ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Πιο εύκολες από αύριο γονικές παροχές και δωρεές – Ξεκινούν οι e-δηλώσεις - Η διαδικασία


 Ανοίγει η εφαρμογή για την ψηφιακή διεκπεραίωση των υποθέσεων, που πλέον θα ολοκληρώνονται στα γραφεία των συμβολαιογράφων

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Τελος στις επισκέψεις στην εφορία για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων μπαίνει από αύριο, καθώς ανοίγει η εφαρμογή για την ψηφιακή διεκπεραίωση των υποθέσεων, που πλέον θα ολοκληρώνονται στα γραφεία των συμβολαιογράφων.

Οι ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές θα πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας myProperty και μάλιστα θα είναι υποχρεωτική η χρήση της για τις εν λόγω μεταβιβάσεις.

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα γίνεται έλεγχος και  θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

Μέσω της πλατφόρμας έχουν γίνει φέτος 56.000 μεταβιβάσεις ακινήτων, με τον βεβαιωμένο φόρο στα 112,3 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα επεκτείνεται  η ισχύς των σημερινών αντικειμενικών αξιών έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες οι οποίες έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου μεταβίβασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η διαδικασία

Η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται ακολούθως:

 • Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό δωρητή και του λήπτη ή γονέα και τέκνου.
 • Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα τους στο myTaxisnet.
 • Οι συμβαλλόμενοι δηλώνουν ότι αποδέχονται τη δήλωση.
 • Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος.
 • Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα από το taxisnet για την υποβολή της δήλωσης.
 • Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ηλεκτρονικά (με κάρτα ή web banking).
 • Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
 • Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή.
 • Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty.

Σε ό,τι αφορά στα δικαιολογητικά των μεταβιβάσεων, αυτά θα προσκομίζονται κατ' αρχήν στον συμβολαιογράφο ή θα τα αναζητεί ο ίδιος για όσα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής χορήγησης και θα βεβαιώνει τη γνησιότητά τους.

Στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων, η οικεία εφορία εντός 60 ημερών μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση των δικαιολογητικών ή κάποιων πρόσθετων τα οποία οι συναλλασσόμενοι υποχρεούνται να τα προσκομίσουν εντός πέντε ημερών, ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Το νέο καθεστώς στις γονικές παροχές

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 ισχύει νέο καθεστώς στις γονικές παροχές και δωρεές:

 • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συγγενών της α' κατηγορίας. Δηλαδή μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς.
 • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
 • Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
 • Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της α' κατηγορίας που υπερβαίνουν τα 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
 • Για τις κληρονομιές δεν υπάρχει καμία αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5%-10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ.

Οι βαθμοί συγγένειας για την εφορία είναι:

 • Α' κατηγορία: ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).
 • Β' κατηγορία: οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών, οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, οι πατριοί και οι μητριές, τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί - νύφες), οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί - πεθερές).
 • Γ' κατηγορία: υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομούμενου ή εξωτικός.imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget