ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


«Διασωληνωμένη» κοινωνία
Ζούμε, εδώ και καιρό μια μεταμοντέρνα δυστοπία. Καμιά και κανένας δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης θα έμπαινε η Ελλάδα μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη σε μια διετή -προς το παρόν- υγειονομική κρίση με κολοσσιαίες κοινωνικές, οικονομικές, δημοσιονομικές και πολιτικές επιπτώσεις.
Ανθρώπινες απώλειες σε καθημερινή βάση, διογκούμενες ανισότητες, φτώχεια, ανατιμήσεις, θεωρίες συνωμοσίας και πόλωση. Εικόνα πεσιμιστική ή ωμά ρεαλιστική;

Συμπολίτες μας χάνουν τη μάχη με τον ιό σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που χωλαίνει πολυπλεύρως. Το υγειονομικό προσωπικό της χώρας δίνει κυριολεκτικά μάχη με την πανδημία. Οι αριθμοί νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και νεκρών σε ημερήσια βάση ομοιάζουν μόνο με συνθήκες πολέμου.

Οι πολύ πλούσιοι και οι εξαιρετικά προνομιούχοι κερδίζουν ενώ οι μη προνομιούχοι και οι αποκλεισμένοι, χάνουν, φτωχαίνουν, υποφέρουν. Οι ανισότητες σε συνθήκες πανδημίας, αντί να παρέμβει ένα Κοινωνικό Κράτος έτσι ώστε να τις μετριάσει και να τις καταπολεμήσει, αντιθέτως εντείνονται και βαθαίνουν, μεγαλώνοντας έτσι το προϋπάρχον χάσμα.

Η φτώχεια, έτσι, εξαπλώνεται σαν ένας καρκίνος σε όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα, σε όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες.

Οι τιμές εκτοξεύονται, τα εισοδήματα όμως;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάποτε ενδεχομένως να έδωσαν ελπίδα αναζωογόνησης των δημοκρατιών μας, λόγω της αμεσότητας στην επικοινωνία και έκφραση, έχουν καταντήσει φωλιές επώασης θεωριών συνωμοσίας, ακραίας πόλωσης, διχασμού και κοινωνικού μίσους.

Η απάντηση του Κράτους, ως οργανωμένη κοινωνία, χρειάζεται να βασιστεί σε εφαρμογή μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων κοινωνικής πολιτικής, στην οικοδόμηση και εμπέδωση ενός κραταιού Κοινωνικού Κράτους με διάρκεια και στέρεη δομή, στην διαφύλαξη και αναβάθμιση τόσο της δημόσιας υγείας όσο και παιδείας, καθώς και στην ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για καίρια ζητήματα του σήμερα, με αδιαπραγμάτευτη διαφάνεια.

Μέχρι τότε, η ίδια η κοινωνία θα βρίσκεται σε κατάσταση «διασωλήνωσης».Τσερτεκίδης Γεώργιος

Πολιτικός Επιστήμων

Υπ. Δρ. Κοινωνικών Επιστημών
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget