ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Τουρισμός: Εσοδα που αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ «δείχνουν» οι μέχρι σήμερα επιδόσεις

Με υψηλές ταχύτητες συνεχίζει ο ελληνικός τουρισμός, με κάποιες περιοχές, όπως Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, να ζουν ακόμη τον δικό τους... καλοκαίρι

Πηγή: Unsplash


Κάθε ημέρα που περνά έρχεται όλο και πιο κοντά η επίτευξη του νέου αναθεωρημένου στόχου για τα έσοδα από τον τουρισμό το 2021. Αρχικά, όταν ξεκίνησε η σαιζόν τον περασμένο Μάιο, ο πήχης μπήκε στο 50% των εσόδων του 2019, ήτοι περίπου 9 δισ. ευρώ.

Εν συνεχεία και μετά από τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με τους Βρετανούς τουρίστες και τα εμπόδια που έβαζε ο Μπόρις Τζόνσον, η εκτίμηση υποχώρησε στο 40% των εσόδων του 2019.

Ευτυχώς, όμως, για την Ελλάδα και τον τουρισμό, από τις αρχές Ιουλίου και μετά παρατηρήθηκε ένα πραγματικό ράλι, το οποίο ακόμη και σήμερα συνεχίζεται και ο πήχης πλέον έχει μπει σε πάνω από 10 δισ., με τους μετριοπαθείς να λένε ότι τα 11 δισ. ευρώ είναι ένας εφικτός στόχος και τα 12 δισ. το πάνω μέρος του ορίου που έχει τεθεί.

►Ο παγκόσμιος τουρισμός ανέκαμψε τον Ιούλιο

►Τουρισμός: Ολική επαναφορά το 2022 προβλέπουν παράγοντες της αγοράς- Δεδομένα κι εκτιμήσεις

Ισχυρό ρεύμα μέχρι και τέλος Οκτωβρίου

Ακόμη και σήμερα, σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη οι τουρίστες που έρχονται αποτελούν ένα μέγεθος ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ η τάση που διαφαίνεται είναι ακόμη και τον Νοέμβριο να υπάρχουν τουρίστες στα ελληνικά νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, που δεν λειτουργούν σε 12μηνη βάση, έχουν προγραμματίσει να κλείσουν στα μέσα Νοεμβρίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η θετική εξέλιξη για τον τουρισμό, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, κάτι που δίνει μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία και στηρίζει το ΑΕΠ και τα έσοδα.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, οι τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ ήταν αυτοί που ξόδεψαν τα περισσότερα και, μάλιστα, η μέση δαπάνη ήταν σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί δαπάνησαν τον Ιούλιο από 1.434 ευρώ ο καθένας, ενώ τον ίδιο μήνα του 2019 δαπάνησαν 1.023 ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μέση δαπάνη των Αμερικανών για το 7μηνο. Ανήλθε στα 1.562 ευρώ, ενώ το 2019 ήταν 1.222 ευρώ.

Ακολουθούν οι Βρετανοί με μέση δαπάνη στο 7μηνο 1.302 ευρώ, ενώ το 2019 ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα 848 ευρώ.

Στην 3η θέση βρέθηκαν οι Ρώσοι, αν και τα μεγέθη είναι μικρά, με μέση δαπάνη στο 7μηνο 1.154 ευρώ.

Οι Γάλλοι ξόδεψαν 920 ευρώ και οι Γερμανοί 861 ευρώ ανά άτομο.
Καθοριστικός ο Αύγουστος

Να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδα στο 7μηνο διαμορφώθηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο για τον Ιούλιο τα έσοδα αντιστοιχούσαν στα 2,75 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 61,4% των εσόδων 2019.

Ο Αύγουστος ήταν ένας καθοριστικός μήνας για τον τουρισμό. Κινήθηκε, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι παράγοντες του κλάδου, ακόμη καλύτερα από ό,τι ο Ιούλιος από όλες τις πλευρές, τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, όσο και τα έσοδα. Και σημειώνουν ότι η τάση για αυξημένη ταξιδιωτική δαπάνη συνεχίστηκε. Ανάλογη είναι η εικόνα και το Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο.

Κάποιοι μάλιστα μιλούν για εικόνα 2019 την περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2019, τα έσοδα ήταν στα 4,2 δισ. και οι αφίξεις στα 6,7 εκατ. Κάποιες πρόχειρες προβλέψεις ανεβάζουν τα έσοδα ακόμη και πάνω από τα 4 δισ. Το πόσο πάνω θα φτάσει θα φανεί από τα στοιχεία της ΤτΕ που θα δημοσιοποιηθούν σε περίπου 10 ημέρες. Πάντως οι αφίξεις εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τουρίστες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget