ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Φώφη Γεννηματά: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τη γυναίκα που μας ένωσε όλους με ένα tweetEurokinissi

................................................................................................................................
Ο Οκτώβριος, ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, είναι ένας μήνας που συχνά μάς θυμίζει τη Φώφη Γεννηματά και τη γενναία δημόσια εξομολόγησή της για τις μάχες της ζωής της. Και αυτή τη φορά μας το υπενθύμισε ξανά η υποτροπή της βασικής της νόσου. Σκεφτόμαστε τη Φώφη Γεννηματά ως μία πολιτικό που κατάφερε να ηγείται ενός κόματος και να είναι πολλές φορές η μόνη γυναίκα σε ένα δωμάτιο γεμάτο άνδρες. Σκεφτόμαστε τη Φώφη Γεννηματά ως μία γυναίκα που έδωσε  μάχες με τον καρκίνο.  Η Φώφη Γεννηματά δεν είναι όμως μόνο αυτό το δίπολο. Και υπάρχουν πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για εκείνη.


Η Φώφη Γεννηματά και η βαριά της κληρονομιά

Η Φώφη Γεννηματά είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά, που είχε υπάρξει ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και που το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη δημιουργία του Ε.Σ.Υ. Η πολιτική μπορεί να σκεφτείς πώς ήταν μονόδρομος για εκείνη αλλά η ίδια σε συνέντευξή της στο περιοδικό Hello, έχει δηλώσει ότι της πήρε πολλά χρόνια για να αποφασίσει να εμπλακεί με την πολιτική μετά τον θάνατό του.

«Το αντίθετο θα έλεγα. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα μου για να πάρω την απόφαση. Ο ίδιος πίστευε ότι θα υπάρξουν πολλοί συνεχιστές για όσα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει. Στη ζυγαριά βάρυνε η σκέψη πως όσοι τον γνωρίσαμε και μάθαμε δίπλα του πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο που άνοιξε. Την πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο», σημείωνε η Φώφη Γεννηματά.


Η πολιτικός έχασε και τους δύο γονείς της από καρκίνο. Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1995, 7 μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του, Κάκιας Βέργου. «Η μητέρα μου η Κάκια. Μία γυναίκα που δεν πέρναγε ποτέ απαρατήρητη. Είχε άποψη και την υπερασπιζόταν, είχε συναίσθημα , έμπαινε μπροστά σε όλα, πρώτη έσερνε τον χορό, ήταν ένας χείμαρρος», είχε πει στο LadyLike για τη μητέρα της, η Φώφη Γεννηματά.

«Μας έμαθε να διεκδικούμε στη δουλειά, στις σχέσεις, στις φιλίες, στον έρωτα. Μας έμαθε να χαιρόμαστε κάθε λεπτό της ζωής, να αγαπάμε, να έχουμε ένα σπίτι ανοιχτό σε όλους, να είμαστε απλές, προσιτές. Ήταν το στήριγμα για μένα και την αδερφή μου, ήταν το στήριγμα για το σπίτι μας», πρόσθετε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Μας έμαθε ότι στη ζωή δεν φτάνει μόνο να ονειρεύεσαι , τα όνειρα πρέπει να αγωνιστείς να τα κάνεις πράξη . Μας έμαθε να έχουμε μια διαφορετική σχέση με την πολιτική, μέσα από τη δράση της στην Ένωση Γυναικών Ελλάδος , εδώ ταυτιζόταν η άποψη της με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν υπουργός και εκείνη διατηρούσε ένα μαγαζί στο Χαλάνδρι. Δεν διανοήθηκε ποτέ να αλλάξει τη ζωή της. Η μητέρα μου είναι μέσα μου. Είναι η γυναίκα που με εμπνέει και με καθοδηγεί. Μου μιλά και με συμβουλεύει. Έφυγε νωρίς από τη ζωή , αλλά δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά μου», πρόσθετε.

Ο αγώνας για τη μητρότητα

Σε μία διαφορετική εξομολόγηση στο Πρωινό και τον Άρη Καβατζίκη, η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει για τον προσωπικό της αγώνα να γίνει μητέρα. «Όταν ήμουν 22 χρονών στον πρώτο μου γάμο, μας είπαν ότι δεν θα κάνουμε παιδιά, μας το απέκλεισαν. Είπα ότι δεν το βάζω κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά και ξεκίνησα έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα που κράτησε 10 χρόνια και τελικά ήρθε η Αιμιλία στη ζωή μας και τα άλλαξε όλα», είχε πει η Φώφη Γεννηματά.

«Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι, αρχίσαμε να ψάχνουμε την διαδικασία και τότε έμεινα έγκυος στην Αιμιλία. Ήταν η τελευταία προσπάθεια εξωσωματικής που κάναμε. Μετά, τα άλλα δύο μου παιδιά ήρθαν φυσιολογικά. Είναι από τα περίεργα που συμβαίνουν στη ζωή», πρόσθετε.


Η Φώφη Γεννηματά εκτός από την Αιμιλία, έχει αποκτήσει επίσης τον Γιώργο και την Κατερίνα από τον δεύτερο γάμο της με τον Ανδρέα Τσούνη.

Η Φώφη Γεννηματά και το mansplaining


«Υπάρχουν ακόμα. Όμως, «σπάμε» τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες σε «δεύτερους ρόλους». Η μάχη που δίνουμε είναι καθημερινή και δεν αφορά μόνο το χώρο της πολιτικής. Σε κάθε χώρο δουλειάς οι γυναίκες είμαστε υποχρεωμένες να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι μπορούμε. Δουλεύουμε διπλά για να πείσουμε, γι αυτά που για έναν άντρα θεωρούνται αυτονόητα», είχε πει σε συνέντευξή της στο Hello για τις γυναίκες στην πολτική και τις προκαταλήψεις που ακόμα αντιμετωπίζουν, η Φώφη Γεννηματά.

Όπως διάβασες νωρίτερα, η πολιτικός όπως και η αδερφή της είχαν μάθει το δρόμο της διεκδίκησης και της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων μεγαλώνοντας. Κι αυτό η Φώφη Γεννηματά το έκανε οδηγό της ζωής της, φτάνοντας να είναι μία γυναίκα πολιτική αρχηγός ενός ιστορικού κόμματος στη χώρα μας. Και το έκανε χωρίς να διστάζει να καταδείξει τον σεξισμό όποτε τον αναγνώριζε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λέξη mansplaining που ακούστηκε πρώτη φορά από τα χείλη της στη Βουλή τον Αύγουστο του 2021. «(Ο Κυριάκος Μητσοτάκης) υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολόγια του εναντίον μου, προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άντρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει. Οφείλει να σέβεται λοιπόν. Είναι προφανές ότι κάθε φορά που αισθάνεται ότι στριμώχνεται, χάνει και την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη», είχε αναφέρει τότε.


Η επαναστατική ημέρα των γενεθλίων της


Σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία που διατίθενται στην Ελληνική Βουλή για τη Φώφη Γεννηματά, τα γενέθλιά της είναι στις 17 Νοεμβρίου. Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε ακριβώς 9 χρόνια, πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της Δικτακτορίας, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1973. Ίσως αυτό να είναι ένα μόνο στοιχείο της προσωπικότητας μίας μαχήτριας, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ο μεγάλος φόβος

Όπως ξεκινήσαμε έτσι θα κλείσουμε. Με την εξομολόγηση που είχε κάνει για τον καρκίνο στην εκπομπή Μεσάνυχτα πριν απο κάποιους μήνες η Φώφη Γεννηματά. Εκεί η πολιτικός είχε μιλήσει για τον μεγαλύτερο φόβο της για χρόνια που αποτελούσε η απειλή του καρκίνου.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε πει χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Φοβόταν τον καρκίνο που θα χτυπούσε την πόρτα της. Κι αυτός επανήλθε. «Κι αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό», είχε πει. Μαζί έμαθε και να νικά..........

LADY LIKE.GR


Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget