ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ- Γιατί κατεβαίνει υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου


Τις επόμενες τέσσερις μέρες οριστικοποιείται το πολιτικό τοπίο, εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές για τη νέα ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για εξελίξεις που αφορούν σε ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα, καθώς το ΚΙΝΑΛ είναι τοποθετημένο στο χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά συνέπεια οι όποιες εξελίξεις πρόκειται να δρομολογηθούν από τον νέο του πρόεδρο, οι οποίες θα οδηγήσουν είτε στην πολιτική και εκλογική άνοδο, είτε στη στασιμότητα είτε στην περαιτέρω συρρίκνωση, αναπόδραστα θα επηρεάσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς που αφορούν τόσο στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Αλέξη Τσίπρα.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε από το ρεπορτάζ του σαββατοκύριακου είναι η κινητικότητα που επιδεικνύει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ. Παρά το γεγονός ότι κανείς από όσους έχουν ως τώρα εκδηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι, δεν δείχνει διατεθειμένος να αποσυρθεί από την κούρσα -πλην ίσως του Βασίλη Κεγκέρογλου- ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να καταθέσει την υποψηφιότητά του, μετά τα ραντεβού που κλείνει με τους ως τώρα υποψηφίους για τη θέση της Φώφης Γεννηματά.

Πέρα από το αδικαίωτο συναίσθημα που έχει ο πρώην πρωθυπουργός, παραθέτει στους στενούς του συνεργάτες μια χειρά πολιτικών επιχειρημάτων που τον ωθούν να είναι τελικά υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο υπάρχει ένα τυπικό ζήτημα: Ο κ. Παπανδρέου είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ κι όχι ως μέλος του ΠΑΣΟΚ -από το οποίο αποχώρησε επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου- συνεπώς ακόμα κι αν εκλεγεί στο ΚΙΝΑΛ, υπάρχει ένα θέμα πώς θα μπορέσει να επαναφέρει τον ιστορικό κομματικό τίτλο της παράταξης, δηλαδή τον τίτλο του κινήματος που ίδρυσε ο πατέρας του.
Γιατί θα είναι υποψήφιος ο Παπανδρέου

Το πολιτικό σκεπτικό του Γιώργου Παπανδρέου είναι σαφές: Θεωρεί ότι η πολιτική του προσπάθεια την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός έχει δικαιωθεί σε όλες τις μεγάλες επιλογές της και συνεπώς είναι ο ίδιος καταλληλότερος να τις εκφράσει και στη σημερινή πολιτική συγκυρία.

1. Πλήρωσε αμαρτίες άλλων: Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι η είσοδος της χώρας στα μνημόνια και την επιτροπεία δεν οφείλεται στη δική του εξάμηνη -ως τότε- πρωθυπουργία, αλλά στην πολιτική του προκατόχου του την περίοδο 2004- 2009.

2. Οι αντίπαλοί του ακολούθησαν τις επιλογές του: Επίσης ο τ. πρωθυπουργός πιστεύει ότι παρά το ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον λοιδόρησαν για το «διάγγελμα του Καστελλόριζου» και την προσφυγή στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, στη συνέχεια, πρώτα ο Α. Σαμαράς και μετά ο Α. Τσίπρας, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν πολιτική κι ακολούθησαν τη δική του

3. Ο πολιτικός λόγος του, τώρα δικαιώνεται: Ο τρίτος λόγος που ο Γιώργος Παπανδρέου αναζητά την πολιτική του επάνοδο στην ηγεσία της ελληνικής κεντροαριστεράς είναι ότι οι κεντρικοί πυλώνες της πολιτικής του ως πρωθυπουργός -προστασία περιβάλλοντος, διαφάνεια και λογοδοσία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιακός εκσυγχρονισμός- έχουν δικαιωθεί σήμερα, δέκα χρόνια μετά το τέλος της πρωθυπουργικής του θητείας. Είναι λοιπόν, λένε στελέχη του περιβάλλοντός του που είναι έτοιμα να επανέλθουν στην ενεργό στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, ο καταλληλότερος να τα εκφράσει και να τα υποστηρίξει, γιατί πρώτος τα εισήγαγε στην ελληνική πολιτική και από τότε ασχολείται συστηματικά με αυτά.

4. Η κεντροαριστερή ομάδα ηγετών που μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη: Ο τέταρτος λόγος είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει, πλέον, μια ομάδα ηγετών της κεντροαριστεράς με τους οποίους ο κ. Παπανδρέου έχει δεσμούς από το παρελθόν και μπορεί καλύτερα να οικοδομήσει από κοινού πολιτικές στον αντίποδα των κεντροδεξιών δυνάμεων σε Επιτροπή, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρουν την επικείμενη καγκελαρία του Όλαφ Σολτς, την πρωθυπουργία του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, του Μάριο Ντράγκι στην Πορτογαλία, ακόμα και τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία ο οποίος κάθε άλλο παρά κεντροδεξιός είναι.

5. Κερδίζει τον Τσίπρα, περιορίζει τον Μητσοτάκη: Τέλος όσοι πιστεύουν πως η υποψηφιότητα και η εκλογή Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα σημάνει μια καλύτερη μέρα για το κίνημα που περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και άλλες κινήσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, διατυπώνουν το επιχείρημα ότι η σύγκριση Παπανδρέου με Τσίπρα θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ του πρώτου και θα αρχίσει η επάνοδος των μαζών που, απογοητευμένες από την κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του ΚΙΝΑΛ, το εγκατέλειψαν και στήριξαν στις κάλπες μετά το 2012 τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Όσο για την κυβερνητική παράταξη, οι Παπανδρεϊκοί θεωρούν ότι άλλη στροφή προς το κέντρο δεν μπορεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της υποδόριας απειλής για δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Η άλλη άποψη: Θα τον κυνηγά πάντα το «λεφτά υπάρχουν»

Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί μέσα στο ΚΙΝΑΛ που βλέπουν αρνητικά μια νέα υποψηφιότητα Παπανδρέου. Αυτοί ήδη μιλούν για «αναπαλαίωση» της παράταξης την ώρα που αυτή χρειάζεται ανανέωση.

«Ο Παπανδρέου ανήκει στην προηγούμενη γενιά από τους Μητσοτάκη και Τσίπρα. Πώς θα απευθυνθεί στη νέα γενιά; Με τα πισωγυρίσματα στο παρελθόν προκειμένου να δικαιώσει την πολιτική που εφάρμοζε τότε, μπορεί να πιστεύει ότι θα συγκινήσει όσους πολίτες εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ; Μήπως κι εκείνος δεν το εγκατέλειψε; Ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ μετέχει στο ΚΙΝΑΛ» έλεγε χθες σημαντικό στέλεχος του Κινήματος που δεν τρέφει τα καλύτερα αισθήματα για τον Γιώργο Παπανδρέου που πρόσθετε: «Κέρδισε τις εκλογές του 2009 με το ψευδεπίγραφο σύνθημα ‘λεφτά υπάρχουν’ και δυο χρόνια μετά εξήγγειλε δημοψήφισμα που δεν τόλμησε να πραγματοποιήσει. Στ’ αλήθεια πιστεύει ότι όλα αυτά δεν θα επανέλθουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής; Θα τον κυνηγούν πάντοτε».

Επίσης άλλο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΟΣΚ που έχει εκφράσει δημοσίως τη στήριξή του σε υποψήφιο για την ηγεσία, έλεγε το Σάββατο ότι «εάν ο Παπανδρέου δεν περάσει στο δεύτερο γύρο, θα γκρεμίσει όλα όσα έχει πετύχει στα μάτια των οπαδών του», προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του, οι επαφές Παπανδρέου με τους άλλους υποψηφίους έγιναν προκειμένου να λειτουργήσουν ως προγεφύρωμα στήριξής του στον δεύτερο γύρο.
Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Όπως όλα δείχνουν, ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι έτοιμος να αναστείλει την προσπάθειά του για συμμετοχή στις εκλογές για νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εφ’ όσον ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Αντίθετα, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν. Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος είπε δημόσια ότι αποστολή των «πρώην», δηλαδή των κ.κ. Σημίτη, Βενιζέλου και Παπανδρέου είναι να εγγυηθούν την ενότητα και τις αξιόπιστες διαδικασίες εκλογής στο Κίνημα, εννοώντας ότι ως «πρώην», άλλο ρόλο δεν μπορεί να παίξουν.

Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με πολιτικά χαρακτηριστικά, έχει να εκφράσει έναν πολιτικό λόγο κι έναν κόσμο που πιστεύει στο ΚΙΝΑΛ και είναι αντιθεσμική πράξη να του ζητηθεί η υπαναχώρησή του κι η απόσυρσή του. Άλλωστε στελέχη που βρίσκονται στο ευρύτερο περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη εκφράζουν την μεγάλη τους αισιοδοξία για την αποδοχή της πολιτικής πρότασης του ευρωβουλευτή του κινήματος, αλλά και την αμηχανία των εσωκομματικών του αντιπάλων που, αντί να του προσάψουν ένα πολιτικό αφήγημα το οποίο να τον αποδυναμώνει, το μόνο που τον κατηγορούν είναι ότι δεν μετέχει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ως ευρωβουλευτής, δηλαδή ένα τεχνικό κι όχι ένα πολιτικό «κατηγορώ».

Απρόθυμοι να αποσυρθούν εμφανίζονται και οι Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές τι θα γίνει στις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που άρχισε είναι καθοριστική για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

 πηγη-imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget