ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Κύπρος: Αφαιρείται η χρυσή βίζα από 21 Ρώσους ολιγάρχες

Η Κύπρος αποφάσισε την αποστέρηση της πολιτογράφησης από 21 συνολικά Ρώσους ολιγάρχες, στους οποίους είχε παραχωρηθεί χρυσό διαβατήριο.


Φωτογραφία: Pixabay


Πρόκειται για Ρώσους ολιγάρχες με σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο, οι οποίοι έχουν περιληφθεί στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, στέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη αποφασίστηκε να επιβληθεί στους Μιχαήλ Γκουτσέριεβ, Αλεξάντερ Πονομαρένκο, Βαντίμ Μόσκοβιτς, Αλεξέι Κουζμίτσεφ και τα μέλη των οικογενειών τους.

Ο πρώτος από τους Ρώσους ολιγάρχες που έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα είναι ο Μιχαήλ Γκουτσέριεβ, εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με συμφέροντα στη Λευκορωσία. Είναι Κύπριος από τις 30/10/2013, ενώ αργότερα πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι η συμβία του και τα πέντε του παιδιά. Είναι παλιός φίλος του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, με την εταιρεία Safmar που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του να είναι η μοναδική ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία που εξακολουθούσε να προμηθεύει με πετρέλαιο τα λευκορωσικά διυλιστήρια κατά την ενεργειακή κρίση μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας στις αρχές του 2020.

Στις 26/5/2016 πολιτογραφήθηκε Κύπριος ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Sheremetyevo, Αλεξάντερ Πονομαρένκο, ενώ κυπριακή υπηκοότητα απέκτησαν και τα τρία παιδιά του. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις λόγω των στενών δεσμών του με άλλους ολιγάρχες που συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και με τον Σεργκέι Αξιόνοφ, ηγέτη της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Κριμαίας».


Ο Βαντίμ Μόσκοβιτς, ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στη Ρωσία και με έντονο επιχειρησιακό ενδιαφέρον στην Κύπρο, έλαβε το κυπριακό διαβατήριο μετά τη δραστηριοποίηση στο νησί στις 15/2/2017. Ακολούθησαν η σύζυγος και τα τρία παιδιά του. Το όνομα του συμπεριλήφθηκε στις κυρώσεις της ΕΕ στις 9/3/2022, καθώς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης για να συζητήσουν τον αντίκτυπο της πορείας δράσης μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο τελευταίος χρονικά Ρώσος με κυπριακό διαβατήριο που συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Κομισιόν είναι ο Αλεξέι Κουζμίτσεφ. Η περιουσία του ξεπερνά τα 6,6 δισ. δολάρια και το όνομα του φιγουράρει στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με βάση τη λίστα Forbes το 2022, ενώ προηγουμένως η περιουσία του υπολογιζόταν στα 8,8 δισ. Ανήκει στον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι ένας από τους κύριους μετόχους του ομίλου Alfa Group. Πολιτογραφήθηκε Κύπριος στις 28/2/2019 και ακολούθησαν η σύζυγος και τα τρία παιδιά του.                                                                                              dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *