ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Εκτός ελέγχου οι επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα τον τελευταίο χρόνο, αλλά η Πολιτεία αδιαφορεί!Σύμφωνα με έρευνα της ΚΟΜΑΘ, οι νομοί Έβρου και Δράμας είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο

Στην Ελλάδα, η αύξηση των λύκων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές, προκαλεί σημαντικά προβλήματα κυρίως στους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους. Οι επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα είναι ένα φαινόμενο που λαμβάνει δυστυχώς όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι λύκοι πλέον δεν σκοτώνουν μόνο τα κυνηγόσκυλα, αλλά τα τρώνε, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Παρά τις αναφορές των κυνηγετικών οργανώσεων στις αρμόδιες Αρχές, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου από πλευράς της Πολιτείας.
Η 
Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ), στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την εξασφάλιση των κυνηγών και της κυνηγετικής δραστηριότητας, ξεκίνησε πέρυσι διαδικτυακή έρευνα για την καταγραφή επιθέσεων των λύκων. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η τεκμηρίωση του φαινομένου και η υποστήριξη των αιτημάτων των κυνηγών για διαχείριση του πληθυσμού των λύκων.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μερικά χρόνια η ΚΟΜΑΘ προσπάθησε να αναδείξει το θέμα και να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές. Συγκεκριμένα ξεκίνησε την πρώτη καταγραφή περιστατικών επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, όπου ο κυνηγός ενημέρωνε τον τοπικό κυνηγετικό του σύλλογο και μέσω ειδικής φόρμας ο σύλλογος ενημέρωνε την ομοσπονδία.

Τα στοιχεία των πρώτων ετών με περίπου 250 περιστατικά τα επεξεργάστηκαν και αποτέλεσαν αντικείμενο ειδικής εργασίας που ανακοινώθηκε σε παγκόσμιο συνέδριο, ενώ παράλληλα σε άλλο Παγκόσμιο Συνέδριο (Θηραματοπονίας) ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα. Επίσης ενημερώθηκε εγγράφως το αρμόδιο τμήμα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ υπήρξε συνεργασία και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Κτηνοτρόφων.

Το 2020 η ΚΟΜΑΘ ξεκίνησε ακόμα μια πιο συστηματική καταγραφή αυτών των επιθέσεων με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε άμεσα και ψηφιακά ο κυνηγός να δηλώνει το περιστατικό επίθεσης λύκου στον κυνηγετικό του σκύλο. Έπειτα από έναν χρόνο και 64 καταχωρίσεις επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα από κυνηγούς, στη σχετική φόρμα που δημιουργήθηκε έχουν προκύψει ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα, τα οποία παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω:
Συνολικά καταγράφηκαν επιθέσεις λύκων σε 103 κυνηγόσκυλα.
Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο με βάση τις απαντήσεις είναι ο νομός Έβρου με διαφορά και ακολουθεί ο νομός Δράμας.
Έχουμε 14 καταγραφές για επιθέσεις που έγιναν το 2019, 25 καταγραφές για το 2020 και 12 καταγραφές για το 2021 (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου).
Το 88% των σκύλων που δέχτηκαν επίθεση ήταν σκύλοι δίωξης.
Σε ποσοστό 28% των περιπτώσεων υπήρξε οπτική επαφή του ιδιοκτήτη με τους λύκους που επιτέθηκαν στον σκύλο του.
Η απόσταση από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και οικισμούς δεν φαίνεται να παίζει κάποιο στατιστικά σημαντικό ρόλο.
Το 61% των σκύλων που δέχτηκαν επίθεση φορούσε κουδούνι ή μπίπερ.
Το 48% των σκύλων που δέχτηκαν επίθεση φορούσε κολάρο εντοπισμού (GPS).
Κανένα σκυλί δεν φορούσε προστατευτικό γιλέκο.
Το 54% των επιθέσεων έγινε στη διάρκεια της δίωξης και το 36% των επιθέσεων στη διάρκεια της έρευνας.
Ποσοστό μόλις της τάξης του 6% των σκύλων που δέχτηκαν επίθεση θα ξανακυνηγήσει. Στο 94% των περιπτώσεων επήλθε βαρύς τραυματισμός ή θάνατος.
Σε ποσοστό 60% υπάρχουν φωτογραφίες.

Οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν στη σχετική φόρμα της ΚΟΜΑΘ μέχρι σήμερα αποτελούν ένα μέρος και όχι το σύνολο των επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα. Η αύξηση του πληθυσμού των λύκων αποτελεί πραγματικότητα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θέμα που απασχολεί ευρέως την Ε.Ε.

Το θέμα είναι τόσο σημαντικό που πέρυσι, στις 18 Νοεμβρίου 2020, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Βιοποικιλότητα, Κυνήγι, Εξοχή» πραγματοποίησε τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου με θέμα «Συνύπαρξη με μεγάλα σαρκοφάγα: Επόμενα βήματα στη διατήρηση και τη διαχείριση» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγιού και Διατήρησης (FACE).

Στην ιστοσελίδα της FACE μπορεί κάποιος να διαβάσει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Η επιστροφή του λύκου στην Ευρώπη είναι μια σαφής επιτυχία διαχείρισης. Ωστόσο, η συνύπαρξη με τους λύκους είναι μια πρόκληση στα τροποποιημένα και κατοικημένα τοπία της Ευρώπης… Προτείνουμε ένα νομικό πλαίσιο της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο το αειφόρο κυνήγι μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη διατήρηση και διαχείριση των λύκων στην Ευρώπη. Από την πλευρά των 7 εκατομμυρίων κυνηγών της Ευρώπης, η βιώσιμη συνύπαρξη με τους λύκους είναι ζωτικής σημασίας και η πρόταση της FACE καθορίζει μια σαφή πορεία για να επιτευχθεί αυτό». (8/9/2020)
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε την άποψη πως το κυνήγι αποτελεί εργαλείο διαχείρισης του πληθυσμού του λύκου». (10/10/2019)
«Έτσι, η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό “αθόρυβη” και “αόρατη”. Μια ιστορία επιτυχούς διαχείρισης που χάνεται λόγω έλλειψης… δεδομένων!» (21/3/2020) (πηγή: FACE – Wolves)

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης θα συνεχίσει και θα εντείνει στο προσεχές διάστημα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου των επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα. Εφόσον έχετε παραστεί μάρτυρας επίθεσης λύκου σε κυνηγόσκυλο, μπορείτε να συμβάλετε στην καταγραφή του φαινομένου και να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα, ακολουθώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στην ιστοσελίδα της KOMAΘ (www.hunters.gr).

newsbreak.gr 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget