ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Δώρα σε 1.100 παλαιούς Δημάρχους - Επαναφέρουν καταργηθείσες συντάξεις

Ηλικιακοί περιορισμοί στους μετακλητούς με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας - Πότε κόβεται η σύνταξη.


Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Η απασχόληση συνταξιούχου στο δημόσιο πριν την ηλικία των 62 ετών συνεπάγεται πλήρη διακοπή των αποδοχών τόσο από τον ΕΦΚΑ όσο και από το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ. Σε μεγαλύτερη ηλικία ισχύει η μείωση κατά 30% τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη, όπως για την εργασία κάθε συνταξιούχου στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο με την συγκεκριμένη εγκύκλιο προβλέπεται η χορήγηση και δεύτερης σύνταξης σε Δημάρχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2016 και είχαν παραιτηθεί της σύνταξης. Απαγορευόταν η διπλή σύνταξη από το δημόσιο ή μισθός του δημοσίου συν τη σύνταξη του δημοσίου τομέα (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Και κάτι τέτοιο είναι παράνομο με βάσει τις προβλέψεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της ασφάλισης, η εν λόγω φωτογραφική (και παράνομη) επαναφορά σύνταξης σε πρώην αιρετούς οι οποίοι είχαν παραιτηθεί αυτής προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά του και κατά την διάρκεια άσκησης αυτών ελάμβαναν μισθό, αφορά 1.100 άτομα.

Κατά τα λοιπά τον μερικό περιορισμό στην απασχόληση συνταξιούχων στο δημόσιο, κυρίως σαν μετακλητών υπαλλήλων ή ειδικών συνεργατών (σ.σ. σχεδόν αποκλειστικά ημετέρων) που προσλαμβάνονται κατά κόρον από την κυβέρνηση και τα υπουργεία, βάζει ο νόμος 4387/16 και η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Οι ίδιες ρυθμίσεις ισχύουν και για τους αιρετούς (Δημάρχους, Περιφερειάρχες, αντιδημάρχους κ.λπ.) οι οποίοι αν αναλάβουν θέσεις ευθύνης προ του 62ο έτους, θα χάσουν τη σύνταξή τους μέχρι την συμπλήρωση της προαναφερόμενης ηλικίας. Υπό αυτή την έννοια είναι αποτρεπτικό στην ανάληψη θέσεων από συνταξιούχους οι οποίοι και νωρίς βγήκαν στη σύνταξη και… απεριόριστο χρόνο διαθέτουν για δημόσια αξιώματα. Εν αντιθέσει με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα πρέπει να «τρέξουν» και τις δουλειές τους.
Ασφάλιση στο ίδιο ταμείο


Σε κάθε περίπτωση οι εκλεγμένοι μετά το 2012 (νόμος 4093/2012) συνεχίζουν να ασφαλίζονται στο ίδιο ταμείο που υπαγόταν ως επαγγελματίες ή μισθωτοί (σ.σ. καταργήθηκε η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη), ενώ αν καταβάλλονται πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές (π.χ. στην περίπτωση των μισθωτών), απλώς προσαυξάνεται η σύνταξη.

Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχου στο δημόσιο πέραν του 62ο έτους (σ.σ. και οι αιρετοί του α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης), περικόπτεται η κύρια και επικουρική σύνταξη κατά 30% και ο απασχολούμενος - αιρετός υποχρεούται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ. Μετά το τέλος της απασχόλησης ή την μη επανεκλογή, αυτός ο πρόσθετος χρόνος ασφάλισης μπορεί να υπολογιστεί για την προσαύξηση της σύνταξης όπως συμβαίνει με κάθε συνταξιούχο που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Με την διαφορά ότι η εργασία συνταξιούχου στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και η άσκηση κάποιου ελευθέριου επαγγέλματος δεν τελεί υπό τον ηλικιακό περιορισμό (άνω των 62 ετών).
Εφάπαξ

Τέλος οι πρώην Δήμαρχοι, ακόμη και ένα δεν λαμβάνουν ξεχωριστεί σύνταξη ως αιρετοί (σ.σ. καταργήθηκε η σχετική πρόβλεψη μετά το 2012), προβλέπεται ότι δικαιούνται εφάπαξ με βάσει τα έτη και τις εισφορές που κατέβαλαν.

Συγκεκριμένα η σχετική εγκύκλιος διευκρινίζει: «…η εφάπαξ παροχή χορηγείται με μόνη προϋπόθεση τη συνταξιοδότηση από τον κλάδο κύριας ασφάλισης (λόγω γήρατος ή οριστικώς λόγω αναπηρίας). Επομένως, δεν κωλύει τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής το γεγονός ότι από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 δεν απονέμεται χορηγία δημάρχου, αλλά ενιαία σύνταξη από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., η οποία περιλαμβάνει το χρόνο ασφάλισης αιρετού. Δεδομένου ότι εντός e-Ε.Φ.Κ.Α. δεν καταβάλλεται πλέον χορηγία δημάρχου, αλλά μία σύνταξη με βάση όλο τον ασφαλιστικό βίο ή περισσότερες ανταποδοτικές συντάξεις, σημειώνεται ότι η εφάπαξ παροχή καταβάλλεται εφόσον έχει απονεμηθεί σύνταξη/συντάξεις από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., για την οποία/τις οποίες έχει αξιοποιηθεί ο χρόνος
Αιρετού…»


ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *