ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Πανελλαδική απεργία της εστίασης στην Κατερίνη - ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΑΡΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ


Πανελλαδική απεργία στην εστίαση την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου. Οι επαγγελματίες του κλάδου, διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, και παράλληλα ζητούν στήριξη ανάλογη της περιόδου του 2020.

Στην Κατερίνη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία της πόλης
Πανελλαδική απεργία της εστίασης στην Κατερίνη
ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΑΡΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ
αναρτήθηκε από Ολύμπιο Βήμα
16 Νοεμβρίου 2021
σε Εκδηλώσεις, Κατερίνη, Πιερία
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
A A
Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση

Πανελλαδική απεργία στην εστίαση την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου. Οι επαγγελματίες του κλάδου, διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, και παράλληλα ζητούν στήριξη ανάλογη της περιόδου του 2020.

Στην Κατερίνη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία της πόλης.


Οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασαν κυρίως στο θέμα του ελέγχου το οποίο τους φέρνει σε αντιπαράθεση με τους πελάτες τους,

Σηκώνουμε ένα βάρος το οποίο δεν μας αναλογεί όπως είναι η ταυτοποίηση είπαν.

“Η εστίαση είναι για πρώτη φορά ενωμένη στο κάλεσμα, με την συμμετοχή, να αγγίζει το 100%.”

Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ, είναι τα εξής:
Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης μίλησαν ο Βασίλης Αγιαννίτης, ο Μιχάλης Τσιφοδήμος, η Νίκη Αγοραστού, η Πόπη Δελησαββίδου και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέτυ Σκούφα.


Ο Βασίλης Αγιαννίτης

Βλέπω ότι στις συζητήσεις που κάνετε εδώ κυριαρχεί η άποψη ότι δεν είμαστε πολλοί. Πείτε μου λίγο πότε μαζευτήκαμε έτσι; Ποτέ. Ο κλάδος της εστίασης δεν έχει καμία συσπείρωση ούτε τοπικά ούτε Πανελλαδικά εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτός είναι ο κύριος λόγος Πανελλαδικά, που έγινε η απεργία. Για να δείξουμε ότι πια έχουμε και φωνή και πυγμή και μπορούμε να κάτσουμε γιατί στην τελική είμαστε επαγγελματίες.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον για όλους και υγιές περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει αν υπάρχουν διχαστικά μέτρα. Δεν μπορούμε να διχαζόμαστε γενικότερα, είτε σαν κοινωνία είτε σαν επαγγελματίες είτε οτιδήποτε άλλο. Εμείς δεν κάνουμε ούτε πολιτική ούτε έχουμε βλέψεις οι περισσότεροι από εμάς να πάμε σε τέτοια θέματα. Κοινώς (να μιλήσω λαϊκά) είναι διαφορετικό πράγμα η μπίζνα από την πολιτική. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν χρυσές τομές για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν τα πράγματα.

Δεν θέλω να αναλώσουμε το χρόνο μας και να πούμε όλα τα αιτήματά μας (υπάρχουν παντού αναρτημένα) αυτό που πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε όλοι μας είναι να αποβάλλουμε από πάνω μας την τοξικότητα την οποία μας έχουν δημιουργήσει. Να μην ερχόμαστε σε δύσκολη θέση με τους πελάτες μας. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να είμαστε εμείς οι αστυνομικοί, δεν γίνεται να μας επιβάλλουν να ελέγχουμε ταυτότητες-πιστοποιητικά. Έχει χαθεί το μέλημα και ο κύριος σκοπός όλων μας. Να παρέχουμε δηλαδή καλές υπηρεσίες και προϊόντα. Ο κάθε επαγγελματίας θα έπρεπε να κάνει το καλύτερο για την επιχείρησή του.

Εγώ προσωπικά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί ήμουν ο άνθρωπος ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει όλη την κατάσταση γιατί είδα ότι δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν το έκανα ούτε για να δειχτώ, ούτε για οτιδήποτε άλλο, κατεβαίνω στο Σωματείο γιατί αν δεν υπάρχει θεσμικός ρόλος δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Χωρίς συσπείρωση και οργάνωση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αυτά είναι τα δεδομένα της εποχής. Θα ήθελα πάρα πολύ να ήταν και τα εμπορικά καταστήματα σήμερα μαζί μας. Κάναμε αίτημα στον Εμπορικό Σύλλογο, δυστυχώς δεν ακολούθησε, δεν πειράζει όμως, είναι λάθος να πούμε ότι κάποιος είναι ανοιχτός σήμερα, καλά έκανε, πίστευε ότι έκανε το καλύτερο δυνατό για την επιχείρησή του . Το θέμα είναι ότι το 99,9% του νομού σήμερα είναι κλειστά. Και όλα αυτά γιατί όλοι μας έχουμε τα ίδια προβλήματα και πρέπει επιτέλους να σταματήσει το αφήγημα «αφού τα μαγαζιά είναι γεμάτα». Όποιος θέλει εγώ του παραδίδω το κλειδί του μαγαζιού, δεν έχω κανένα πρόβλημα και νομίζω οι περισσότεροι από σας. Αυτό δεν ζήτησε άλλωστε και ο Άδωνις;

Όλα αυτά είναι που μας ενώσανε και όλα αυτά είναι που θέλουμε να φωνάξουμε και να επικοινωνήσουμε, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Πρέπει να ασχολούμαστε με την επιχείρηση και το επιχειρείν και όχι με δευτερεύοντα και τριτεύοντα πράγματα. Αλίμονο τώρα αν κάθε φορά εγώ πρέπει να ζητάω ταυτότητα ή να κάνω ελέγχους ή να πάρω εξτρά προσωπικό γι’ αυτό. Ο καθένας έχει ατομική ευθύνη και δεν μας ενδιαφέρει καν τι θα γίνει με το θέμα του εμβολιασμού ή μη. Δεν είναι θέμα επαγγελματικό, είναι θέμα κοινωνικό. Μη το βάζουμε σε προτεραιότητα στις συζητήσεις μας όταν μιλάμε για επαγγελματικό κλάδο, αυτή είναι η δική μου γνώμη.

Οι δράσεις δεν σταματάνε, μόλις με ενημέρωσαν από την Αθήνα μέσω μηνυμάτων ότι σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό θα ανακοινωθεί στο τέλος της ημέρας και το αποτέλεσμα αλλά και το τι θα κάνουμε μέχρι την περίοδο των εορτών ώστε αυτή εδώ η διαμαρτυρία, η σημερινή απεργία των επαγγελματιών της εστίασης να μην είναι ένα απλό πυροτέχνημα. Γιατί πολλοί συνάδελφοι απορούν γιατί κλείσαμε μία μέρα και τι θα γίνει; Σαφώς δεν θα γίνει τίποτα, 6,5 μήνες ήμασταν κλειστοί, δεν θα γίνει κάτι για άλλη μια μέρα. Σίγουρα έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα σε τοπικό επίπεδο, θα παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους μέχρι 17 του μήνα την Τετάρτη να έχουν ολοκληρώσει τις εγγραφές τους στο Σωματείο. Στις 19 κλείνουν οι υποψήφιοι και στις 22 τη Δευτέρα είναι οι εκλογές. Είναι σημαντικό να έχουμε ένα ισχυρό σωματείο για να έχουμε θεσμική σωστή εκπροσώπηση. Αυτά από εμένα, ωραία η εκδήλωση, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, ούτε τυμπανοκρουσίες. Ουσία μόνο και αναμένουμε να δούμε την επόμενη μέρα για να δούμε και εμείς τι να κάνουμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου για όσους ακολουθήσανε.

Πανελλαδική απεργία της εστίασης στην ΚατερίνηΗ Μπέττυ Σκούφα

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η εστίαση, το εμπόριο υποφέρουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχουμε τονίσει πολλές φορές μέσα στη Βουλή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δυστυχώς στο μονοπάτι και με τις πολιτικές επιλογές που κάνει αντί να βοηθά την κατάσταση έχει αποτύχει τόσο όσον αφορά την πανδημία, είμαστε από τις πρώτες χώρες Πανευρωπαϊκά ανά εκατομμύριο κατοίκων σε θανάτους, όσον αφορά όμως και την ίδια την οικονομία. Ειλικρινά, οι Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στην πόλη μας στην εστίαση, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα μεζεδοπωλεία, οι οποίες επιχειρήσεις μετά την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων στην κυριολεξία δεν έχουν ούτε έναν πελάτη, τα εμπορικά καταστήματα με τα υπέρογκα ενοίκια στον πεζόδρομο και οπουδήποτε αλλού χρειάζονται αποτελεσματική στήριξη. Λεφτά η κυβέρνηση μπορεί και δίνει σε διάφορες αμφίβολες περιεχομένου εκστρατείες ενημέρωσης, για τη στήριξη όμως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν έχει γίνει τίποτα. Οι τοπικοί επιχειρηματίες για δεύτερη φορά μετά από το πιο παρατεταμένο lockdown σε όλη την Ευρώπη δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το ιδιωτικό χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία και στις εφορίες έχει εκτοξευτεί. Πρέπει κάτι να γίνει, πρέπει να δοθούν επιδοτήσεις, πρέπει να στηριχτεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, φως στο ατελείωτο τούνελ της πανδημίας δεν βλέπει κανένας μας.

Ο Μιχάλης Τσιφοδήμος

Δεν συμφωνούμε καθόλου με τον διαχωρισμό των πολιτών που γίνεται αυτή τη στιγμή και συρρικνώνειι ήδη το συρρικνωμένο πελατολόγιο.
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο τον δικό μας με τη λήψη αυτών των μέτρων. Αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να πληρώσουμε πολλές βασικές λειτουργικές και πάγιες υποχρεώσεις των επιχειρήσεών μας, οι οποίες έχουν να κάνουν και με τις λειτουργικές δαπάνες όπως είναι η εξόφληση της ΔΕΗ του ΟΤΕ, των δημοτικών τελών. Όλα αυτά έχουν φέρει τον κλάδο σε ένα τέλμα και δεν μπορούμε άλλο, αυτός είναι και ο λόγος της σημερινής διαμαρτυρίας και στάσης που γίνεται από όλους τους συναδέλφους και νομίζω ότι αν δεν ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματά μας, οι κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται και θα ενταθούν κιόλας.

Η Νίκη Αγοραστού

Λέγομαι Νίκη Αγοραστού που έχω το beach bar Χαλαρά και τον Ξενώνα στους Π. Πόρρους Kiveli Boutique Hotel. Είμαι μέλος στον κλάδο της εστίασης, έχω κάνει πολλές κοινοποιήσεις για την σημερινή διαμαρτυρία και κάποιοι αντέδρασαν πάρα πολύ άσχημα με σχόλια του τύπου «κι άλλα λεφτά θέλετε να πάρετε;» . Θεωρώ ότι ο κόσμος είναι διχασμένος, δηλαδή πιστεύουν ότι αυτή η κινητοποίηση γίνεται για να κλείσουμε και να πάρουμε χρήματα από την κυβέρνηση, που εγώ προσωπικά δεν είχα πάρει (χρήματα), λίγοι είναι αυτοί που πήραν. Η πρώτη φορά που έγινε αυτή η πετυχημένη εκδήλωση, Παντελεήμονα, Πλαταμώνα, Πόρρους ήταν όλα κλειστά, και εδώ βλέπω πρώτη φορά τόσο μεγάλη κινητοποίηση. Πρέπει εμείς ως εστίαση να μη δεχτούμε αυτά τα μέτρα. Πολύ καλά τα είπε και πριν ο Βασίλης Αγιαννίτης, ότι δεν γίνεται να είμαστε αστυνομικοί στη δουλειά μας και να έχουμε έναν υπάλληλο αφού δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ότι το καλοκαίρι, θα έπρεπε να πάρω επιπλέον προσωπικό για τον πελάτη που θα έρθει να κάνει μπάνιο να κάνει ελέγχους. Δεν γίνονται όλα αυτά. Εγώ σε όποιον αγώνα γίνει θα είμαι μέσα και δεν καταλαβαίνω τίποτα. Μπράβο και πάλι μπράβο!


ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget