ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Η Ρωσία κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου σε Πολωνία-Βουλγαρία

Σταματά τις προμήθειες η Gazprom προς τις δυο χώρες απαιτώντας πληρωμές με το νέο σύστημα που ζητά ο Πούτιν. Tα βλέμματα στρέφονται στη Γερμανία που εξαρτάται σημαντικά από το ρωσικό αέριο. Ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Ρωσία θα διακόψει το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία σε μια μεγάλη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης για τον ενεργειακό εφοδιασμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Μόσχα φαίνεται να κάνει πράξη την απειλή για διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου σε χώρες που αρνούνται τη νέα απαίτηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν για τα κρίσιμα καύσιμα σε ρούβλια (σ.σ. συνάλλαγμα που εν συνεχεία μετατρέπεται σε ρωσικό νόμισμα).


Καθώς οι προθεσμίες πληρωμής αρχίζουν να λήγουν, η Πολωνία, ακολουθούμενη αμέσως από τη Βουλγαρία, δήλωσε την Τρίτη ότι η Gazprom PJSC τους ενημέρωσε ότι η ροή φυσικού αερίου θα σταματήσει την Τετάρτη. Τις επόμενες εβδομάδες, περισσότερες εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πληρώσουν σε ρούβλια ή θα κινδυνεύσουν να χάσουν τις προμήθειες, σημειώνει το Bloomberg.


Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 17%, καθώς οι traders υπολόγισαν τον κίνδυνο να πληγούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη συνέχεια.

Η εστίαση τώρα στρέφεται σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Βερολίνο.

«Οποιοσδήποτε αγοραστής απορρίπτει τη νέα διαδικασία πληρωμής διατρέχει πολύ πραγματικό κίνδυνο διακοπής των προμηθειών», δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η πολωνική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε ότι η Gazprom την ενημέρωσε ότι θα διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Πολωνία στις 8 το πρωί της Τετάρτης.

Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε ότι Πολωνία πρέπει να πληρώσει σήμερα για το αέριο βάση του νέου σχεδίου πληρωμών. Η πολωνική PGNiG υποστήριξε ότι η διακοπή της προμήθειας συνιστά αθέτηση συμβολαίου και υπογράμμισε ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσει τη ροή με βάση τα όσα ορίζει το συμβόλαιο για τον αγωγό Γιαμάλ. Όπως μεταδίδει το Reuters, η PGNiG πρόσθεσε ότι προς το παρόν οι υποδομές που διαχειρίζεται η Gas-system λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Υπογράμμισε παράλληλα ότι προτίθεται να προμηθευτεί φυσικό αέριο από διάφορες πηγές.

Η είδηση οδήγησε την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως και 17% υψηλότερα, σύμφωνα με το Bloomberg.Στις 17.14 τοπική ώρα Άμστερνταμ βρισκόταν 6,4% υψηλότερα στα 98,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα πάντως με το BBC η διακοπή της προμήθειας της Πολωνίας από την Gazprom δεν συνιστά άμεσο πρόβλημα για τη χώρα, επειδή οι υπόγειες αποθήκες της είναι γεμάτες σε ποσοστό περίπου 70%. Επίσης, η ζήτηση φυσικού αερίου είναι αρκετά χαμηλή τώρα λόγω της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους, όταν λήξει η μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας με την Gazprom και ένας νέος αγωγός που θα παραδίδει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία μπει σε λειτουργία               .euro2day.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *