ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Τουρκική οργή και προσπάθεια παρεμπόδισης της άσκησης «Ηνίοχος»
Γιάννης Αναγνωστόπουλος

Σοβαρό επεισόδιο στην Κάρπαθο σε άσκηση του ΝΑΤΟ


«Σουβλάκι» πέρασε τον εθνικό εναέριο χώρο χθες ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πραγματοποίησε 28 παραβιάσεις.


Η Τουρκία με σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την Πέμπτη προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην άσκηση Ηνίοχος που ξεκινά στις 28 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Απριλίου.


Ζητά τέσσερις από τις περιοχές που έχουν δεσμευτεί από την Αθήνα να τροποποιηθούν καθώς όπως αναφέρει η τουρκική ΝΟΤΑΜ, επικαλύπτουν περιοχές που έχει δεσμεύσει αυτή στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου για ασκήσεις των δικών της Ενόπλων Δυνάμεων.

Το «αστείο» είναι ότι αφενός οι δύο αυτές τουρκικές περιοχές νομικά δεν υφίστανται καθώς η Τουρκία δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να δεσμεύει περιοχές στο FIR Αθηνών και αφετέρου έχουν χρονική διάρκεια ενός έτους, κάτι που είναι πέρα από κάθε διεθνή πρακτική και σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με αρχές καλής γειτονίας.


Πέραν τούτου οι ελληνικές περιοχές που ενοχλούν την Τουρκία έχουν να κάνουν και με νησιά που η Άγκυρα θα ήθελε αποστρατικοποιημένα. Συγκεκριμένα μιλάμε για την Σαμοθράκη, την Λήμνο και τον Άη Στράτη.

Η προκλητική αυτή κίνηση της Τουρκίας έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά το ακραίο περιστατικό στα ανοιχτά της Καρπάθου την Τετάρτη κατά το οποίο τουρκικά μαχητικά πέταξαν μέσα σε περιοχή που ήταν σε εξέλιξη ΝΑΤΟική άσκηση.


Αιφνιδιασμένος ο ιταλός διοικητής διέταξε την διακοπή της καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος από την διέλευση των τουρκικών μαχητικών.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα συνεχίζει ακάθεκτη στην προετοιμασία της άσκηση «Ηνίοχος» καθώς από την διαδικασία συντονισμού και μόνο τόσων δυνάμεων στέλνεται προς τα έξω ένα σαφέστατο μήνυμα αποτελεσματικότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που όχι απλά τονίζουν πως είναι ισχυρές αλλά φαίνεται και ξεκάθαρα πως είναι και ικανότατες στον σχεδιασμό, συντονισμό και εκτέλεση επιχειρήσεων ιδιαίτερα πολύπλοκων και απαιτητικών. Κάτι δηλαδή που θα απαιτηθεί σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι πλέον βασική συμμετέχουσα στην άσκηση αυτή.


Οι ισραηλινοί πιλότοι έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα για του Έλληνες συναδέρφους τους.
Η Άσκηση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:
Η Γαλλία με το Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE από το οποίο θα επιχειρούν Μαχητικά Αεροσκάφη Rafale και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning - AEW) E2C Hawkeye.
Οι ΗΠΑ με Μαχητικά Αεροσκάφη F-15 και με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper.
Το Ισραήλ με Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AEW) G-550 και Αεροσκάφους Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air – Air Refueling - AAR) B-707.
Η Ιταλία με Μαχητικά Αεροσκάφη TORNADO.
Η Κυπριακή Δημοκρατία με Ελικόπτερο AW139.
Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.

Επίσης στην Άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.


Η εν λόγω δραστηριότητα χωρίζεται στις ακόλουθες φάσεις:
Φάση Προετοιμασίας στις 21 και 22 Μαρτίου 2022.
Φάση Εκτέλεσης από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2022 η οποία θα περιλαμβάνει:
SPOTTERS DAY την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 (0900 – 1900) και την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 (0900 – 1900).
Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) και διέλευση αεροσκαφών άνωθεν Ακρόπολης την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022.
Φάση Αναδίπλωσης από 7 έως 10 Απριλίου 2022.


pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *