ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Στα «ύψη» τα ενοίκια – Πού εντοπίζονται αυξήσεις έως και 25%

H αύξηση στο κόστος της οικοδομής είναι ένας ακόμη λόγος που τα ενοίκια έχουν πάρει την ανιούσα.
Σημαντική αύξηση, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 25%, καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές των ενοικίων στα ακίνητα.

Η εκτόξευση στα ενοίκια οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά, καθώς τα διαθέσιμα σπίτια είναι λίγα και τα περισσότερα μη ανακαινισμένα, ενώ ελάχιστες είναι οι νέες κατοικίες. Παράλληλα η αύξηση στο κόστος της οικοδομής είναι ένας ακόμη λόγος που τα ενοίκια έχουν πάρει την ανιούσα.
Είναι ενδεικτικό πως για ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι, 3οου ορόφου , 95 τ.μ. του 1973 (μη ανακαινισμένο) το 2021 το ενοίκιο διαμορφωνόταν στα 420 ευρώ, ενώ φέτος φτάνει στα 450 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7%.


Αντίστοιχα μια μεζονέτα στην Κηφισιά, 150 τ.μ. του 2008 είχε το 2021 ενοίκιο 1.200 ευρώ και τώρα 1.350 ευρώ, δηλαδή η τιμή έχει αυξηθεί κατά 12,5%.
Διαμέρισμα στα Σπάτα, 2ος όροφος, 80 τ.μ. του 2000 το 2021 νοικιαζόταν 400 ευρώ και τώρα έχει φτάσει τα 500 ευρώ, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 25%.
Διαμέρισμα στη Γλυφάδα, 4ος όροφος, 160 τ.μ. του 1990 (πλήρως ανακαινισμένο) το 2020 νοικιαζόταν 1.600 ευρώ και φέτος το ενοίκιο διαμορφώνεται στα 2.000, ενισχυμένο κατά 25%.

Τέλος διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο, 5ος όροφος, 72 τ.μ. του 1978 (πλήρως ανακαινισμένο) είχε ενοίκιο πέρυσι 550 ευρώ και φέτος 660 ευρώ, δηλαδή το ενοίκιο παρουσιάζει αύξηση 20%.
Η έκθεση της ΤτΕ


Σημειώνεται πως στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα επισημαίνεται πως οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων, αν και παραμένουν θετικές για το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της, φαίνεται πλέον να επηρεάζονται από την όξυνση της αβεβαιότητας.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των υλικών, εφόσον διατηρηθούν, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των καθαρών αποδόσεων των επενδύσεων και συμπίεση του περιθωρίου κεφαλαιακών υπεραξιών για τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τους δείκτες τιμών διαμερισμάτων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην αγορά κατοικιών καταγράφηκε σταδιακή επιτάχυνση των ετήσιων ρυθμών αύξησης σε σχέση με τους αντίστοιχους ρυθμούς του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, το 2021, για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) κατέγραψαν αύξηση κατά 7,1% (4,5% το 2020).

Στα επιμέρους τρίμηνα παρατηρείται σημαντική σταδιακή επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης των τιμών (4,5%, 6,5%, 8,3% και 9,1% το α ́, β ́, γ ́ και δ ́ τρίμηνο αντίστοιχα).

Οι τιμές των «νέων» διαμερισμάτων το 2021 αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,4%, ελαφρά ενισχυμένο έναντι των «παλαιών» διαμερισμάτων (6,9%).
Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (9,1%) και στη Θεσσαλονίκη (6,9%), ενώ αρκετά ηπιότεροι ήταν οι ρυθμοί αύξησης στις άλλες μεγάλες πόλεις και στις λοιπές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας (5,4% και 4,6% αντίστοιχα).                                                                                newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *