διαμερίσματος ή τη χορήγηση του δανείου (χορηγηθείσες παροχές επί τ. ΟΕΚ) και μέχρι την εξόφλησή τους από το δικαιούχο.
Διαθέτει το υπολειπόμενο απόθεμα κενών και αδιάθετων κατοικιών τ. ΟΕΚ ανά την επικράτεια σε αστέγους δικαιούχους.
Φροντίζει για τη διασφάλιση των εμπράγματων δικαιωμάτων (κυριότητας, βαρών) του Οργανισμού, των προερχομένων από τον τ. ΟΕΚ, στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Φροντίζει για την παρακολούθηση, προστασία, τεκμηρίωση, διαχείριση του Μητρώου Γεωπληροφορίας τ. ΟΕΚ, δηλαδή των ακινήτων (καταστημάτων και αιθουσών συγκέντρωσης σε οικισμούς τ. ΟΕΚ, λοιπών κτιρίων κι αδόμητων γεωτεμαχίων) των προερχομένων από τον τ. ΟΕΚ.
Παρέχει στοιχεία πολεοδομικής τεκμηρίωσης σε δικαιούχους, που αφορούν σε στοιχεία και τεχνικά σχέδια του φακέλου οικοδομικής άδειας των ανεγερθέντων οικισμών τ. ΟΕΚ.
Παρέχει αντίγραφα δανειακών συμβάσεων για χορηγήσεις εξ ιδίων κεφαλαίων τ. ΟΕΚ, εκ του τηρούμενου αρχείου της Υπηρεσίας.Dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *