ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


ΕΦΚΑ: Πάνω από 150.000 εκκρεμότητες - Καταρρέουν όλες οι προσπάθειες απόδοσης κύριων συντάξεων

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων για την απόδοση της σύνταξής τους. Κανένα από τα κυβερνητικά σχέδια που έγιναν νόμοι δεν έχει φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Μόλις κατά 1.700 μειώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι αίτησης συνταξιοδότησης οι οποίες παραμένουν πάνω από 152.000. Και αυτό παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις και τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίες Κ.Χατζηδάκη ότι τα μέτρα που νομοθέτησε αποδίδουν...
Έτσι, στα τέλος του 2021 (σ.σ. κάτι που ισχύει και για τον Μάρτιο του 2022) οι εκκρεμότητας συνολικά ξεπερνούσαν τις 340.000 (αν συνυπολογιστούν και οι 130.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις, συν 60.000 αιτήσεις για δεύτερη σύνταξη μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή δημοσίου και ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ταμείο Νομικών κ.α.). Δεύτερες συντάξεις που έχουν σταματήσει να αποδίδονται εδώ και 6 χρόνια, από την ισχύ του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος απόφαση εφαρμογής της διάταξης…

Μάλιστα σε ορισμένα (επιμέρους) ταμεία (όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί) η εικόνα επιδεινώθηκε όπως στον ΟΑΕΕ και των ΟΓΑ. Εκεί οι εκκρεμότητα αυξήθηκαν, ο καταλογές επιμηκύνθηκε (όπως εξάλλου και στο δημόσιο-ΓΛΚ, αλλά αυτό μάλλον δικαιολογείται καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων κατά τον τελευταίο μήνα του έτους).

Μόλις το 18,7% παίρνει προσωρινή


Ενδεικτικό της όλης καταστάσεις είναι ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει στους εν αναμμένη συνταξιούχους σχεδόν 500 εκ. ευρώ, πολλές αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα ακόμη και 3 ή 4 χρόνια, ενώ μόλις το 18,7% των αιτηθέντων σύνταξης λαμβάνουν έστω μια μικρή εισοδηματική ενισχύσει μέσω της προσωρινής σύνταξης.

Τα στοιχεία που παρατίθενται σημέρα από το www.ieidiseis.gr αποκαλύπτουν ότι κανένα από τα σχέδια που εισηγήθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή και έγιναν νόμοι δεν έχει αποδώσει. Ούτε η προσωρινή σύνταξη, ούτε η προκαταβολή σύνταξης ούτε η εμπλοκή των εργατολόγων. Κυρίως δε γιατί ελάχιστοι Δικηγόροι ή Οικονομολόγοι έχουν την ευχέρεια έκδοσης των συντάξεων, ενώ με βάσει την νομοθεσία απαγορεύεται οι ιδιώτες να ασχοληθούν με περίπλοκες υποθέσεις. Ασχολούνται αποκλειστικά με ασφαλτωμένους σε ένα ταμείο (π.χ. μόνο στον ΟΓΑ), αλλά αυτές θωρούνται απλές περιπτώσεις και εκδίδονται σχετικά γρήγορα από τον ίδιο τον ΕΦΚΑ.


Πρόβλημα η διαδοχική


Το τεράστιο πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις βρίσκεται στη διαδοχική ασφάλιση και σε όσους έχουν χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό. Και αυτό γιατί τα πληροφοριακά συστήματα κάθε ταμείου δεν «συνομιλούν» μεταξά τους με αποτέλεσμα όταν υπάρχει χρόνος ασφάλισης σε δύο ταμεία να… χρειάζεται το παραδοσιακό ταχυδρομείο του ΙΚΑ/ΕΦΚΑ. Κατά συνέπεια, για να πάει ένας φάκελος από το ΤΣΜΕΔΕ στην οδό Αχαρνών στο Ταμείο Τύπου (ξανά στο ίδιο κτήριο στην οδό Άχαρων) απαιτείται να πάει προηγουμένως η απόφαση από το Ταμείο των Μηχανικών στο κέντρο διαλογής με τον κλασικό ταχυδρομικό σάκο και από εκεί, μετά δύο μήνες, να επιστρέψει στο Ταμείο Τύπου…
Μάλιστα το (πρώην) ΙΚΑ που διαθέτει πληροφοριακό σύστημα εδώ και 20 χρόνια, δεν έχει ημέρα την υποδομή να στείλει ούτε e-mail στα άλλα ταμεία!

Ως προς το χρόνο ασφάλισης στην αλλοδαπή, το υπουργείο Αργάσεις επιχειρεί να μην υπολογίζει τις σχετικές αιτήσεις (27.728 στο σύνολο), κάτι που αφορά σχεδόν του 30% των εκκρεμοτήτων του ΙΚΑ (μισθωτών).


ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *