ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Αντιδράσεις από συνταξιούχους και αντιπολίτευση για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας

 


Επείγουσα ανάκληση της εγκυκλίου Τσακλόγλου ζήτησαν οι συνταξιούχοι - Η κυβέρνηση πετσοκόβει συντάξεις χηρείας αναπηρίας, είπε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου

«Πρωτοχρονιάτικες περικοπές στις συντάξεις (χηρείας – αναπηρίας – διπλές), επεφύλαξε σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, αναφερόμενο στις μειώσεις σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας που προαναγγέλθηκαν με την εγκύκλιο Τσακλόγλου την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς (δείτε εδώ).

Οι συνταξιούχοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει επειγόντως την εγκύκλιο Τσακλόγλου και να ψηφίσει διάταξη: το 70% που δίδεται σε συντάξεις χηρείας για 3 έτη να συνεχίζεται και εφεξής και να μην περικόπτεται στο 35% μετά την τριετία.

«Με μια επαίσχυντη εγκύκλιο, παραμονές της αλλαγής του έτους, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε μια αυθαίρετη ερμηνεία του ‘νόμου Κατρούγκαλου’ (ν.4387/16) και ουσιαστικά προκαλεί δραματικές μειώσεις στις ανωτέρω συντάξεις, που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 268 ευρώ το μήνα! Πρόκειται για μια ληστρική επίθεση στο εισόδημα δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει στα κρυφά, παραμονές Πρωτοχρονιάς», ανέφερε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προσθέτοντας:

«Η εγκύκλιος (Χατζηδάκη – Τσακλόγλου), ορίζει ότι εφεξής όσοι λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις, θα παίρνουν μόνο μία εθνική σύνταξη! Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας, θα λαμβάνουν εθνική σύνταξη μόνο από τη δική τους. Η σύνταξη χηρείας τους θα υπολογίζεται μόνο ως προς το ανταποδοτικό της σκέλος, αφού θα έχει αφαιρεθεί η εθνική σύνταξη, την οποία εφεξής δεν θα δικαιούνται.

Πρόκειται για μια δυσμενέστατη εξέλιξη, που αφορά το σύνολο των διπλο – συνταξιούχων. Μάλιστα, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται το ‘πλαφόν’ των 384 ευρώ, που είναι η εθνική σύνταξη μετά από 20 έτη απασχόλησης, το οποίο θα μπορεί να υποχωρεί μέχρι τα 360 ευρώ, για όσους έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης.

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι το μέτρο αυτό επηρεάζει όλες τις συντάξεις τέτοιου τύπου, που χορηγήθηκαν από την έναρξη του ‘νόμου Κατρούγκαλου’, δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά! Άρα, αφορά δεκάδες χιλιάδες συντάξεις, που από τον επόμενο μήνα, είναι πιθανό να υποστούν σημαντικές περικοπές. Επίσης, επηρεάζει όλες εκείνες τις συντάξεις που πρόκειται να εκδίδονται από εδώ και στο εξής (περίπου 80.000 ανά έτος). Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας, ανακαλεί μέχρι και παραδείγματα (!) από εγκυκλίους του παρελθόντος, για να δείξει ασφαλώς τον διαφορετικό τρόπο, με τον οποίο θα υπολογίζονται εφεξής αυτές ακριβώς οι συντάξεις.

Ακόμα όμως και πιο ‘παλαιοί’ συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας επηρεάζονται αρνητικά. Στην εγκύκλιο ορίζεται πως θα μπορούν να λάβουν την πρόσθετη εθνική σύνταξη (πχ χηρείας), η οποία όμως θα λογίζεται στο εξής ως προσωπική διαφορά. Άρα, όποια αύξηση αποφασιστεί στο μέλλον, γι’ αυτούς τους συνταξιούχους θα είναι απλώς μείωση της προσωπικής διαφοράς τους και έτσι, δεν θα λάβουν το παραμικρό ποσό!»

«Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του εντολοδόχου του στο υπουργείο Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε βάρος δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Απαιτεί να ανακληθεί άμεσα η «επίμαχη» εγκύκλιος, που αδικεί κατάφωρα συμπολίτες μας, διότι το Υπουργείο κάνει επέκταση παρανόμως στις συντάξεις χηρείας-αναπηρίας της διάταξης που αφορά τον υπολογισμό της Εθνικής σύνταξης συσσωρευτικά όταν είναι εξ’ ιδίου δικαιώματος. Εν μέσω πανδημίας και ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής, τους οδηγεί σε αδικαιολόγητες μειώσεις συντάξεων, άρα και σημαντικές μειώσεις στο μηνιαίο τους εισόδημα χωρίς νόμο. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν μόνοι (συντάξεις χηρείας) ή έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας (συντάξεις αναπηρίας), και έχουν πληρώσει διπλές εισφορές στον εργασιακό τους βίο (διπλο – συνταξιούχοι), για να λάβουν αυτές τις παροχές. Είναι ντροπή και μόνο που το υπουργείο Εργασίας σκέφτηκε να εκδώσει αυτή την εγκύκλιο…», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά οι συνταξιούχοι, που διερωτήθηκαν:

«Ο λαλίστατος κατά τα άλλα κύριος Χατζηδάκης, στις καθημερινές ‘βόλτες’ που πραγματοποιεί στα διάφορα τηλε-παράθυρα, γιατί δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά για την συγκεκριμένη εγκύκλιο; Δεν αποτελεί δική του επιλογή; Ήξερε για το κείμενό της που συντάχθηκε (βάσει υπογραφής), από τον υφιστάμενό του κ. Πάνο Τσακλόγλου».Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση πετσοκόβει ως 268 ευρώ από μελλοντικές συντάξεις χηρείας - αναπηρίας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στην εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας για «την εθνική σύνταξη, το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου, τις περιπτώσεις σώρευσης ανταποδοτικών συντάξεων και τις συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία».

«Η κυβέρνηση πετσοκόβει ως 268 ευρώ από μελλοντικές συντάξεις χηρείας αναπηρίας», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοχρονιάτικα μειώνει τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Αιφνιδιαστικά και στα μουλωχτά ο κ.Τσακλόγλου τροποποίησε εγκύκλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2016, και με νέα απαράδεκτη εγκύκλιο πετσοκόβει έως και 268 ευρώ από τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την έξαρση της πανδημίας και της ακρίβειας, η κυβέρνηση πλήττει συστηματικά τους πιο αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις χήρες και τους ανάπηρους. Μοναδική λύση είναι η πολιτική αλλαγή».

 

 

eklogika.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget