ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Αμπελώνες βόρειας Ελλάδας: Εξαιρετική χρονιά από άποψη ποιότητας-ποσότητας


Ο κ. Δημόπουλος ιδιοκτήτης του κτήματος Δημόπουλος στο Ξινό Νερό Φλώρινας κάνει λόγο για μία εξαιρετική χρονιά από άποψη παραγωγής και ποιότητας.

«Οι φετινές καιρικές συνθήκες ευνόησαν τους βορινότερους αμπελώνες της χώρας. Είχαμε έλεγχο του αμπελώνα μας και όλες οι αμπελουργικές εργασίες έγιναν χωρίς προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μία ξερική χρονιά όπου κατά την περίοδο πριν την άνθηση δεν είχαμε υψηλή υγρασία και δεν ευνοήθηκε η ανάπτυξη του ωιδίου. Για τον λόγο αυτό περιορισμένη ήταν και η εμφάνιση του βοτρύτη που δημιουργείται στη ράγα του αμπελιού ως δευτερογενής ασθένεια από τα συμπτώματα του ωιδίου στο αμπέλι (σχίσιμο ράγας). Τα ραντίσματα ήταν επομένως περιορισμένα, έγιναν αρχικά δύο προληπτικοί ψεκασμοί αλλά θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών τις βραδινές ώρες είχαμε 13-14°C, θερμοκρασίες κατάλληλες που ευνοούν ώστε το αμπέλι να “ξεκουράζεται”. Το στρεσάρισμα του αμπελιού είναι μέχρι ένα βαθμό επιθυμητό γιατί οι ράγες των σταφυλιών έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Οι βαθμοί ήταν ανεβασμένοι και έχουμε πολύ καλά κρασιά. Το Merlot μου είναι 15,14 βαθμούς Baumé. Έχει αρκετές μέρες που ολοκλήρωσα τον τρύγο ενώ στην περιοχή του Αμύνταιου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. Συγκεκριμένα ο τρύγος στο κτήμα ολοκληρώθηκε μία μέρα πριν τις βροχοπτώσεις. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα είναι περίπου 650-700 κιλά. Όσοι τρύγισαν μετά τις βροχοπτώσεις έχουν μειωμένους βαθμούς Baumé κατά 2 μονάδες. Από εδώ και έπειτα και για δύο περίπου μήνες δεν γίνεται κάποια καλλιεργητική πρακτική στον αμπελώνα. Τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου ξεκινάει συνήθως το κλάδεμα το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαρτίου», τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

Στην περιοχή του Αμύνταιου ολοκληρώνεται ο τρύγος αυτές τις μέρες. Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, «τελικά η χρονιά ήταν πολύ παραγωγική αν και στην περιοχή δεν έλειψαν οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του τρύγου. Συνολικά στην περιοχή από όλες τις ποικιλίες το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είναι οινοποιήσιμες παρήχθησαν 6.000 - 7.000 τόνοι. Υπάρχει 100% απορροφητικότητα της πρώτης ύλης και οι τιμές κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα. Για τις λευκές ποικιλίες Sauvignon οι τιμές είναι στα 60-80 λεπτά/κιλό τιμή παραγωγού και για τις ερυθρές στα 40-70 λεπτά/κιλό. Φέτος στην περιοχή, πουλήθηκε αρκετά μεγάλη ποσότητα σταφυλιού σε κλούβα, περίπου 1.000 τόνοι. Από εδώ και στο εξής γίνεται ψεκασμός για απολύμανση του αμπελώνα έναντι μυκητολογικών ασθενειών όπως είναι ο περονόσπορος και το ωίδιο. Τα αμπέλια έμειναν πολύ καιρό αψέκαστα καθώς κατά τη διάρκεια του τρύγου δεν γίνονται ψεκασμοί για αποφυγή υπολειμματικότητας στο τελικό προϊόν. Το κλάδεμα των αμπελώνων στην περιοχή του Αμύνταιου γίνεται τον Φεβρουάριο καθώς η αμπελουργική ζώνη εκτείνεται σε υψόμετρο από 670 με 700 μέτρα και θέλουμε να αποφύγουμε τις αρνητικές επιδράσεις των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Εάν το κλάδεμα γίνει πριν την χειμερινή περίοδο πρωιμίζει η ανθοφορία του αμπελιού γεγονός ανεπιθύμητο καθώς αυξάνεται η πιθανότητα απώλειας παραγωγής σε περίπτωση χειμερινών παγετών».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φουντούλη, πρόεδρο του ΑΣ VAENI στη Νάουσα ο τρύγος έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή στο 100% πριν την πρόσφατη περίοδο των βροχοπτώσεων. Για τον λόγο αυτό η φετινή χρονιά είναι εξαιρετική από άποψη ποιότητας ωρίμανσης του σταφυλιού. Η παραγωγή είναι λίγο μειωμένη συγκριτικά με την περσινή και πρέπει να οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού. Αναφορικά με τις τιμές ο κ. Φουντούλης επισημαίνει ότι πέρσι ως συνεταιρισμός δώσαμε ίδιες τιμές με τη χρονιά του 2019. Οι φετινές τιμές θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο και θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τις περσινές.Χατζηιερεμία Βασιλική


AGROTYPOSΕτικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget