ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Εφορία: Από κόσκινο 25.000 αιτήσεις αποζημίωσης για κουρεμένα ενοίκια

Ενα προς ένα ελέγχονται από ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ τα ποσά που εισπράχθηκαν από ιδιοκτήτες. Πιάστηκαν «στα πράσα» επιτήδειοι με «φουσκωμένα» μισθώματα και πολλαπλές δηλώσεις. Ποιες υποθέσεις έχουν μπει στο στόχαστρο.
Ειδική ομάδα εργασίας της ΑΑΔΕ τρέχει στο χέρι τις αιτήσεις περίπου 25.000 ιδιοκτητών ακινήτων για αποζημιώσεις από «κουρεμένα» ενοίκια τους μήνες της πανδημίας, καθώς οι αιτήσεις αποδείχθηκε αδύνατο να διεκπεραιωθούν με αυτοματοποιημένη διαδικασία και επιπρόσθετα σε ορισμένες υπάρχουν «ίχνη» απάτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- πρόκειται μεταξύ άλλων για περιπτώσεις που αφορούν σε:
Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.
Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.


Όλες αυτές οι περιπτώσεις περνούν τώρα από το «κόσκινο» της ΑΑΔΕ, με τους εν λόγω ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν να… πήγαν για μαλλί και να βγουν κουρεμένοι, ενώ είναι υπό εξέταση και περιπτώσεις αδικαιολόγητων και ξαφνικών αυξήσεων μισθωμάτων στη διάρκεια της πανδημίας.

Με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου πληρωμών ή περιπετειών για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες κλείνει και ο κύκλος των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια, συνολικού ύψους 820 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός, η πολιτεία -μέχρι σήμερα- έχει καταβάλει:
Για την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).
Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 - Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνεπώς, συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν -μέχρι σήμερα- καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 - Ιουλίου 2021.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, παρά τα αλλεπάλληλα email και ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ, περίπου 19.000 ΑΦΜ ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN, προκειμένου να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους.

Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.
euro2day.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *