ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Το σχέδιο προστασίας των αγροτικών προϊόντων

Σχέδιο προστασίας του συστήματος εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ από μελλοντικές απειλές ενέκριναν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας, κατά την διήμερη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια, που αναπτύχθηκε από την Επιτροπή ως μέρος της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», θα βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητήματα υγείας φυτών και ζώων και ελλείψεις σε βασικές εισροές, όπως τα λιπάσματα και η ενέργεια.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και εστίασαν στην πρόταση της Επιτροπής για την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών. Το Συμβούλιο, υπό την προεδρία για τελευταία φορά από τον Σλοβένο Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Jože Podgoršek, εστίασε επίσης στην προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων για την κοινή αγροτική πολιτική.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο χαιρετίζει το προτεινόμενο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας του μελλοντικού συστήματος τροφίμων της Ευρώπης έναντι πιθανών κινδύνων. Ενώ οι υφιστάμενοι μηχανισμοί κατάφεραν να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας, οι υπουργοί συμφωνούν ότι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον κοροναϊό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές καταστροφές.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη τονίζουν τη σημασία της εσωτερικής αγοράς και υποστηρίζουν ότι η διασυνοριακή κινητικότητα ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων θα πρέπει να διατηρηθεί σε περίπτωση κρίσης. Επιπλέον, υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την επίβλεψη του επιπέδου ετοιμότητας της Ευρώπης για απειλές κατά της επισιτιστικής ασφάλειας.

Οι υπουργοί αναγνωρίζουν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης των υφιστάμενων εργαλείων για την αντιμετώπιση θεμάτων επισιτιστικής ασφάλειας, αντί να επικαλύπτονται με αυτά, και να σεβαστούν τις εθνικές αρμοδιότητες σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας.

«Αυτά τα συμπεράσματα αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση των κρατών μελών να διαφυλάξουν τον εφοδιασμό τροφίμων της Ευρώπης έναντι πιθανών απειλών. Αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η απάντησή μας σε μελλοντικές κρίσεις συντονίζεται σε επίπεδο ΕΕ και επιτρέπει τη συνεχή διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών διασυνοριακά», δήλωσε σχετικά ο Jože Podgoršek, υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας.


ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget