ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Σεισμολόγοι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ στην Θήβα

Καλώς λαμβάνονται μέτρα και καλό είναι να ληφθούν και άλλα προστατευτικά μέτρα σημείωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Αδιάκοπη είναι από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι σήμερα είναι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας με κάποιες αυξομειώσεις, η οποία όμως το τελευταίο περίπου 15μερο έχει παρουσιάσει εμφανή ένταση με περισσότερους σεισμούς και με μεγαλύτερα μεγέθη 3,8-3,9-4,3μ Ρίχτερ. «Αυτό βεβαίως δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι η περιοχή βρίσκεται σε περίοδο αυξημένου σεισμικού κινδύνου» επισήμανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Αυτό δεν είναι μόνο η δική μου γνώμη, είναι η ομόφωνη γνώμη 20 επιστημόνων της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου η οποία συνεδρίασε εκτάκτως και τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2021 ύστερα από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τότε δύο φορές γνωμάτευσε ομόφωνα ότι υπάρχει αυξημένος σεισμικός κίνδυνος στην περιοχή και πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα» συμπλήρωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Παπαδόπουλος.

Τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, λόγω της πρόσφατης έξαρσης. «Αν λάβουμε υπόψη, όπως κάναμε στην επιτροπή, το παλιότερο σεισμικό δυναμικό ιστορικό της περιοχής, τότε προκύπτει ανάγλυφα το αποτέλεσμα ότι ναι μεν δεν μπορούμε με βεβαιότητα να απαντήσουμε αν θα έχουμε έναν ισχυρό σεισμό, όμως το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Και γι’ αυτό καλώς λαμβάνονται μέτρα και καλό είναι να ληφθούν και άλλα προστατευτικά μέτρα. Το σεισμικό δυναμικό της περιοχής, είναι περίπου στα 6 Ρίχτερ και αυτό φαίνεται να προκύπτει από την έντονη σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό, ωστόσο πάντοτε στα σεισμικά φαινόμενα υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες» τόνισε.

Το ένα ενδεχόμενο που έχει σημαντικές πιθανότητες είναι αυτό του ισχυρού σεισμού σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι το άλλο ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί για ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα αυτή η σεισμική δραστηριότητα με τον ρυθμό αυτόν που έχει τώρα και μετά να «σβήσει» χωρίς να έχουμε ισχυρό σεισμό, που αποτελεί το καλό σενάριο.

«Εμείς δουλεύουμε πάντα με το κακό σενάριο για να μπορέσουμε να πάρουμε μέτρα που ναι μεν δεν σταματούν τον σεισμό, όμως προετοιμάζουν μια περιοχή για να μειώσουν τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες ενός τυχόν μελλοντικού σεισμού. Το θέμα που αφορά τα κτήρια είναι το ένα στοιχείο του σεισμικού κινδύνου. Είναι σε σημαντικό βαθμό χαλαρά τα εδάφη, γεγονός που ενισχύει τοπικά την σεισμική κίνηση και δεύτερον, σημαντικό ποσοστό του κτηριοδομικού πλούτου της περιοχής είναι παλιά κτήρια και κατά κανόνα τα παλαιά κτήρια είναι πιο ευάλωτα σε έναν σεισμό σε σχέση με τα πιο νεόδμητα» εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναλύοντας τον σχετικό χάρτη, περιέγραψε πως τα ρήγματα του Κορινθιακού κόλπου συνεχίζονται με μια μεγάλη ζώνη ρηγμάτων, η οποία περνάει από την Στερεά Ελλάδα μεταξύ των άλλων και από την περιοχή της Θήβας και καταλήγουν στην περιοχή του Ωρωπού στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, μια ζώνη με μήκος περίπου 60 χιλιομέτρων, εκεί όπου έχουν γίνει και στο παρελθόν οι ισχυροί σεισμοί της περιοχής. Κ»ατά συνέπεια έχουμε ενεργά ρήγματα που έχουν σημαντικό σεισμικό δυναμικό και αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο που βάζουμε στην συναξιολόγηση του σεισμικού κινδύνου της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν αλλού στην ελληνική επικράτεια αυτή την στιγμή, περιοχές αυξημένου σεισμικού κινδύνου. «Βλέπουμε στο Αρκαλοχώρι πολλούς σεισμούς ακόμα αλλά εκεί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εξελίσσεται ομαλά και φυσιολογικά η μετασεισμική ακολουθία. Σε κανένα άλλο μέρος δεν βλέπουμε αυτή την στιγμή κάποια έξαρση, πράγμα φυσιολογικό αφού τα τελευταία 2-3 χρόνια η χώρα πέρασε από μια σεισμική έξαρση μεγάλων μεγεθών, το 2018 στην Ζάκυνθο, το 2020 στην Σάμο, στην Κρήτη και την Θεσσαλία το 2021, επομένως απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας στον ελλαδικό χώρο γενικά και τώρα διανύουμε γενικά μια περίοδο σχετικής ύφεσης με εξαίρεση την περιοχή της Θήβας» υπογράμμισε.                                                                              imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *