ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Η πνευματική ζωή στην Πιερία τους δύο τελευταίους αιώνες (19ος—20ός αι.).
Για την πνευματική ζωή στην Πιερία τους δύο τελευταίους αιώνες και τις λόγιες προσωπικότητες του τόπου μίλησε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο Αντώνης Κάλφας, φιλόλογος και ποιητής.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Δήμο Κατερίνης και την Εστία Πιερίδων Μουσών


Τους παριστάμενους χαιρέτησε ο Διονύσης Ζαρώτης φιλόλογος και μέλος της Εστίας.

Ευχαρίστησε για την παρουσία τους , την Βουλευτή κ. Μπέττυ Σκούφα, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Τερζίδου Μαρία, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών κ. Αδαμόπουλο, και το κοινό της εκδήλωσης για την παρουσία του.

Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες από την Εφορία Λόγου Τέχνης, από την Εφορία Εικαστικών και από όλες τις Εφορείες της Εστίας Πιερίδων Μουσών, είπε, γεροί να είμαστε να τις υλοποιήσουμε.Όσον αφορά τώρα στην αποψινή βραδιά, δύο μόνο κουβέντες, προτού καλέσω στο βήμα την κ. Τερζίδου, η οποία στη θέση του Γ. Τσιαλού θα απευθύνει ένα χαιρετισμό. Δύο μόνο πράγματα, ζούμε στην Κατερίνη στην Πιερία και έχουμε άγνοια για τα ονόματα των δρόμων που περπατάμε. Άραγε μας απασχόλησε ποτέ ποιος ήταν ο Παρθένιος Βαρδάκας; Ο Δ.Δημάδης; Είναι διευθύνσεις που δίνουμε στους ντελιβεράδες τους φίλους μας όταν παραγγέλνουμε μία πίτσα, στους φίλους μας τους ταξιτζήδες όταν μπαίνουμε σε ένα ταξί. Αλήθεια μας απασχόλησε ποτέ ποιος είναι αυτός του οποίου το όνομα λέμε; Ένα κτίριο παλιό; Ένα αρχοντικό που ξέμεινε και δε γκρεμίστηκε; Μπήκαμε στον κόπο να μάθουμε την ιστορία του Τσαλοπούλιου; Επειδή λοιπόν πιστεύουμε πάρα πολύ στην τοπική ιστορία και στο ότι θα πρέπει να αναδειχθεί και να μπει στα σχολεία όλων των βαθμίδων να αγαπήσουμε τον τόπο μας και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην ανάδειξή του και την τουριστική φυσικά. Ανάδειξη όμως πρωτίστως του κυρίου κεφαλαίου της Πιερίας, του πολιτισμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που μπορούμε να συνεργαστούμε γι΄αυτό το σκοπό, σ’ αυτούς βάζω όλους εσάς που είστε εδώ απόψε ανεξαιρέτως.

Η Μαρία Τερζίδου

Νομίζω ότι αυτά που ακούσαμε μου δίνουν ένα λόγο να συνεχίσω στο ίδιο ύφος. Πρώτα απ’ όπλα να πω ότι εγώ ήρθα να παρακολουθήσω την ομιλία, δεν γνώριζα ότι θα εκπροσωπήσω τον κ. Τσιαλό, σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς του, τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία και την παρουσία εδώ και φυσικά θα μεταφέρω και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου μας του κ. Κουκοδήμου.

Εστία Πιερίδων Μουσών, νομίζω ότι είστε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την κοινωνία μας. Είναι τιμή και πολύ μεγάλη θέληση του δήμου από κοινού να γίνουνε προσπάθειες για να τονώσουμε την ιστορία μας, να δουλέψουμε γι’ αυτή. Ευστοχότατο αυτό που είπατε, δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε όλοι τα ονόματα τα οποία χρησιμοποιούμε. Δεν θα το δω μόνο τουριστικά, τουριστικά θεωρώ ότι είναι μια σαφής ανάγκη πρώτα να μάθουμε και εν συνεχεία να αναδείξουμε γιατί η πόλη μας αξίζει πολλά. Να ευχαριστήσω εκ των προτέρων γι’ αυτά που θα ακούσουμε.Ο Αντώνης Κάλφας

Παίρνοντας το λόγο ο Αντώνης Κάλφας για να μιλήσει για ένα θέμα που γνωρίζει καλά είπε: Νομίζω πως θα σας αποζημιώσω, θα αποζημιωθείτε από όσα θα ακούσετε. Ξεκινάω λοιπόν με μια σφικτή επιλογή των λογίων προσωπικοτήτων τους τελευταίους δύο αιώνες στην περιοχή μας και περίπου 20 είναι αυτοί και κάνω και μια αποτίμηση του 21ου αιώνα.

Στην περιοχή μας ήταν μόνο 5.000 κάτοικοι και φυσικά πολύ λίγοι ήταν οι αναγνώστες, οι θεατές, οι δημιουργοί και πάρα πολύ λίγα τα ιδρύματα, δημοτικά θέατρα, πινακοθήκη κτλπ. Παρόλα αυτά όμως στην περιοχή μας έδρασαν σημαντικές προσωπικότητες καθώς και πανελλήνιου κύρους.

Λόγιος είναι αυτός που είναι νοητικά καλλιεργημένος, που έχει μόρφωση, εκπαίδευση και ευρυμάθεια. Κάπως έτσι προσεγγίζω και το σημερινό θέμα. Άνθρωποι λοιπόν που δεν έχουν ανάγκη τα πτυχία, μεταπτυχιακά και διατριβές, όμως έδρασαν, έγραψαν, ασχολήθηκαν με θέματα πολλά.

Η πρώτη μορφή, ο Πατριάρχης Καλλίνικος , κατά κόσμον Κων/νος Κυπαρίσσης από τη Σκοτίνα, πέθανε το 1889 ως Μητροπολίτης της Μυτιλήνης. Έκανε πολλές δωρεές σε σχολεία και φρόντιζε πάντα τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε. Μια δεύτερη σπουδαία μορφή που πέρασε από τα μέρη μας ο Νικόλαος Λούσης, γεννήθηκε το 1840 και πέθανε δυστυχώς μόνο 40 ετών. Ήταν ένας από τους συντελεστές της αποτυχημένης επανάστασης του ’78. Τρίτη μορφή, ο Σακελλαρίδης γεννήθηκε το 1853, εξαίρετος δάσκαλος.

Η συγγραφική στο νομό ξεκινάει με τον Παρθένιο Βαρδάκα, γεννήθηκε το 1867 και απεβίωσε στην Κατερίνη το ’33. Ο Κωνσταντίνος Κοϊδάκης ασχολήθηκε με θέματα όπως γεωλογία και αγιογραφία. Μια άλλη μορφή είναι ο Λεωνίδας Γιασημακόπουλος γεννήθηκε το 1884 στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε μετά στην Κατερίνη, υπηρέτησε στην Αγροτική Τράπεζα, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που συμμετείχαν στην εθνική αντίσταση. Επίσης, ο Δ.Δημάδης διδάκτωρ της Νομικής πολύ σπουδαία μορφή. Ο Σάββας Κανταρτζής ένας θαυμάσιος δημοσιογράφος, είναι γεννημένος το 1900, το 1925 έφτασε στην Κατερίνη έχει γράψει ένα 13 τομο βιβλίο. Ο Χάιτας ήρθε από τη Ρωσία πέθανε στην Αθήνα το 1943 στην κατοχή λόγω των συνθηκών. Ήρθε εδώ λοιπόν και έχει γράψει ανάμεσα στα άλλα ένα βιβλίο με τίτλο ‘Η Συμμετοχή μου στο θέατρο 1770’ γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο και μας αποκαλύπτει πολύ σημαντικά στοιχεία για την Κατερίνη.

Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1904 πέθανε στην Κατερίνη το 2002 διορίστηκε στα χρόνια του Μεταξά, για κάποιο διάστημα παύτηκε για τα δημοκρατικά του φρονήματα και τελικά έμεινε στην πόλη. Ο Βαρνάβας το 1918 στην Πάτρα, ήρθε στην Κατερίνη 35 ετών, ήταν όντως μια λόγια μορφή, έχει γράψει πάνω από 290 βιβλία.

Ο Στέργιος Χασαπίδης πήρε το πτυχίο πολιτικών επιστημών από το ΑΠΘ, το ’49 συλλαμβάνεται, το ’58 είναι υποψήφιος Βουλευτής, το ’60 και ’64 εκλέγεται 2 φορές Βουλευτής της Πιερίας.

Ο Ορέστης Αυλίδης, συγγραφέας 3 βιβλίων. Ο Χάρης Λεμονόπουλος θεωρείται από τους πιο σημαντικούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού ενώ εισήγαγε την κλασική κουλτούρα στο μπουζούκι με ανεπανάληπτες εκτελέσεις κλασικών έργων.

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget