ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Εφορία: Ερχονται ραβασάκια με αναδρομικά πρόστιμα από το 2015 - Σπριντ για την παραγραφή

Ποιες είναι οι φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του χρόνου - Μεγάλη η πίεση για τους εργαζομένους στις ΔΟΥ


Γκάζι πατάει η φορολογική διοίκηση προκειμένου να διεκπεραιωθούν άμεσα χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, τελών κυκλοφορίας που παραγράφονται οριστικά στις 31-12-2021. Κάθε υπάλληλος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει 20 υποθέσεις κατά μέσο όρο, για τις οποίες καλείται να διαπιστώσει εάν υπάρχουν παραβάσεις και να καταλογίσει πρόστιμα.


Πρόκειται κυρίως για υποθέσεις που αφορούν το έτος 2015 και θα «διαγραφούν» οριστικά από τα αρχεία της εφορίας εάν δεν κινητοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός.
Μεγάλη η πίεση

Η πίεση είναι μεγάλη στην τελική ευθεία πριν από την αλλαγή του χρόνου και ο χρόνος για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων περιορισμένος, καθώς η πραγματική ημερομηνία λήξης είναι η 1η Δεκεμβρίου 2021. Και αυτό διότι η εφορία έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, αφού προηγουμένως δώσει σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο χρονικό περιθώριο 20 ημερών, από τη στιγμή της κοινοποίησης της πράξης. Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος πρέπει να λάβει την πράξη πριν από την τελευταία ημέρα του έτους.


Οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ διαμαρτύρονται ότι οι λίστες με τις υποθέσεις που παραγράφονται αποστέλλονται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να τελούν υπό ασφυκτική πίεση για να τις διεκπεραιώσουν εγκαίρως.
Ποιες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται

Μετά τις 31-12-2021 παραγράφονται οι εξής υποθέσεις:
Φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2015 για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2020. Στους φορολογούμενους θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015. Όσοι ανταποκριθούν και υποβάλουν τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογούν, καθώς και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.
Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του 2012, αλλά οι επιτηδευματίες υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής φτάνει στα οκτώ έτη.
Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2010, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία, όπως για παράδειγμα εικονικά τιμολόγια και επομένως υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκρύφτηκε εισόδημα και υπήρξε περίπτωση φοροδιαφυγής. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία.
Υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2010 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει δεκαετής περίοδος παραγραφής.
Υποθέσεις του έτους 2005. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Η εφορία σε αυτή την περίπτωση έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.


πηγη-imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget