ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Με εγκρίσεις σε 60 μέρες, επιδοτούμενα τρακτέρ και φωτοβολταϊκά αγροτών

Σε δηµόσια διαβούλευση τέθηκε ο νέος Αναπτυξιακός Νόµος ο οποίος εισάγει ένα ειδικό καθεστώς µε τίτλο «Αγροδιατροφή-Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία», στο οποίο θα υπάγονται όλα τα επενδυτικά σχέδια των αγροτικών επιχειρήσεων.Γιώργος Κοντονής  Agronews


Ο Νόµος που βρίσκεται σε δηµόσια διαβούλευση έως τις 17 Νοεµβρίου θα εφαρµοστεί από 1/1/2022, µε την έκδοση των αντίστοιχων προκηρύξεων, ενώ προβλέπεται οι εγκρίσεις των φακέλων να γίνονται σε διάστηµα µόλις 60 ηµερών όπως αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Επενδύσεων.


∆ικαιούχοι της ενίσχυσης είναι όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτου µεγέθους, οι Αγροτική Συνεταιρισµοί, οι Οµάδες Παραγωγών κ.λπ. Το ελάχιστο ύψος του επενδυτικού σχεδίου που επιδοτείται θα είναι:

α. 1.000.000 ευρώ για µεγάλες επιχειρήσεις,

β. 500.000 ευρώ για µεσαίες επιχειρήσεις,

γ. 250.000 ευρώ για µικρές επιχειρήσεις,

δ. 150.000 ευρώ για πολύ µικρές επιχειρήσεις,

ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς (ΑΣ), τους Αστικούς Συνεταιρισµούς, τις Οµάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ).

Είδη ενίσχυσης

Τα επενδυτικά σχέδια του παρόντος καθεστώτος ενισχύονται µε τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηµατοδοτικής µίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλησης. Τα ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιµες δαπάνες των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται µε βάση τις εντάσεις:

α. Για τις πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις, χορηγείται το ογδόντα τοις εκατό (80%) του κινήτρου της επιχορήγησης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ή το εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον είναι επιχείρηση του αγροδιατροφικού τοµέα.

Τα λοιπά είδη κινήτρων χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

β. Για τις µεσαίες και µεγάλες επιχειρήσεις, η ενίσχυση περιλαµβάνει όλα τα κίνητρα πλην της επιχορήγησης, στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ή στο εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον είναι επιχείρηση του αγροδιατροφικού τοµέα. Σηµειώνεται εδώ πως ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 ακόµα δεν έχει δηµοσιευτεί.

Επιλέξιµες δαπάνες

α) κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισµό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων (για παράδειγµα αγροτικές αποθήκες, αµελκτήρια, στάβλοι, θερµοκήπια κ.λπ).

β) αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων µηχανηµάτων και λοιπού εξοπλισµού, συµπεριλαµβανοµένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των µεταφορικών µέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόµενης µονάδας (για παράδειγµα τρακτέρ, παρελκόµενα)

γ) Τα µισθώµατα της χρηµατοδοτικής µίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων µηχανηµάτων και λοιπού εξοπλισµού.

δ)Το µισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας, που δηµιουργούνται ως αποτέλεσµα της πραγµατοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογίζεται για δύο (2) έτη από τη δηµιουργία κάθε θέσης.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που το επενδυτικό τους σχέδιο υπάγεται στο καθεστώς «Αγροδιατροφή-Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» ενισχύονται επίσης οι εξής δαπάνες:

α. ∆απάνες για συµβουλευτικές υπηρεσίες προς Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις (ΜµΕ).

β. ∆απάνες για µέτρα ενεργειακής απόδοσης.

γ. ∆απάνες για τη συµπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

δ. ∆απάνες για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές.

ε. ∆απάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστηµάτων τηλεθέρµανσης και τηλεψύξης.

στ. ∆απάνες για αποκατάσταση µολυσµένων χώρων.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget