ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Ηνωμένο Βασίλειο: Η COVID δεν είναι πια η ίδια νόσος - Η αλήθεια των αριθμών (pics)
Οι αριθμοί για τη νοσηρότητα της μετάλλαξης Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδεικνύουν ότι η COVID-19 αλλάζει μορφή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πράγματι πιο ήπια ασθένεια. Ωστόσο, η τεράστια μεταδοτικότητα της είναι ικανή να αυξήσει τις νοσηλείες.
Οι λοιμώξεις με COVID έχουν εκτοξευτεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα τις πρόσφατες εβδομάδες εξαιτίας της νέας άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Ωστόσο, το στέλεχος προκαλεί ηπιότερη ασθένεια. Τα στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατατοπιστικά. Η ποσότητα των εντοπισμένων κρουσμάτων που καταλήγουν στο νοσοκομείο είναι 5 φορές μικρότερη σε σχέση με πριν ένα έτος.

Στο παρακάτω γράφημα του BBC απεικονίζεται η συνεχής πτώση των εισαγωγών σε νοσοκομεία στην Αγγλία ως ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των προηγούμενων 10 ημερών, (7ημερος ημερήσιος μέσος όρος).
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μεγάλο τοίχος ανοσίας που έχει χτιστεί στο πληθυσμό είτε λόγω του εμβολιασμού είτε λόγω προηγούμενης λοίμωξης. Επίσης, οι καλύτερες θεραπείες για όσους νοσούν μειώνουν το ρίσκο.

Γιατί αυξάνονται οι νοσηλείες

Ο τεράστιος αριθμός μολύνσεων, όμως, σημαίνει ότι παρόλο που η Όμικρον είναι ηπιότερη, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία αυξάνονται. Ο συνολικός αριθμός διπλασιάστηκε μέσα σε μία νύχτα στην Αγγλία σε πάνω από 14.000. Ωστόσο, αυτό το νούμερο είναι πολύ μικρότερο από το ρεκόρ των 34.000 τον περασμένο χειμώνα, όταν πάνω από το 1/3 των κλινών απασχολούνταν από ασθενείς COVID. Για να καταλάβουμε, όμως, τι συμβαίνει πρέπει να κοιτάξουμε λίγο παραπέρα.Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς εμφανίζονται λιγότερο άρρωστοι

Ένας ασθενής στο νοσοκομείο δεν εμφανίζει τα χαρακτηριστικά ενός αντίστοιχου στην αρχή της πανδημίας. Πρώτον, ένα αυξανόμενο ποσοστό νοσοκομειακών ασθενών με Covid υποβάλλονται σε θεραπεία για κάτι άλλο. Απλά τυχαίνει να έχουν και τον ιό. Τα τελευταία στοιχεία, από την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν ότι το ένα τρίτο όσων εισήχθησαν σε νοσοκομείο στην Αγγλία ήταν σε αυτή τη θέση. Το φθινόπωρο αυτό το ποσοστό έφτανε μόλις το 25%.

Ακόμα και έτσι, πάντως, ο απόλυτος αριθμός νοσοκομειακών ασθενών με COVID και επομένως των σοβαρά νοσούντων μεγαλώνει. Ακόμη και αυτοί που δεν έχουν εισαχθεί μέσα με κύριο σκοπό να αντιμετωπίσουν την COVID, προσθέτουν πίεση στο Σύστημα Υγείας της Αγγλίας λόγω της ανάγκης για περισσότερα μέτρα ελέγχου κατά της διασποράς του ιού.

Ένα ακόμη σημάδι ότι η COVID έχει αλλάξει είναι ότι η ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα γι αυτή δεν αρρωσταίνουν τόσο βαριά. Η διάρκεια νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία και εκείνων που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα δεν είναι τόσο μεγάλη πια.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται ότι ο αριθμός των ασθενών σε κρεβάτια με μηχανικό αερισμό δεν έχει αυξηθεί μετά την εμφάνιση της Όμικρον.Ο Γενάρη αναμένεται δύσκολος για τα νοσοκομεία

Ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στο νοσοκομείο άρρωστοι με Covid είναι πολύ πάνω από αυτό που το NHS θα αντιμετώπιζε κανονικά για όλους τους τύπους αναπνευστικών λοιμώξεων μαζί - και οι αριθμοί αυξάνονται. Το πόσο ψηλά θα φτάσουν τα νούμερα είναι ακόμα αβέβαιο. Πολλά εξαρτώνται από το αν οι λοιμώξεις Όμικρον μετακινηθούν από νεότερους ανθρώπους σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδα εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση, τόσο πιο απίθανο είναι να συμβεί αυτό. Αλλά η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τον μεγάλο αριθμό απουσιών υγειονομικού προσωπικού, που πρέπει να μπει σε καραντίνα λόγω νόσησης με COVID. Η απουσία προσωπικού του NHS πριν από την πανδημία το χειμώνα ήταν περίπου 5%. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ήταν 8% την εβδομάδα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Συνεπώς, τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούν να βγουν ακόμα πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη νοσηρότητα της Όμικρον.


news4health

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget