ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Κατερίνη: “Ο Τόπος μου” όπως τον ονόμασαν οι διοργανωτές παράγει κάτι ξεχωριστό που τιμά την πόλη.


Οικογένειες από την Ουκρανία φιλοξενούνται στα οικήματα του Καπνικού Σταθμού.Είχε προηγηθεί η συνεννόηση με το Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, και η γνωστοποίηση της δυνατότητας φιλοξενίας περιορισμένου αριθμού οικογενειών για ορισμένο χρόνο.

Το αίτημα έγινε αμέσως αποδεκτό. Και έτσι άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά και δέχθηκε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους.

Βρεθήκαμε χθες το πρωί (σ.σ. 14/3/2022) εκεί. Οι άνθρωποι που έφτασαν είναι προβληματισμένοι αλλά ήρεμοι. Τα μικρά παιδιά έλειπαν στο σχολείο. Το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ΠΛΑΤΩΝ ανέλαβε την εκπαίδευση μαθητών, τους οποίους παραλαμβάνει με δικά του μέσα καθημερινά.

Ο Καπνικός Σταθμός και ο η ομάδα των εθελοντών κρατούν στο ύψος της την φιλανθρωπία στην Κατερίνη. Με συστήματα και μεθόδους μοντέρνες. Με την μετατροπή ενός απαξιωμένου χώρου σε κέντρο παραγωγικό και παράδειγμα προς μίμηση αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Και κυρίως ουσιαστικής προσφοράς.Ο Τόπος μας όπως τον ονόμασαν οι διοργανωτές παράγει κάτι ξεχωριστό που τιμά την πόλη.

Πρόσφατο παράδειγμα. Μέσα σε τρεις μέρες 120 εθελοντές σήκωσαν το χέρι και είπαν είμαι εδώ.

Εδώ για να προσφέρουν σε κάτι διαφορετικό από τα μέχρι τώρα αλλά το ίδιο τραυματικό. Στους πρόσφυγες του πολέμου της Ουκρανίας

Χωρίς να φείδονται κόπου και χρόνου προσέτρεξαν να βοηθήσουν στην οργάνωση ενός camp για πρόσφυγες που στηρίζεται μόνο στην εθελοντική προσφορά των απανταχού Κατερινιωτών.

Ο Καπνικός Σταθμός έχει δημιουργήσει ένα κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας που στάθηκε δίπλα στους πυροπαθείς της Εύβοιας, τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας, τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. Που στάθηκε δίπλα στους υγειονομικούς της πόλης μας κατά την περίοδο όξυνσης της πανδημίας. Που προσφέρει φάρμακα σε άπορους αρρώστους, με τη βοήθεια βέβαια ενός δικτύου φαρμακοποιών της πόλης, που εθελοντικά προσφέρουν στο συνάνθρωπο και παράλληλα οργάνωσαν ένα αξιοζήλευτο χώρου φαρμακείου.

Η τωρινή εμπειρία με τους Ουκρανούς μετανάστες είναι κάτι το διαφορετικό. Αλλά με τη θέληση και την ευρηματικότητα που τους διακρίνει θα τα καταφέρουν.


Διαμορφώνουν το χώρο των κοιτώνων μετά από προσφορά Κατερινιωτών του Εξωτερικού για την υποδοχή περισσότερων ατόμων.

Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας είναι συγκινητική. Καθημερινά καταφτάνουν τρόφιμα, κουβέρτες, παπλώματα και κυρίως φάρμακα.

Δύο φορές την εβδομάδα παραλαμβάνεται ικανή ανθρωπιστική βοήθεια σε φάρμακα και άλλα είδη από το Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη και φτάνει εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Η προσφορά βοήθειας προς τους κατοίκους της Εύβοιας δεν έχει σταματήσει. Είδαμε στην είσοδο πακεταρισμένα είδη έτοιμα να φύγουν για τον προορισμό τους.

Γραφειοκρατικά προβλήματα και μια δυσλειτουργία των κοινωνικών θεσμών της χώρας μας δεν αφήνουν να γίνει πιο αποδοτική αυτή η προσπάθεια.

Οι άνθρωποι όμως του Τόπου μας, ο Ηλίας Τσολακίδης, ο Γιώργος Κωτίδης και όλοι οι άλλοι δεν πτοούνται. Κυρίως έχουν θέληση και αντοχή να κάνουν βήματα, να εξελίσσονται, να βοηθούν τους ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή χρειάζονται ξύλα για το μαγείρεμα, και φιάλες υγραερίου για τις κουζίνες. Το μεγάλο πρόβλημα και σε αυτή τη δομή είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος. Γι αυτό κάνουν έκκληση στους συνανθρώπους μας να συνδράμουν. Μέσω της ιστοσελίδας που διαθέτουν υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για τους μυημένους. Άλλως με τη φυσική παρουσία στον φιλόξενο χώρο του Καπνικού Σταθμού.

Μ.Κ.olympiobima.gr. 

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *