ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Koσμικό παγόβουνο ή διαστρικός κομήτης; Το αντικείμενο Oumuamua εισήλθε στο Ηλιακό μας Σύστημα: Η νέα θεωρία για την προέλευση του
Το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα, γνωστό ως Oumuamua, συνεχίζει να γοητεύει αλλά και να προβληματίζει τους επιστήμονες.
Είναι διαστρικός κομήτης ή κοσμικό παγόβουνο; Τον Μάρτιο, οι αστροφυσικοί Άλαν Τζάκσον και Στίβεν Ντες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, υποστήριξαν ότι το Oumuamua ήταν πιθανότατα ένα κομμάτι πάγου αζώτου που προήλθε από έναν νάνο πλανήτη σαν τον Πλούτωνα, κάπου έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, δυο αστροφυσικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ καταρρίπτουν τη θεωρία αυτή σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου, στο περιοδικό «New Astronomy».

Τον Οκτώβριο του 2017, όταν οι αστρονόμοι είδαν για πρώτη φορά το Oumuamua να διαπερνά το ηλιακό μας σύστημα, υπολόγισαν ότι ταξίδευε με 92.000 χλμ./ώρα. Όπως είπαν, η ταχύτητα αυτή ήταν υπερβολικά μεγάλη και ως εκ τούτου δεν προήλθε από το ηλιακό μας σύστημα.

Καθώς το αντικείμενο με το αλλόκοτο επίπεδο σχήμα περνούσε από τον ήλιο, επιταχύνθηκε με ρυθμό που δεν μπορούσε να εξηγηθεί από τη βαρυτική έλξη του ήλιου. Οι αστρονόμοι δεν μπόρεσαν να βρουν καμία ορατή ένδειξη ενός προωθητικού μέσου, όπως υδρατμοί ή αέρια που διαφεύγουν από το αντικείμενο και το ωθούν προς τα εμπρός.

Η θεωρία των Τζάκσον και Ντες λύνει το μυστήριο του προωθητικού υλικού. Καθώς το Oumuamua πλησίαζε τον ήλιο, το αέριο άζωτο που εξατμιζόταν, θα έσπρωχνε το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατό από τα τηλεσκόπια. Επίσης, οι αστρονόμοι γνωρίζουν την ύπαρξη πάγου αζώτου στο ηλιακό μας σύστημα, επειδή τον έχουν βρει στον Πλούτωνα.

Γιατί μπορεί να μην είναι άζωτο

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με αυτό το συμπέρασμα. Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς Αμίρ Σίρατζ και Άβι Λέμπ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το συμπέρασμα των Τζάκσον και Ντες είναι λανθασμένο επειδή δεν υπάρχει αρκετό άζωτο στο σύμπαν για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο αντικείμενο, το μήκος του οποίου είναι κάπου μεταξύ 400 και 800 μέτρα και το πλάτος του μεταξύ 35 και 167 μέτρα.

Το καθαρό άζωτο είναι σπάνιο, είπε ο Σίρατζ και έχει βρεθεί μόνο στον Πλούτωνα, όπου αποτελεί περίπου το 0,5% της συνολικής του μάζας. Ακόμα και αν συλλεχθεί όλος ο πάγος αζώτου από κάθε πλανήτη σαν τον Πλούτωνα δεν θα έφτανε για να σχηματίσει τον Oumuamua.

Οι δυο αστροφυσικοί υπολόγισαν ότι η μάζα των πλανητών σαν τον Πλούτωνα που θα χρειαζόταν για να σχηματιστεί το παγόβουνο αζώτου στο μέγεθος του Oumuamua, θα ξεπερνούσε τη μάζα των άστρων.


«Αλλά αυτό είναι τρελό, εξωφρενικό», δήλωσε ο Σίρατζ.

Ωστόσο, οι Τζάκσον και Ντες δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις τους σχετικά με τον αριθμό των θραυσμάτων αζώτου που πετούν στο διάστημα, δεν είναι υπερβολικές και συνάδει με προηγούμενες έρευνες.

«Προσπαθούν να προκαλέσουν μια διαμάχη που δεν υπάρχει», δήλωσε ο Ντες.

Σύμφωνα με τον Σίρατζ, ωστόσο, το μυστήριο του Oumuamua δεν έχει λυθεί ακόμη. Ορισμένοι ειδικοί μπορεί να είναι πρόθυμοι να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα, είπε. «Εάν εξακολουθεί να είναι ανεξήγητο, θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες».


KATOXIKA NEA


Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget