ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Επίδομα μητρότητας με… εξπρές διαδικασίες – Όλη η διαδικασία

Ψηφιακά θα υποβάλλονται στο εξής οι αιτήσεις για 50.000 επιδόματα μητρότητας που καταβάλλει κάθε χρόνο ο ΕΦΚΑ στις ασφαλισμένες του, ενώ η πληρωμή των παροχών θα γίνεται πλέον ανά 15νθήμερο, δύο φορές κάθε μήνα.

Η νέα υπηρεσία τέθηκε από χθες 6 Δεκεμβρίου σε εφαρμογή για το 95% των δικαιούχων γυναικών ασφαλισμένων στο πρώην ΙΚΑ και στα Ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ). Για τις κατηγορίες αυτές ο ΕΦΚΑ καταβάλλει περίπου 50.000 επιδόματα μητρότητας ετησίως και με τη χειρόγραφη διαδικασία που εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος οι ασφαλισμένες θα έπρεπε να επισκέπτονται τα Ταμεία τους περισσότερες από 2 φορές, ενώ η πληρωμή καθυστερούσε σημαντικά. Με την ψηφιακή αίτηση, τα επιδόματα μητρότητας θα πληρώνονται ανά 15 μέρες χωρίς ταλαιπωρία.

Τα ποσά

Τα ποσά που χορηγούν τα Ταμεία είναι:

* Στις μισθωτές ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, 11,4 ευρώ κατ’ ελάχιστο ημερησίως και ως 66 ευρώ ημερησίως με προσαυξήσεις.

* Στις άμεσα ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 150 ευρώ για 4 μήνες, δηλαδή 600 ευρώ συνολικά.

* Στις άμεσα ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 200 ευρώ για 4 μήνες, δηλαδή 800 ευρώ συνολικά.

Προϋποθέσεις

Οι ασφαλισμένες του πρώην ΙΚΑ θα πρέπει να έχουν 200 ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία έτη πριν από τον τοκετό ενώ του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ θα πρέπει να είναι άμεσα ασφαλισμένες και ταμειακά ενήμερες.

Το επίδομα θα προκαταβάλλεται στις ασφαλισμένες του ΙΚΑ και πριν από τον τοκετό αν το ζητήσουν, ενώ μετά τη γέννα θα παίρνουν και το υπόλοιπο ποσό.

Η προκαταβολή δεν ισχύει για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμνενες, οι οποίες θα λαμβάνουν το μηνιαίο ποσό μετά τον τοκετό, δηλαδή 150 ευρώ το μήνα για 4 μήνες του ΟΑΕΕ και 200 ευρώ το μήνα για 4 μήνες από το ΕΤΑΑ. Οι ημέρες πληρωμών θα ανακοινωθούν από τον ΕΦΚΑ.

Τα… βήματα

Η ψηφιακή αίτηση υποβάλλεται από την ασφαλισμένη. Για το σκοπό αυτόν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr έχει ανοίξει η υπηρεσία «Ηλεκτρονική Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας», όπου οι ασφαλισμένες εισέρχονται εισάγοντας τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet και υποβάλλουν την αίτησή τους για χορήγηση του επιδόματος μητρότητας.

Προηγουμένως θα πρέπει να έχει καταχωρισθεί ηλεκτρονικά μέσω ΗΔΙΚΑ βεβαίωση από μαιευτήρα για την πιθανή ημερομηνία τοκετού και καταχώριση από τον εργοδότη για το χρονικό διάστημα αποχής της ασφαλισμένης από την εργασία της. Οι ασφαλισμένες μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους έως και 8 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

Το υπόλοιπο 5% των δικαιούχων επιδόματος μητρότητας θα ενταχθεί στην ψηφιακή αίτηση εντός του 2022. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ασφαλισμένες ως έμμισθες δικηγόροι, οι ασφαλισμένες του ΤΑΥΤΕΚΩ, οι φέρουσες και τεκμαιρόμενες εργαζόμενες μητέρες που απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, οι άνεργες επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ, οι γυναίκες που υιοθετούν τέκνο, οι αποκλειστικές νοσοκόμες, οι αμειβόμενες με εργόσημο, οι ξεναγοί κ.ά.   πηγη-ET.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget