ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Έρευνα: Τα παιδιά κληρονομούν την εξυπνάδα από τη μητέρα τους

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, τα γονίδια της μητέρας και όχι του πατέρα είναι αυτά που καθορίζουν την ευφυΐα του παιδιού.


Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με την έρευνα τα γονίδια της ευφυΐας βρίσκονται στα Χ χρωμοσώματα, που οι γυναίκες έχουν δύο από αυτά ενώ οι άνδρες μόνο ένα. Υπάρχει μία κατηγορία γονιδίων που ονομάζονται «ρυθμισμένα» και έχει βρεθεί πως λειτουργούν ανάλογα με το αν προέρχονται από τη μητέρα ή τον πατέρα. Τα «ρυθμισμένα» γονίδια που αφορούν στην εξυπνάδα λειτουργούν όταν προέρχονται από τη μητέρα.

Δοκιμές που έγιναν σε εργαστήρια σε ποντίκια κατέληξαν πως όσα από τα θηλαστικά είχαν μεγαλύτερες δόσεις μητρικών γονιδίων, ανέπτυξαν μεγαλύτερους εγκεφάλους αλλά μικρότερα σώματα. Αντίθετα, σε όσα από τα ποντίκια χορηγήθηκαν μεγαλύτερες δόσεις πατρικών γονιδίων ανέπτυξαν μικρότερους εγκεφάλους αλλά μεγαλύτερους κορμούς σωμάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κύτταρα που περιέχουν πατρικά γονίδια βρίσκονται συσσωρευμένα σε τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με λειτουργίες όπως το σεξ, το φαγητό και η επιθετικότητα. Αυτά τα κύτταρα δεν εντοπίζονται στο τμήμα εκείνο του εγκεφαλικού φλοιού όπου συμβαίνουν οι πιο προηγμένες γνωστικές λειτουργίες, όπως η συλλογιστική σκέψη, η γλώσσα και ο προγραμματισμός.

Οι επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από 12.686 νέους ανθρώπους, ηλικίας 14-22 ετών, κάθε χρόνο από το 1994. Παρότι έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως τη φυλή ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, πάλι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας εξυπνάδας ήταν το IQ της μητέρας.


Πάντως η έρευνα τονίζει επίσης πως τα γονίδια δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την εξυπνάδα του παιδιού. Συγκεκριμένα, περίπου το 40-60% καθορίζεται από την κληρονομικότητα, το υπόλοιπο είναι θέμα περιβάλλοντος και ερεθισμάτων.

THE MAMAGERS

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget