ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας: Γιατί αποκλείονται από τον Αναπτυξιακό Νόμο τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων;
Το πρόβλημα της μη ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων που αποτελούν το 75% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Πιερία θέτει επί τάπητος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης και ζητά την απάλειψη όρων που αποτελούν εμπόδιο στην ένταξή τους.

Η Πιερία όπως και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδος, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων διανύουν, τα δύο τελευταία χρόνια, περίοδο ισχνών αγελάδων με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό του Νομού.

Η μία προοπτική εξέλιξης και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας «στραγγαλίζεται» από την αδικία του νόμου που θέτει εκτός τις μικρές μονάδες που με κόπο και ειδικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει οι Πιεριείς επιχειρηματίες.

Το τουριστικό προϊόν όμως της Πιερίας πρέπει να αναβαθμιστεί, τόσο σε ιδιωτικές όσο και κρατικές υποδομές.

Πώς όμως αυτό θα γίνει όταν ο κεντρικός σχεδιασμός μας αποκλείει;

Και ένας νόμος εργαλείο προς μία άλλη προοπτική δεν δίνει τη δυνατότητα στις υπάρχουσες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν;

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ελήφθη υπόψη η Πιερία στον κεντρικό σχεδιασμό. Σίγουρα δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση στη χώρα αυτής της μορφής τουρισμού, δηλαδή με μικρές οικογενειακές μονάδες .

Η τωρινή όμως πολυαναμενόμενη ευκαιρία της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης πρέπει να φτάσει και στην Πιερία, στους επιχειρηματίες, τους Δήμους, την Αντιπεριφέρεια.

Και να θεραπεύσουμε ελλείμματα και παραλείψεις χρόνων.

Δεν μπορεί να διαθέτουμε ένα χιονοδρομικό διαμάντι στο Ελατοχώρι, και ο δρόμος να είναι του αραμπά. Και δεν είναι υπερβολή. Και οι αλήθειες να λέγονται.

Ούτε ο δρόμος προς την Κατερινόσκαλα να είναι αυτός που είναι. Σχεδιασμένος το 1950 δεν μπορεί να εξυπηρετεί το 2022. Αυτονόητα πράγματα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων διατυπώνει κάποιες επισημάνσεις τις οποίες απευθύνει προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση και τις κοινοποιεί στον Υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια και στους τοπικούς βουλευτές τους οποίους θεωρεί πρεσβευτές της Πιερίας.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

Κύριε Υπουργέ

Μετά τις δύο τελευταίες χρονιές Covid 2019 και 2020 με μειωμένα τα έσοδα των τουριστικών

επιχειρήσεων, επιθυμούμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στην απουσία των ξενοδοχείων 1 και 2 αστεριών από την δυνατότητα υπαγωγής στις ενισχύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, παρά μόνο στην περίπτωση της αναβάθμισής τους σε 3 ή 4 αστέρια.

Όπως βέβαια γνωρίζετε, η κατάταξη ενός ξενοδοχειακού καταλύματος σε ανώτερη κατηγορία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι δυνατή για αντικειμενικούς λόγους (εξάντληση συντελεστή δόμησης, πολεοδομικοί περιορισμοί, μορφή κτιρίου κλπ.) και άρα αδυναμία εκπλήρωσης των τεχνικών προδιαγραφών (διαστάσεις δωματίων, επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων κλπ.) υψηλότερης κατηγορίας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστεριών σε επίπεδο επικράτειας είναι συνολικά 4909 επιχειρήσεις που μεταφράζεται στο 48,8% του συνόλου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας. Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι 283 επιχειρήσεις ή το 75,5% του συνόλου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ για το 2020.

Τα ξενοδοχεία αυτά είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία πολύ μικρές οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια αποκλείονται από τις διάφορες ενισχύσεις (ΕΣΠΑ Παγίων, Επιστρεπτέα προκαταβολή) λόγω του κριτηρίου των απαιτούμενων ΕΜΕ κλπ, παρότι είναι επιχειρήσεις που διαχέουν και αναδιανέμουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους στην τοπική αγορά συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη καθώς και στη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού. Επίσης δίνουν εξαγωγική διέξοδο τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τριτογενή τομέα, όντας επιχειρήσεις σταθερά προσδεδεμένες με τον παραγωγικό ιστό της κάθε περιοχής. Σε αυτές τις επιχειρήσεις ο επισκέπτης βιώνει την παραμονή του ως, κατά κάποιο τρόπο «ντόπιος», μέλος της τοπικής κοινωνίας και κουλτούρας, απολαμβάνοντας προσωποποιημένη παροχή υπηρεσιών, ερχόμενος σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους του τόπου. Είναι σίγουρα ένα φαινόμενο που συνάδει με τη διεθνή τάση για τουρισμό εμπειρίας και ξεφεύγει από τη μέχρι τώρα κατάσταση του μαζικού και απρόσωπου τουρισμού.

Το ζητούμενο της ποιότητας για τον ελληνικό τουρισμό, που ορθά αποτελεί καθοριστικής σημασίας στόχο της τουριστικής πολιτικής, δεν αφορά μόνο σε υψηλών κατηγοριών καταλύματα όπως σε κάποιες περιπτώσεις τείνει να πιστεύεται. Αφορά εξ ίσου σε όλα τα καταλύματα της χώρας 1,2,3,4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία. Το να εξαιρούνται στρατηγικά από την ποιοτική αναβάθμιση οι μισές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είναι σίγουρο ότι δυναμιτίζει συνολικά την τουριστική αναβάθμιση της χώρας, διότι στόχος σίγουρα δεν είναι να απομείνουμε ως χώρα και οικονομία μόνο με τις άλλες μισές επιχειρήσεις υψηλότερων κατηγοριών. Η παροχή της δυνατότητας αναβάθμισης των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων που αποτελούν το 49% περίπου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, είναι προϋπόθεση επιβίωσης τους, διότι είναι αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών τους και βελτίωσης των υπηρεσιών τους.

Πιστεύοντας πως ο Ελληνικός Τουρισμός έχει ανάγκη και αυτά τα ξενοδοχεία όπως χρειάζεται και τα ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος ΕΞΕΠ

Ηρακλής Π. Τσιτλακίδης
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *