ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Ποινικός Κώδικας: Τι αλλάζει για τα σεξουαλικά εγκλήματα και την ενδοοικογενειακή βία




Πώς θα αντιμετωπίζονται η βαριά εγκληματικότητα και τα σεξουαλικά εγκλήματα


Σημαντικές τροποποιήσεις έρχονται στον Ποινικό Κώδικα, με τα αδικήματα βαριάς και σεξουαλικής εγκληματικότητας και ενδοοικογενειακής βίας να επιδέχονται μεγαλύτερες ποινές.


Oι νέες διατάξεις στον ποινικό κώδικα προβλέπουν μεγαλύτερες ποινές για τα εγκλήματα σεξουαλικής και γενετήσιας φύσης και έχουν τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Οι εν λόγω αλλαγές στον πυρήνα του Ποινικού Κώδικα, συνιστούν για πολλούς νομικούς επιτακτική ανάγκη, καθώς, όπως δηλώνουν, δεν αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως.


Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», οι αλλαγές αυτές όπως επιχειρούνται από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι προϊόν διετούς επεξεργασίας από την ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, και αναμένεται να γίνουν νόμος του κράτους μέσα στον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως έρχονται δύο χρόνια μετά από την εσπευσμένη ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, παραμονές των εκλογών του 2019, όταν για τον ίδιο λόγο υπήρξε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κρίνει ότι οι αυτές οι διατάξεις είναι προβληματικές και αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές στην πράξη.

Οι μεταβολές στον Ποινικό Κώδικα

Στη βαριά εγκληματικότητα, όπου επέρχονται αλλαγές κυρίως στο πεδίο της έκτισης των ποινών, με στόχο οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να μένουν περισσότερα χρόνια στη φυλακή και πάντως να μην αποφυλακίζονται με ευεργετικά μέτρα.
Στην εγκληματικότητα κατά ανηλίκων και τα εγκλήματα της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης.

Με σειρά διατάξεων αλλάζει επίσης ο τρόπος κίνησης της ποινικής δίωξης, καθώς δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην Εισαγγελία αυτεπάγγελτων διώξεων, χωρίς να χρειάζεται η πρωτοβουλία των θυμάτων.

Αυξάνεται ο χρόνος έκτισης της ποινής στη φυλακή


Για τη βαριά εγκληματικότητα –ναρκωτικά, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων και άλλα– προβλέπεται ότι οι δράστες αυτών των εγκλημάτων δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή αν δεν εκτίσουν (πραγματικά) τα 4/5 της ποινής που τους έχει επιβληθεί. Έως σήμερα έβγαιναν με την έκτιση μόνο των 2/5 ή των 3/5 της ποινής. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας καταδικασμένος για ληστεία με ποινή 12 χρόνια κάθειρξη, σήμερα μένει στη φυλακή 4 χρόνια, ενώ με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα θα μένει 7 χρόνια. Με την αλλαγή επίσης που προτείνεται, τα ισόβια θα σημαίνουν το λιγότερο 18 χρόνια «μέσα» –μέχρι σήμερα ήταν 16–, ενώ στα βαριά εγκλήματα θα απαγορεύεται, σε κάθε περίπτωση, η αποφυλάκιση και η έκτιση της ποινής με βραχιολάκι.

Το ίδιο θα ισχύει και για το οργανωμένο έγκλημα. Για παράδειγμα, καταδικασμένος σε 15 χρόνια κάθειρξη για οργανωμένη εγκληματική δράση, με την ισχύουσα νομοθεσία μένει μέσα 6 χρόνια, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα μένει 9 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο των νομοθετικών μεταβολών για τα βαριά εγκλήματα είναι οι ποινές να εκτίονται και όχι να καταδικάζεται κάποιος σε 10 ή 15 χρόνια και να βγαίνει σε 4 ή 5 χρόνια από τη φυλακή. Σε ό,τι αφορά τα ισόβια, η προτεινόμενη ρύθμιση για πραγματική παραμονή στη φυλακή, τουλάχιστον για 18 χρόνια αντί για 16 που ήταν σήμερα, μπορεί και να αλλάξει προς τα πάνω, καθώς υπάρχουν και προτάσεις τα ισόβια να σημαίνουν τουλάχιστον 20 χρόνια φυλάκισης.

Αυστηρότερο πλαίσιο για αιμομιξία και σεξουαλικές κακοποιήσεις μέσα στην οικογένεια


Ειδικό κεφάλαιο αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα περιλαμβάνει τα εγκλήματα κατά ανηλίκων και πότε αυτά παραγράφονται, εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών κακοποιήσεων μέσα στην οικογένεια με αυστηροποίηση ποινών, αύξηση των ορίων της παραγραφής και νέες δυνατότητες που παρέχονται στην Εισαγγελία για την προστασία των ανηλίκων που πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Για τα εγκλήματα κατά ανηλίκων προβλέπεται ότι αυτά παραγράφονται μόνο όταν ο ανήλικος ενηλικιωθεί. Αν το αδίκημα εις βάρος του είναι πλημμέλημα, παραγράφεται ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση του θύματος, δηλαδή στα 19, ενώ αν είναι κακούργημα, τρία χρόνια μετά, δηλαδή στα 21.

Για τους ανήλικους πάντως προβλέπεται πρόσθετη προστασία καθώς για πολλές εγκληματικές δραστηριότητες εις βάρος τους, κακοποιήσεις και λοιπά, η κίνηση της ποινικής δίωξης μπορεί να γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε νομική ενέργεια από το θύμα, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Στο πεδίο των ποινικών κυρώσεων επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομειξίας, που είχε γίνει πλημμέλημα με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα το 2019, ενώ αυστηροποιούνται σημαντικά οι ποινές για σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις μεταξύ συγγενών. Παράλληλα, προβλέπεται η δίωξη για την αυτοδικία να είναι αυτεπάγγελτη, ενώ οι προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν γίνονται στο πλαίσιο εργασιακής εξάρτησης (υπάλληλοι ή γενικά εργαζόμενοι) τιμωρούνται μόνο με φυλάκιση και όχι και με χρηματική ποινή, όπως ισχύει σήμερα.

Με άλλες διατάξεις, οι σωματικές βλάβες όταν είναι αδικήματα που στρέφονται κατά εργαζομένων τιμωρούνται αυστηρότερα, ενώ με πολλές ακόμα ρυθμίσεις βελτιώνονται επί το αυστηρότερο οι ποινικές κυρώσεις για σειρά εγκλημάτων.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις επιχειρούν να βελτιώσουν γενικά το ποινικό οπλοστάσιο κατά της εγκληματικότητας, βαριάς και σεξουαλικής, σε μια περίοδο όπου εγκλήματα αυτού του τύπου σημειώνονται συχνά και η εναρμόνιση του αισθήματος δικαιοσύνης με την επιβαλλόμενη ποινική τιμωρία είναι ζητούμενο.

Κώστας Λαπίδης: Η διασφάλιση του περί δικαίου αισθήματος είναι μια δυναμική διαδικασία

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει το περί δικαίου αίσθημα έκανε λόγο ο δικηγόρος Κώστας Λαπίδης. Μιλώντας στο neakriti.gr, ο κ. Λαπίδης υποστήριξε πως οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι αυστηρές, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνουν την κοινωνική πραγματικότητα ως έχει.

«Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, προβαίνει σε μια σειρά αναθεωρήσεων του ποινικού κώδικα με πολύ συγκεκριμένες στοχεύσεις νομοθετικού περιεχομένου με την αυστηροποίηση ποινών σε εγκλήματα με ιδιαίτερη ποινική απαξία με την διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα καθώς και σε αλλαγές στην ίδια την διαδικασία της ποινικής δίωξης επί εγκλημάτων που άπτονται της γενετήσιας ελευθερίας και εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα παραδείγματα αποτελούν η αυτεπάγγελτη δίωξη για προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους. Επίσης επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας κατά ερμηνεία του άρθρου 339ΠΚ το έγκλημα της παραβίασης της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκου στην βασική του μορφή διώκεται πλέον ως κακούργημα επίσης χαρακτηριστική είναι και η αλλαγή που συντελείται επί του άρθρου 360ΑΠΚ με την διεύρυνση του αξιοποίνου. Η διασφάλιση του περί δικαίου αισθήματος είναι μια δυναμική διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί τις προσταγές του κοινωνικού γίγνεσθαι, με τις αλλαγές όπως θα λάβουν χώρα σε επίπεδο ποινικού κώδικα. Η κυβέρνηση φαίνεται να διαθέτει το αισθητήριο της κοινωνικής πραγματικότητας που υφίσταται σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Λαπίδης.

(Φωτογραφία από Unsplash)

NEAKRITI

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]