ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Το Π.Δ. βάζει θεμέλια για τη διεθνή αναγνώριση του Ολύμπου


Γράφει ο Σπύρος Κουλκουδίνας
Φαρμακοποιός MSc -Πολιτευτής Ν.Δ.

Το καλοκαίρι του ’17 σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο (http://dimtokaterinis.blogspot.com/2017/07/blog-post.html...) κατέθεσα την άποψή μου για την ανάγκη να «σπάσει» η σιωπή για τον Όλυμπο με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που επί σειρά ετών παρέμενε στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων.

Τόνιζα πως μόνο με σεβασμό στη φύση και τους κανόνες της, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στους κατοίκους της παρολύμπιας ζώνης έπρεπε να βγει ο Όλυμπος από την ιδιότυπη «ομηρία» και να μπορέσουμε πια να μιλήσουμε με όρους και κανόνες για την αειφορική διαχείριση και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Όλυμπος κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός από το 1938 με βασιλικό διάταγμα ,που ισχύει μέχρι σήμερα (ΦΕΚ Α 248/1938) και ορίσθηκαν με αυτό δύο ζώνες προστασίας. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΦΕΚ Β 467/1985) τέθηκαν αυστηρότατα μέτρα προστασίας, που αφορούσαν ολόκληρο τον εθνικό δρυμό.
Από τότε πολύ μελάνι χύθηκε, πολύς λόγος έγινε, ατέλειωτες συσκέψεις, συναντήσεις, υπομνήματα, παρατηρήσεις, αιτιάσεις και επιχειρήματα καταγράφηκαν.

Μόλις λίγες ημέρες πριν το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε και ο Όλυμπος αποκτά τη μεγαλύτερη δυνατή θεσμική και νομοθετική προστασία.
Την οριοθέτηση και τον καθορισμό ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων γης, όρων και επιτρεπομένων δραστηριοτήτων υπέγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος επιπλέον θα συμβάλει στη διατήρηση του Ολύμπου στο Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO, καθώς η μη έκδοσή του, παρουσίαζε τον κίνδυνο να απενταχθεί η περιοχή από το πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με αποφασιστικότητα βάζει τα θεμέλια για τη διεθνή αναγνώρισή του με την ένταξη του στον σημαντικότερο διεθνή κατάλογο, προσδίδοντας υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της χώρας και έτσι ουσιαστικά το εμβληματικό αυτό βουνό, θα μπορέσει να γίνει το σύμβολο αειφόρου ανάπτυξης της χώρας.

Η «σιωπή» έσπασε, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν τρεις και πλέον δεκαετίες. Οι όροι και οι κανόνες τέθηκαν τόσο για την προστασία του όσο και για την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού σχεδίου αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης της παρολύμπιας ζώνης με πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget