ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέα πτήση του μεγαλύτερου μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους του ΝΑΤΟ πάνω από την Ελλάδα
Γιάννης Αναγνωστόπουλος

Εκτός σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ η Τουρκία- Αεροσκάφη της συμμαχίας και της Ουάσιγκτον αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Άγκυρας

Σε συνεχή επαγρύπνηση είναι το ΝΑΤΟ που διατηρεί στον αέρα σημαντικό αριθμό μαχητικών, ιπτάμενων τάνκερ, ιπτάμενων ραντάρ και αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου, στον εναέριο χώρο Ρουμανίας, Πολωνίας και Βουλγαρίας.


Όπως γίνεται αντιληπτό με τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία να συνεχίζονται το πιο κρίσιμο αυτές τις ώρες είναι οι έγκαιρες και έγκυρες πληροφορίες, που συλλέγονται από μια σειρά πλατφόρμες και προωθούνται σε πραγματικό χρόνο στο επιτελείο του ΝΑΤΟ και από εκεί ανάλογα με την σημασία τους και στο επιτελείο στο Κίεβο.


Μεταξύ αυτών των κρίσιμων συστημάτων που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ είναι και πέντε RQ-4 Global Hawk, που έχουν ως έδρα την Σιγκονέλα της Σικελίας.

Οι πτήσεις τους έχουν πυκνώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.


Στις 6 Μαρτίου ένα από αυτά απογειώθηκε από το Ιταλικό νησί και αφού πέταξε μέσα από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, μπήκε σε αυτόν της Βουλγαρίας και ανέβηκε στα 50.000 πόδια, δηλαδή στη στρατόσφαιρα, από όπου συνέλλεξε πληροφορίες για την κατάσταση στην Οδησσό.

Στην συνέχεια πέταξε ανατολικά στα όρια του FIR Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας με εκείνο της Κριμαίας, αποφεύγοντας να πετάξει πάνω από Τουρκικό έδαφος.


Όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα και το βράδυ που μας πέρασε ένα ακόμα RQ-4 Global Hawk ακολούθησε το ίδιο σχεδόν σχέδιο πτήσης. Απλά αυτή την φορά η πτήση δεν έγινε μέρα μεσημέρι όπως στις 6 Μαρτίου αλλά λίγο πριν τις 11 το βράδυ τις 8ης προς την 9η Μαρτίου. Όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα το ΝΑΤΟ απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας σε αντίθεση με τον εναέριο χώρο της Ελλάδας κάτι που δείχνει πως η χώρα μας είναι κανονικά ενταγμένη στους σχεδιασμούς της συμμαχίας.


Αξίζει να επισημανθεί δε πως και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 των ΗΠΑ που πέταξαν προχθές πάνω από την βόρεια Ελλάδα, δεν πέταξαν πάνω από την Τουρκία. Απέφυγαν δε να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το τουρκικό FIR. Κάτι που δείχνει αν μη τι άλλο πως η Ουάσιγκτον είναι προβληματισμένη από την στάση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να πατήσει σε δυο βάρκες. Λειτουργώντας ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως συνεταίρος του Πούτιν…

Το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον κόσμο

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4 Global Hawk (UAS) είναι ο κορυφαίος πάροχος συνεχούς ροής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Με δυνατότητα να πετάξει σε μεγάλα ύψη (στρατόσφαιρα) για περισσότερες από 30 ώρες, το Global Hawk έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώνει εικόνες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, υψηλής ανάλυσης μεγάλων εκτάσεων γης σε όλους τους τύπους καιρού – μέρα ή νύχτα.


Το Global Hawk έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 320.000 ώρες πτήσης με αποστολές που εκτελούνται για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το σύστημα παρέχει μια προσιτή και ευέλικτη πλατφόρμα για πολλαπλά ωφέλιμα φορτία αισθητήρων που χρησιμοποιούνται μαζί, παρέχοντας κρίσιμες για την αποστολή πληροφορίες σε διάφορους χρήστες σε όλο τον κόσμο.


Σε ενεργό λειτουργία με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ από το 2001, η Global Hawk βλέπει πιθανές απειλές που θα επιτρέψουν στους διοικητές να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση μιας περιοχής ενδιαφέροντος. Αυτές οι ίδιες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών επιτρέπουν επίσης στις αστικές αρχές μεγαλύτερη ικανότητα να ανταποκρίνονται σε φυσικές καταστροφές, να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να συλλέγουν καιρικά και ατμοσφαιρικά δεδομένα για να βοηθήσουν τους μετεωρολόγους να προβλέψουν τα μονοπάτια των καταιγίδων.  pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *