ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Μεταβυζαντινή αγιογραφία του Οσίου Εφραίμ του Σύρου

Σήμερα γιορτάζει ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Έχουμε την ιδιαίτερη τιμή, να βρίσκεται στην περιοχή μας, η «Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου», στην Κονταριώτισσα Πιερίας, η οποία είναι και η μοναδική Μονή στον Ορθόδοξο κόσμο, που τιμά τον θαυματουργό Όσιο Εφραίμ.
Στην εικόνα παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο ευρύτερο κοινό της Πιερίας, την μεταβυζαντινή αγιογραφία του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, που βρίσκεται στο “παρεκκλήσι του Αγ. Δημητρίου”, της ιεράς Μονής Κανάλων Ολύμπου και χρονολογείται το έτος 1681.

Ο Όσιος Εφραίμ γεννήθηκε στη Νίσιβη της Μεσσοποταμίας, πιθανώς το 308 μ.Χ., από όπου και έλαβε το όνομα «Σύρος». Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και σε νεαρή ηλικία αναγκάστηκε να δουλέψει ως εργάτης. Αργότερα έγινε μοναχός και κατάφερε να αποκτήσει καλή μόρφωση. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Νισίβεως Ιάκωβο και τοποθετήθηκε στη θέση του υπεύθυνου της τοπικής θεολογικής σχολής. Θεωρείται ο σημαντικότερος Σύρος θεολόγος, καθώς και ο πιο έγκυρος εκπρόσωπος του συριακού χριστιανισμού του 4ου αι. μ.Χ.

Λίγα χρόνια πριν το θάνατό του φέρεται να ήρθε σε επαφή με τον Μέγα Βασίλειο, αλλά και με ασκητές της Αιγύπτου. Συνέγραψε πλήθος έργων (ερμηνευτικά, βίοι, λόγοι και ύμνοι), που τον κατατάσσουν μεταξύ των πρώτων διδασκάλων της Εκκλησίας. Κοιμήθηκε το 373 μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 28 Ιανουαρίου.

Είναι «ο Άγιος των Δακρύων». Παρουσιάζεται παντού, με δάκρυα και στεναγμούς. Τα δάκρυα του γεννούσαν στεναγμούς και οι στεναγμοί του έφερναν δάκρυα, που ο χρόνος δεν τα χώριζε. Ιδιαίτερα θαυματουργεί σε παθήσεις των ματιών και είναι ο προστάτης των ψαλτών, της ατεκνίας και των παιδιών. Η χάρη του του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, να μας προστατεύει όλους ! ! !ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Φιλόλογος – Αρχαιολόγος
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *