ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Τα φρούτα που ξανανιώνουν τις αρτηρίες και την καρδιά – 100 γρ. την ημέρα αρκούν
Μαρία Κοτοπούλη 

Έχουν βαθυκόκκινο χρώμα και ελαφρώς ξινή γεύση και ο χυμός τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Μια ακόμα όμως ιδιότητά τους τα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία μας σύμφωνα με το King's College του Λονδίνου

Η καθημερινή κατανάλωση κράνμπερι συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Η ποσότητα όμως μετράει εξίσου, καθώς οι άντρες της μικρής μελέτης που κατανάλωσαν 100 γραμμάρια τη μέρα, παρατήρησαν σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία ένα μήνα μετά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αντιοξειδωτική τους δράση, η οποία ωφέλησε τη διόγκωση των αρτηριών κατά 1,5 % μέσα σε μόλις δύο ώρες μετά την κατανάλωση.


Η διαδικασία της μελέτης

Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου παρακολούθησαν 45 άντρες 18 έως 45 ετών για ένα μήνα για να διαπιστώσουν πώς η κατανάλωση των κράνμπερι επηρέασε την αρτηριακή τους πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τις αρτηρίες τους. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τα φρούτα σε μορφή σκόνης, που ήταν ισάξια με 100 γραμμάρια φρέσκων κράνμπερι.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με την ομάδα ελέγχου που κατανάλωσε ένα εικονικό φάρμακο, διαπίστωσαν ότι σε όσους κατανάλωσαν τα κράνμπερι σε καθημερινή βάση, παρατηρήθηκε διεύρυνση των αρτηριών κατά 1,1% μετά από ένα μήνα, βελτιώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στον καρδιακό ρυθμό, στη χοληστερόλη και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο καθηγητής Christian Heiss, ειδικός σε καρδιαγγειακά θέματα στο Πανεπιστήμιο του Surrey που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα ότι «παρέχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα κράνμπερι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία ακόμη και σε άτομα που διατρέχουν χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο». Ειδικότερα, εξηγεί λέγοντας ότι «αυτή η μελέτη αναδεικνύει περαιτέρω ότι συγκεκριμένοι μεταβολίτες που υπάρχουν στο αίμα μετά την κατανάλωση κράνμπερι σχετίζονται με αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα».

Επιπλέον, έπειτα από την ανάλυση δειγμάτων αίματος και ούρων, αποδείχτηκε ότι 13 είναι οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα κράνμπερι και ευνοούν τη διαστολή με τη μεσολάβηση της ροής (FMD). Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι τα αντιοξειδωτικά – γνωστά ως πολυφαινόλες – που βρίσκονται στα κράνμπερι είναι υπεύθυνα για τη βελτίωση της υγείας των αρτηριών.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Στα υπόλοιπα οφέλη της κατανάλωσης κράνμπερι που έχουν αποδειχθεί ερευνητικά προστίθεται και η πρόληψη των ουρολοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και η μείωση του κινδύνου ουλίτιδας, έλκους στομάχου και καρκίνου. Παρόλα αυτά, οι γιατροί συνιστούν να προτιμούμε την κατανάλωση κράνμπερι, ωμά ή αναμεμειγμένα με ξηρούς καρπούς, σε σύγκριση με το χυμό τους, ο οποίος συνήθως περιέχει πολλή ζάχαρη.ygeiamou.gr
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *