ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Ενώσεις Καταναλωτών για μέτρα στήριξης: Χαμηλό το ποσό επιδότησης - Θα κρυώσουν νοικοκυριά


ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ


Ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ σημειώνει στο ethnos.gr, ότι παρά την επιδότηση από την Πολιτεία οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά μπορεί να φτάσουν ακόμα και κάποιες δεκάδες ευρώ

Θα πρέπει να ξεχάσει ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών το φετινό χειμώνα θερμοκρασίες 22-24 βαθμών Κελσίου μέσα στα σπίτια τους και να αρκεστεί ακόμα και στους 18 βαθμούς, αφού το ανακοινωθέν συνολικό ποσό επιδότησης από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις μεγάλες αυξήσεις σε θέρμανση και ρεύμα. Η μόνη διέξοδος για τα νοικοκυριά θα είναι να μειώσουν την κατανάλωση και άρα να ταλαιπωρηθούν από το κρύο σε μικρό ή μεγάλο βαθμό μέσα στους χώρους κατοικίας τους.

«Πολύ μικρό το ποσό επιδότησης»

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, σημειώνοντας ότι παρά την επιδότηση από την Πολιτεία οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά από την κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση και ρεύματος δε θα είναι μόνο 2-3 ευρώ, αλλά πολύ περισσότερες και μπορεί να φτάσουν ακόμα και κάποιες δεκάδες ευρώ.

Ο κ. Τσεμπερλίδης, σημειώνει ακόμα ότι αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά ενέργειας μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, η ταλαιπωρία θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά προς το τέλος του χειμώνα, ιδίως για όσα χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης που είναι πιο ακριβό, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη φτάσει για μετά το τετράμηνο το συνολικό ποσό επιδότησης.


«Το συνολικό ποσό της επιδότησης είναι πολύ μικρό για εκατομμύρια δικαιούχες οικογένειες, με τις συνολικές κατοικίες αυτών να υπολογίζονται στη χώρα σε περίπου έξι εκατομμύρια. Η επιδότηση για κάθε νοικοκυριό θα φτάσει κατά μέσο όρο στο τετράμηνο σε περίπου 50-54 ευρώ, όμως οι επιβαρύνσεις δε θα είναι λιγότερες από 80 ευρώ. Άρα η επιβάρυνση από τις αυξήσεις για κάθε νοικοκυριό δε θα είναι μόλις 2-3 ευρώ, αλλά πολύ υψηλότερη. Με το άνοιγμα της αγοράς και με τις υπάρχουσες δομές πρόνοιας θέλω να ελπίζω ότι δε θα φτάσουμε στο σημείο να ζεσταίνονται άνθρωποι με… μαγκάλια ή να πεθαίνουν από το κρύο. Ωστόσο, Είναι δεδομένο ότι κυρίως όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν πετρέλαιο, θα περάσουν πιο δύσκολα. Θα αυξηθούν οι οικογένειες που θα ταλαιπωρηθούν φέτος, αφού θα αναγκαστούν να περιστείλουν την κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση και ρεύματος. Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να ξεχάσουν τους 22 ή τους 24 βαθμούς στα σπίτια τους και να αρκεστούν στους 18. Η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη μετά το τετράμηνο, αν δεν ομαλοποιηθεί η αγορά», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμπερλίδης.
Τα θετικά των μέτρων


Κατά τον ίδιο, ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι διευρύνεται η βάση των δικαιούχων για επιδότηση στη θέρμανση και στο ρεύμα και μάλιστα με συντελεστές που διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή. Οι συντελεστές είναι πολύ υψηλότεροι, για παράδειγμα, στη Φλώρινα που κάνει πολύ κρύο το χειμώνα σε σχέση με την Αθήνα. Επίσης, ο κ. Τσεμπερλίδης σημειώνει ότι θετικό είναι και το γεγονός ότι διευρύνεται σημαντικά και η βάση αυτών που είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου.
Πίεση στην αγορά – Αδικαιολόγητες οι ανατιμήσεις στα σούπερ – μάρκετ

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, η αναγκαία και αναμενόμενη σε πολλές περιπτώσεις περιστολή των δαπανών των νοικοκυριών, προκειμένου να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα για θέρμανση και ρεύμα, μοιραία θα έχει αρνητικές συνέπειες στη γενικότερη λειτουργία της υπόλοιπης αγοράς.

«Είναι δεδομένο ότι η περιστολή των γενικότερων δαπανών των νοικοκυριών, για να μην κρυώσουν το χειμώνα, θα έχει αρνητικές συνέπειες σε άλλους τομείς της αγοράς. Θα υπάρξει πίεση στην αγορά, η οποία προσπαθεί να κάνει τα πρώτα της βήματα μετά από δύο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχουν καμία δικαιολογία τα σούπερ – μάρκετ και γενικότερα η αγορά τροφίμων, που προχώρησαν σε ανατιμήσεις προς τα πάνω. Μάλιστα, αυτές ξεκίνησαν σχεδόν από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρείες τροφίμων εκμεταλλεύτηκαν την αυξημένη ζήτηση. Βέβαια, πλέον το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι εντονότερο. Είναι αδικαιολόγητο να το κάνουν αυτό εταιρείες πουν δεν έκλεισαν ούτε μία μέρα κατά την περίοδο της πανδημίας. Δυστυχώς, αντί να αντιδράσουμε οι καταναλωτές προτιμούμε να καθόμαστε στους καναπέδες μας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμπερλίδης.


ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget